La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions Municipals

Vallès (PSC): "No tenim hipoteques"

El candidat diu que no es tornarà a presentar si governa i no compleix els compromisos que adquireix en aquesta campanya

28/04/2015 | Per Francesc Domènech

Francesc Vallès, durant la seva conferència a la Cambra

Francesc Vallès, durant la seva conferència a la Cambra

Si Francesc Vallès és elegit alcalde pel ple de l'Ajuntament constituït a partir de les eleccions del 24 de maig, tindrem un estiu mogut. El candidat vol cridar empresaris, agents socials i entitats a implicar-se en l'elaboració d'un diagnòstic de les necessitats de la ciutat per tal que, el 15 de setembre, es pugui traçar un plal d'actuació que serveixi per definir l'acció del govern dels pròxims quatre anys. Vallès, com es fa a moltes empreses, vol governar per objectius, i aquests objectius, almenys en part, vol que siguin definits per la ciutadania, a la que també reclamarà la tasca d'avaluar si aquests objectius s'han complert o no. I "si no complim, renunciarem i no ens tornarem a presentar". Diu Francesc Vallès que ara mateix no hi ha una idea de ciutat definida i que la implicació de la societat civil ha de permetre fer el dibuix del futur de Reus. Per a la coordinació d'aquesta feina, Vallès ja té el compromís d'un empresari reconegut de la ciutat, del qual no en va desvetallar el nom.

Vallès participava aquest dilluns en el cicle de conferències amb els candidats organitzat per la Cambra de Comerç en el marc del projecte "Eix 2015" de l'entitat, que ha elaborat tota una sèrie de propostes concretes que posen a consideració dels diferents candidats. El marc de l'acte li servia a Vallès per desgranar el seu programa econòmic, molt centrat en el paper clau dels autònoms i els emprenedors, que són la peça clau per reduir la xifra d'11 mil aturats que té avui la ciutat, "ja que difícilment hi haurà més funcionaris i s'instal·laran noves empreses multinacionals". Potenciar els emprenedors es fa, per exemple, garantint " que es pugui obrir un negoci en tres dies". Si a algú li falta un tràmit o algun paper, tindrà uns mesos per poder-ho resoldre. "I si no ho fa, clatellada i sanció, però s'ha de podir obrir un negoci en tres dies per facilitar l'activitat econòmica". Bonificacions fiscals del 95 % dels impostos als nous emprenedors que creïn llocs de treball o la creació d'una borsa de locals buits per posar a disposició de nous projectes empresarials són altres propostes en aquest sentit. Tot plegat li permet a Vallès afirmar que "reduirem un 20 % la xifra d'aturats en quatre anys".

Aspecte de la sala de la Cambra Una reforma de l'estructura gerencial de l'Ajuntament, treballar per a l'obertura de l'aeroport les 24 hores, acollir una subseu de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, o la creació d'una Fundació mixta público-privada per becar els estudiants que ampliin coneixements a l'estranger són altres propostes del candidat socialista. I una preocupació de fons, que coincideix amb la d'altres candidats: L'Hospital. "Em preocupa molt", diu Vallès, entre altres raons "perquè s'està definint el mapa sanitari del Camp de tarragona sense que comptin amb l'Hospital de Reus".

Tot nou, mirant al futur i amb un discurs amb escasses referències ni al passat on el PSC era al centre de l'acció de govern ni als últims quatre anys de govern entre CiU i PP. "Ens presentem sense hipoteques" i amb el compromís que "si no complim els compromisos, renunciarem a tornar-nos a presentar d'aquí a quatre anys". Queda dit, i queda enregistrat.