La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions Municipals

"Movem Reus", l'esquerra més tradicional que vol combatre la "situació d'emergència social" que viu la ciutat

La formació agrupa gent d'IC, EUiA, Procés Constituent i independents.

10/04/2015 | Per Francesc Domènech

Albert López, al centre, durant la seva conferència a la Cambra de Comerç

Albert López, al centre, durant la seva conferència a la Cambra de Comerç

Voldrien ser a Reus el que Ada Colau i la seva candidatura són a Barcelona: un referent clar de la nova política, plantejaments radicals en matèria social i opcions clares de govern. Voldrien ser-ho, però saben que estan lluny, que Reus no és Barcelons i que Albert López, el candidat, no és Ada Colau. López pronunciava aquest dijous la conferència a la Cambra de Comerç, just dos dies després d'haver estat elegit cap de llista en unes primàries obertes a tothom. Militant d'EUiA i sindicalista (havia estat del comitè d'empresa dels establiments Viena), és un informàtic de 30 anys amb experiència als moviments socials (ha participat en el Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres) i sense experiència en la política institucional. Va ser elegit dimarts en unes eleccions primàries obertes a la ciutadania a les que van participar-hi 107 persones.

Albert LópezLópez arrencava la seva conferència a la Cambra de Comerç denunciant "la situació d'emergència social" que viu la ciutat, basada en la forta taxa d'atur, la precarització del treball i el deteriorament de les llibertats individuals i col·lectives. "Corregir aquesta situació és la prioritat principal de la candidatura", va dir. Denunciava també la política "d'inversions desproporcionades" que ha viscut la ciutat (el Tecnoparc, la Fira i Metrovacesa són els exemples) i apostava per una serveis socials més potents, sense la contradicció que suposa que la regidora de serveis socials cobri 77 mil euros i l'alcalde 126 mil. Si surt elegit regidor, el seu sou serà tres cops el salari mínim interprofessional, va dir.

La defenssa del caràcter públic dels serveis municipals (Hospital i gestió de l'aigua, principalment) és un altre dels eixos del programa de Movem Reus, a més de la potenciació de la participació ciutadana en la presa de decisions municipals. Reclamen la retirada de l'ordenança de civisme i que la decisió d'ingressar a l'Associació de Municipis per la Independència es prengui a partir d'una consulta ciutadana.

Aqusts eren alguns dels elements del programa de la candidadtura desgranats a la conferència. A l'hora de respondre preguntes, se li va demanar sobre política cultural. Va reconèixer que no hi entén gaire i va passar la paraula al portaveu d'IC i número 2 de la llista, l'històric Quim Besora, que va etzibar un crítica demoledora de la política cultural dels últims anys a la ciutat. També en el torn de preguntes, un assistent que es declarava membre de "Podemos" li va fer una mena d'examen sobre les mesures que la candidatura ha decidit aplicar en qüestions relatives a la transparència i el control ciutadà de la institució municipal. Amb "Podemos", deia el candidat, "ens hi uneixen elements programàtics" i en moltes coses podrà haver-hi acord. A Reus, però, no ha estat possible la integració formal de "Podemos" a la candidatura.

Queda clar que Movem Reus és l'hereva de l'esquerra tradicional de la ciutat, fins fa quatre anys present a l'Ajuntament, i al govern, amb Iniciativa per Catalunya-Verds. L'objectiu, doncs, és tornar-hi.