La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Shirota

Un informe tècnic afirma que Shirota és viable si cobra una subvenció de 998.000 euros del Ministeri d'Indústria

Ara Reus demana a CiU i al PP que reconsiderin la seva decisió de dissoldre l'empresa i busquin nous socis entre els empresaris locals.

29/03/2012 | Per Joan Carrion

Jordi Cervera, acompanyat de Cori Fargas i Enric Bosch.

Jordi Cervera, acompanyat de Cori Fargas i Enric Bosch.

L'empresa mitxa Shirota Foods podria sobreviure econòmicament si cobrés la quantitat de 998.000 euros procedents d'un ajut que va ser aprovat el setembre de l'any 2009 pel Centro para el Desarrollo TecnológicoIndustrial (CDTI), un organisme pertanyent al Ministerio de Industria. Una aportació econòmica que es dividia en dues parts: la primera en la quantitat de 250 mil euros en subvenció i, la segona, en forma de préstec sense interessos a retornar durant els propers 10 anys.

L'existència d'aquest informe va ser desvetllat ahir a la tarda pel grup municipal d'Ara Reus, en una intervenció en la que el seu portaveu, Jordi Cervera va criticar que 'el govern no hagi explicat públicament l'existència d'aquest informe i li va reclamar que es posi les piles i busqui nous socis capitalistes entre els empresaris locals i asseguri el futur d'aquesta empresa d'investigació arrelada a la nostra ciutat'. Cervera va afirmar que 'la decisió de fer desaparèixer Shirota no és pas tècnica, sino política. No podem desaprofitar les patens que s'han desenvolupat durant aquests anys, hi ha moltes empreses que en són clients i que no entendran una postura com l'anunciada per l'equip de govern'.

Per la seva part, Enric Bosch, va explicar que 'aquesta ajuda financera per part del CDTI no ha arribat de moment perquè Shirota no disposa actualment de la solvència econòmica necessària per tal de poder assumir aquest préstec'. Bosch -representant d'Ara Reus al grup econòmic del hòlding Innova- va manifestar que 'aquesta situació es podria corretgir perquè fins i tot hi ha un acord de la pròpia empresa per realitzar una ampliació de capital, que podria servir com a aval per rebre els diners del Ministeri'.

Segons ha pogut saber aquesta revista digital, el CDTI va sol.licitar diverses garanties a la societat que van ser aprovades pel seu consell d'administració i, l'estiu de l'any 2010, van ser elevades a públic i ratificades en una escriptura notarial. La primera garantia feia referència a la necessitat que Shirota afrontés una ampliació de capital abans del mes d'abril d'enguany i, la segona, que els diversos socis (La Morella Nuts, Ajuntament de Reus,Tecnoparc, l'Hospital de Sant Joan i la Universitat Rovira i Virgili) avalessin una part del préstec.

Bosch es va lamentar que el govern municipal 'no faci un esforç i busqui altres suports econòmics perquè ara mateix, hi ha un gruix important d'empreses que han utilitzat els serveis de Shirota i estic convençut que estan molt interessats en mantenir un equipament per a la investigació com aquest'. Aquesta empresa compta entre els seus clients amb empreses tan importants en el món de l'alimentació o farmacèutic com ara Andreu Pintaluba, Big Drum, Biocentury, Danone, Fruselva, Heineken, Damm, LFS Pharm, Torres, Virginias o GarcíaBaquero, entre altres.

Ara Reus ha qüestionat també que l'aval de tres milions d'euros signat per l'Ajuntament a Reus a favor de Shirota fos firmat per l'exregidor Josep Morató 'ja que segons un informe municipal, aquesta actuació podria no ser ajustada a dret', segons va explicar el portaveu Jordi Cervera. 'Des de la nostra formació política pensem que aquesta empresa es pot reconduir i creiem que té futur'. Per Ara Reus caldria que 'el govern municipal exigeixi a la resta d'accionistes que també assumeixin la responsabilitat de la situació en la que es troba Shirota i, per altra banda, cal sortir a buscar nous accionistes. Amb un nou model de gestió creiem que aquesta iniciativa dedicada a la investigació del món alimentari té moltes possibilitats de futur'.