La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Eleccions Municipals

"Hem de passar de la queixa a l'acció política"

Lluís Gibert (De Nou Reus) reclama la implicació dels ciutadans per superar "l'actual paràlisi institucional"

17/03/2015 | Per Francesc Domènech

Lluís Gibert, durant la seva intervenció al cicle "Eix 2015", que portarà tots els candidats a explicar les seves propostes a la Cambra de Comerç

Lluís Gibert, durant la seva intervenció al cicle "Eix 2015", que portarà tots els candidats a explicar les seves propostes a la Cambra de Comerç

Deia Lluís Gibert que un dels objectius del nou govern ha de ser atreure talent cap a la ciutat. La representant de Jove Cambra de Reus, que formava part de la fila zero d'entitats que formaven la fila 0 per dirigir preguntes al conferenciant, li va dir que molt bé, però que com s'ha de fer, això d'atreure talent. I Lluís Gibert li va respondre reconeguent que "jo de moltes coses no en tinc ni idea, però tenim equip, i si hi ha alguna cosa que tu creus que s'ha de fer, fem-la. Impliquem-nos tots plegats a l'hora de fer política". Aquest diàleg, que de manera similar es va repetir amb d'altres intervencions de la sala, resumeix prou bé la filosofia que el candidat de De Nou Reus, Lluís Gibert, va descriure per explicar quines són les intencions del col·lectiu que ha decidit fer un pas endavant i presentar-se a les eleccions municipals. La participació dels ciutadans en la política és un dels eixos centrals de l'ideari que la formació posa a consideració dels ciutadans de cara a les eleccions del 24 de maig, a partr de la idea que cal passar de la queixa a l'acció política.

La de Gibert era la primera de les conferències del cicle que la Cambra de Comerç ha organitzat amb els caps de llista de totes les formaciones polítiques que conocrreran a les eleccions municipals, que aniran desfilant per la sala d'actes de la institució durant les pròximes setmanes. En cadascuna de les sessions, la Cambra ha dissenyat una fila 0 amb representants d'entitats de la ciutat, que seran els que dirigiran preguntes als candidats. A Lluís Gibert li van preguntar representants de Jove Cambra, del Bravium i de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia. A la sala, una nodrida representació del col·leciu que ha triat Gibert com a cap de llista, públic força variat i alguns "espies" d'altres formacions polítiques. Al costat de Gibert hi havia el'empresari Dïdac Rodríguez en representació de la Cambra, i el periodista Isaac Albesa, encarregat de moderar.

Gibert va començar una mica nerviós, però va anar enfortint-se a mesura que avançava el seu discurs. "De Nou Reus ha nascut en el context d'una ciutat que es troba en estat de shock", va dir. Segons el candidat, el canvi que van suposar les eleccions del 2011 no va ser tal, i que "ara hi ha la possibilitat que sí que es pdorueixi un canvi i que la democràcia sigui de debò, no un joc de cadires, proclames i dietes", i que aquest canvi amb gent nova "serveixi per superar la situació de paràlisi actual", que fa necessàries accions que permetin "tornar a posar el tren de la ciutat al damunt de les vies perquè pugui tornar a avançar" i, per tant, recuperi el caràcter de referent en moltes coses. Per fer això, "cal treure el millor de tots nosaltres" de manera que el canvi aporti "talent, enginy i projectes aglutinadors", partint de la idea que "quedar-se a casa és el pitjor que podem fer".


Aspecte de la sala d'actes de la Cambra durant la conferència de Lluís GibertValors

Fet el diagnòstic, calia aportar idees de futur, que Gibert basava en tres valors: Honestedat, participació ciutadana i eficàcia, cadascun d'ells amb mesures i propostes per fer-los visibles en l'acció de govern: limitació de mandats, supressió de les dietes, informes trimestrals d'execució de pressupostos, pressupostos de barri, enfortiment de la figura del Defensor del Ciutadà, fomentar la participació ciutadana a les sessions plenàries de l'Ajuntament, que han de canviar d'horari per facilitar l'accés de públic; carrera professional definida per als treballadors municipals, foment de la innovació... I, a partir d'aquí, set eixos programàtics: elaboració d'un pla educatiu de ciutat, creació d'un departament d'innovació a l'Ajuntament, mesures per atreure talent, implantació de noves empreses, fer que la ciutat sigui ordenada i respectuosa ("cal que fem bé d'una vegada el tema de les bicicletes", va dir), foment de l'esport de base (va elogiar la recuperació de l'Olimpiada Escolar i va proposar fer cada any una setmana d'esport al carrer)i exercir el dret a decidir dels ciutadans en els temes de la gestió municipal ("no hem pogut ni triar el nou del nou centre comercial", va lamentar). Per fer-ho tot "calen molts consensos" que requereixen de la implicació dels ciutadans en l'acció política. 

Gibert va optar, doncs, per un discurs molt de fons, per explicar els motius que l'han portat a ell i a De Nou Reus a presentar-se a les eleccions, i poca concreació en alguns temes. Un exemple: Quan algú del públic li va demanar què faria si fos alcalde i li arribés la proposta d'una gran empresa per instal·lar-se a Reus. Gibert li va respondre que a l'empresa en qüestió li diria: "vine i en parlem". Com passa en altres formacions nascudes sota la idea de la necessitat d'una nova política -Gibert és un pioner d'auqesta idea a la ciutat-, el diagnòstic que fan és compartit per molta gent. Altra cosa són les solucions que es proposen per superar la "vella política".