La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Cas Innova

El jutge deixa en llibertat Teresa Gomis i fa una dura invectiva a l'actual gestió de l'Hospital

L'auto de llibertat de Teresa Gomis conté una contundent desautorització de l'actual sistema de contractació del centre sanitari, que es troba en l'origen de les actuacions

01/05/2015 | Per Francesc Domènech

La Guàrdia Civil, dimarts passat, davant de l'Ajuntament. Així s'encetala intensa setmana en relació al cas Innova.

La Guàrdia Civil, dimarts passat, davant de l'Ajuntament. Així s'encetala intensa setmana en relació al cas Innova.

La gestió del grup Sagessa s'ha portat "i es continua portant" sense respectar "els principis bàsics que han d'informar la gestió dels béns i serveis públics pel que fa a la prestació i contractació de serveis: llibertat d'accés, publicitat i transparència dels procvediments, no discrminació i igualtat de tractament entre els candidats, estabilitat pressupostària i control de la despesa, l'eficient utilització dels fons destinats a la realització d'obres (...), salvaguarda de la lliure competència i la selecció de l'oferta econòmicament més avantatjosa". Així de contundent s'espressa el titular del jutjat número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, encarregat de la investigació del cas Innova. Aquesta explicació del jutge és la clau que explica les detencions que hi ha hagut aquesta setmana, el qeu significa que el jutge ha actuat contra la recent i actual gestió de Sagessa, és a dir, la que s'ha dut a terme durant aquest mandat municipal.

Les paraules del jutge consten en l'auto que decreta la llibertat provisional de Teresa Gomis, que no podrà sortir del país i que s'haurà de presentar al jutjat tots els dilluns, com la resta de detinguts i imputats aquesta setmana, a excepció del responsable de l'empresa Traiber, al que se li ha decretat presó eludible amb una fiança de 20 mil euros.

El raonament jurídic del jutge arrenca amb el contingut d'un informe de l'assessora jurídica del Grup Sagessa, Judit Esteve, que, entre altres coses, afirma que "de tota la contractació de les entitats del Grup, només un 10-15 % compleix" la legislació relativa a la contractació de serveis públics. A partir d'aquí, els indicis aportats per la investigació indican "l'existència d'una dinàmica que implica el voluntari desconeixement de les normes més bàsiques de gestió pública que s'han de predicar en l'estat democràtic i de dret". Ras i curt: La reforma acordada per l'actual govern municipal de Reus en la gestió de Sagessa encara no ha donat el fruit que caldria i es continuen fent malament les coses: Innova ja no existeix, però es continua treballant com es treballava quan Innova existia. Costarà que a l'Hospital de Reus a partir d'ara algú firmi l'adjudicació directa d'un contracte.

El que al si de Sagessa i del mateix Ajuntament de Reus és un debat jurídic sobre si cal aplicar el dret mercantil o el dret públic en la gestió d'una entitat empresarial pública, pel jutge cal cas no hi ha discussió possible. Decideixi el que decideixi, està clar que aquest debat de fons és un dels temes que hauran de resoldre les sentències que es vagin produïnt en els diferents tribunals. Val a dir que en els autos de llibertat dels diferents detinguts no es fa referència a cap altra actuació delictiva que no sigui la uq efa referència a aquest sistema de gestió. El cas de Tràiber, però, té una component diferent.


Les pròtesis caducades

L'únic dels imputats que ha sortit amb una situació jurídica diferent a la de la llibertat provisional ha estat l'empresari de Tràibert, Lluís Márquez. A Màrquez, el jutge li ha imposat presó eludible amb una fiança de 20 mil euros. La diferència entre aquest imputat i la resta és que, a més dels delictes relacionats amb la gestió i la contractació de serveis (falsedat documental, delictes societaris, delicte contra l'Administració Pública i de blanqueig de capitals), se li afegeix un delicte contra la Salut Pública. Traiber, d'entrada, s'hauria beneficiat del procés de contractació utilitzat per Sagessa (adjudicació directa) a base d'utilitzar els contactes que tenia l'empresari (fins i tot amb el Conseller Mena i amb el President de la Generalitat, Artur Mas, segons el jutge), quan des de l'Hospital, els metges havien de deixat d'utilitzar les pròtesis que fabrica l'empresa després d'un episodi que va fer que al centre sanitari es coloquessin pròtesis en mal estat i caducades. AIxo havia fet perdre la confiança dels metges. Tot i amb això, les gestions de Márquez, entre les que hi ha contactes amb Teresa Gomis, van fer possible que l'empresari es reunís amb "el traumatòleg de l'Hospital" i va aconseguir desbloquejar la situació. El jutge ha fet cas de la Fiscalia a l'hora de fixar una mesura preventiva més dura a aquest empresari, quan aquesta deia que s'està davant una situació "especialment greu si connecem les dues situacions, de forma que qui ven medicaments o pròtesis mèdiques en mal estat, al mateix temps que pressiona a l'administració perquè els hi compro, i el que és pitjor, aquesta administració assumeix la venda". L'enrevessat estil de redacció de la interlocutòria judicial no permet aclarir amb precisió si Teresa Gomis va exercir pressió perquè es compressin pròtesis en mal estat, o que es compressin a una empresa que temps enrere havia servit pròtesis en mal estat.

En el cas de Lluís Márquez, hi ha també una diferència de xifres important: Segons el jutge, mentre des de l'Hospital acredita compres a Traiber per un valor de 2,9 milions d'euros l'any 2007, Traiber només ha declarat haver cobrat 518 mil euros.  

El cas de les Pròtesis ja és motiu d'una investigació que porta la Fiscalia de l'Audiència de Tarragona.

Val a dir que la detenció de Teresa Gomis ha estat considerada "il·legal i desproporcionada" per Convergència, el partit de Teresa Gomis, que ha anunciat la presentació d'un recurs contra la detenció.

Amb les decisions del jutge sobre Teresa Gomis i Lluís Márquez, es tanca una setmana intensa pel que fa al cas Innova. Més enllà de l'avançament del sumari judicial, des del punt de vista polític, ja ha tingut com a conseqüència la convocatòria d'un ple al Parlament per parlar d'aquest tema i del model de gestió sanitàriia del país.

Notícies relacionades
SOCIETAT | Cas Innova
La Guàrdia Civil escorcolla l'Ajuntament i l'Hospital i deté nou persones

28/04/2015 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Està clar que el jutge del cas Innova no té en compte la proximitat de les eleccions municipals i ha ordenat una operació policial d'ampli abast que afecta tota l'estructura de Sagessa. La Guàrdia Civil està realitzant un escorcoll a diversos centres relacionats amb la societat de gestió sanitària, inclosos l'Hospital de Reus i el mateix Ajuntament, i ha formalitzat també algunes detencions, entre les quals la de la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Teresa Gomis, actual responsable política de l'Hospital Universitari Sant Joan, imputada també en una de les peces separades del cas Innova, relativa a la dissolució de la societat mixta Shirota.

SOCIETAT | Cas Innova
En llibertat els detinguts pel cas Innova després d'haver declarat davant el jutge

30/04/2015 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Set dels detinguts en l'operació Cirurgia ordenada pel titular del jutjat número 3 de Reus, han quedat en llibertat provisional després d'haver declarat davant el magistrat. Queden encara dues persones declarant aquest dijous i s'espera que demà al matí ho facin dos més, entre els que hi ha la regidora Teresa Gomis