La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions Municipals

Pitarch: "A vegades semblem un poblet"

Pitarch no fa cap referència a les seves diferències amb ERC en el primer acte públic com a candidat de "Llista Unitària"

25/03/2015 | Per Francesc Domènech

Àlfred Pitarch, durant la seva conferència a la Cambra de Comerç.

Àlfred Pitarch, durant la seva conferència a la Cambra de Comerç.

Àlfred Pitarch no va satisfer els més morbosos del públic assistent a la seva conferència de la Cambra de Comerç, que potser espraven ni que fos alguna frase sobre el conflicte amb ERC, després que l'assemblea de militants d'aquesta formació política el revoqués com a candidat, a proposta de l'executiva local. No va dir ni una paraula. Per contra, es va notar que portava temps preparant-se com a candidat i en la seva conferència va oferir el seu particular diagnòstic sobre l'estat de la ciutat, en ocasions amb un nivell d'informació prou acurat. L'ara cap de cartell de "Llista Unitària", formada per SI, militants d'ERC en desacord amb la decisió de l'assemblea i independents, va arrencar elogiant i agraint al jove de 25 anys Ivan González, per haver-li cedit el lloc tot i haver estat elegit cap de llista en les primàries del seu partit, que també ha canviat de cap de llista, però d'una manera ben diferent a la d'ERC.

Àlfred Pitarch té un discurs que es basa en la idea que l'actual govern municipal ha permès que durant els últims anys la ciutat ha perdut el seu caràcter de referent en un tema molt sensible, com és la Cultura, i que si no s'actua pot passar el mateix amb el comerç. En Cultura, per exemple, "no culpo personalment el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, però està clar que la regidoria no funciona i que el Govern no creu en la Cultura". L'exemple més clar és tot el que ha envoltat la decisió de dissoldre el Conscorci del Teatre Fortuny, sobre el que va demanar la readmissió dels treballadors acomiadats irregularment, tal com s'ha reconegut en sentència judicial. "Hem perdut massa temps amb l'afer Fortuny, no ho estem fent bé i molts artistes i agents culturals se n'estan anant cap a Tarragona, que progrma més activitat que no pas nosaltres", va dir. Tampoc l'actual ajuntament ha actuat bé amb les entitats: "Teníem la Passió de Reus, que començava a fer la competència a altres ciutats amb molta més tradició, i després de 20 anys, ens la deixem perdre". I els Museus, i el Centre de la Imatge, amb les portes tancades... Conclusió: "Qui vingui ara té el llistó molt alt si vol fer-ho pitjor".

Si en Cultura el diagnòstic de Pitarch és dur amb l'acció de l'actual govern, en comerç tres quarts del mateix. L'exemple que posa són els llums de Nadal: "És increíble que Reus tingui els llums de Nadal que té, sense criteri conjunt, sense la qualitat que caldria... Si a la Roca Village ho poden fer, nosaltres també podem. A vegades semblem un poblet petit". Val a dir que el candidat criticava també la manca d'unitat d'acció de les entitats comercials, però "l'Ajuntament ha d'ajudar a que tot funcioni correctament, a que es faci una marca comercial conjunta ("ara no tenim ni eslogan", va lamentar)... Més enllà de la promoció de ciutat, les trabes administratives: "Sabeu el complicat que és obrir un negoci a Reus? Jo sí, perquè m'hi he trobat. És lògic que una botiga hagi de pagar gairebé mil euros a l'any per la recollida de cartró?". I tot plegat, amb la imminent entrada al mercat del nou centre comercial de Metrovacesa, que farà que "Reus tingui més oferta que demanda". En aquest sentit, va reclamar accions per integrar el nou centre comercial amb el tradicional. "Si la cosa va malement, l'Ajuntament en serà responsable, perquè el nou equipament es va fer a iniciativa municipal".

Com es deia a l'inici, ni una referència a ERC i a la seva revocació. Ni a iniciativa seva, ni a preguntes del públic, que va optar per no dirigir cap qüestió al candidat. La conferència va ser seguida, a primera fila, per la'ctual tinent d'alcalde Teresa Gomis, que Pellicer ha decidit no incloure a la llista electoral de CiU. Era la segona de les xerrades organitzades per la Cambra de Comerç, que ha suspès les dues xerrades previstes per aquesta setmana, seguint el dol decretat pel govern per l'accident de aeri que ha acabat amb la vida de 150 persones.