La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó

Reflexions sobre l'espectacle

28/04/2015 | Per Francesc Domènech | comentaris comenta

Que al jutge del cas Innova li va la marxa ja fa temps que ho sabem. Té el canell lleuger, a l'hora d'estampar la firma a ordres de detenció, escorcolls i altres elements que conformen l'espectacle mediàtico-judicial. No sóc jurista i, per tant, no tinc elements per valorar si, des del punt de vista formal, l'actuació del jutge és adequada o no. Alguns advocats em diuen que sí, d'altres que algunes de les accions que ha liderat se les hagués pogut estalviar i que s'ha passat tres pobles. No ho sé. Però sí que és evident que les formes amb les que el jutge ha decidit actuar tenen conseqüències que van més enllà de la instrucció estricta de la causa. L'actuació d'avui, per exemple, a més de suposar un cop de gràcia definitiu al model de gestió de la Sanitat (a Reus i a Catalunya), resulta que està feta a menys d'un mes de la celebració de les eleccions municipals. Prou incert que estava el panorama, ja només ens això. Això, sense entrar a valorar l'efecte que l'actuació d'avui tindrà sobre la vida professionals dels qui han estat detinguts, que aquesta seria una altra història. I una altra història seria també analitzar el paper dels partits en tot aquest afer que arrencava a partir de la denúncia de la CUP de Reus. L'anàlisi, en definitiva, es podria fer des de molts punts de vista.

Però el que clama al cel és que assistim a l'espectacle sense saber per què s'ha produït l'espectacle. O sabent-ne molt poc. Intuïm coses que no sabem. Hi ha secret de sumari i se'ns escapen les causes que fan que el jutge prengui les decisions que pren. I això, a tant pocs dies de les eleccions, és important remarcar-ho. Seria exigible que la ciutadania de Reus conegués tot el que hi ha als jutjats. Decidir un vot és important, i fer-ho sense tenir tota la informació és, de fet, un dèficit democràtic important. Comença a ser exigible, doncs, que es permeti l'accés al sumari: la informació que conté ja és absolutament necessària pels ciutadans.

Una altra reflexió: en poques setmanes hi haurà un nou ajuntament que haurà de constituir un govern. El que ha passat aquest matí és prou greu com perquè els nous regidors que hi hagi es plantegin iniciar la legislatura sota criteris d'emergència local. Un dels principals actius de la ciutat (reconegut com a tal per totes les forces polítiques) és l'Hospital, i ara mateix sembla molt malferit: O es fa un pacte generós amb la participació de tothom, com a mínim en relació a l'Hospital, o la ciutat no se'n sortirà. I que hi sigui tothom, amb llum i taquígrafs. Que no passi com passava abans, quan el consens era una mena d'embolcall silenciós que amagava massa coses. Dels nous regidors dependrà.

 

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari