La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Ple

L'economia municipal centra un ple amb crítiques creuades entre el govern i tota l'oposició

Pellicer diu al PSC que 'jo d'ells no dormiria tranquils', mentre els socialistes l'acusen de ser també responsable de la situació econòmica actual

27/03/2012 | Per Joan Carrion

Andreu Martín, al fons, ha iniciat avui la seva etapa com a portaveu del PSC a l'Ajuntament de Reus.

Andreu Martín, al fons, ha iniciat avui la seva etapa com a portaveu del PSC a l'Ajuntament de Reus.

El Ple Extraordinari -i urgent- celebrat aquest matí a l'Ajuntament de Reus es preveia certament mogut. Però aquestes previsions s'han vist alterades en bona part perquè si en el moment de començar la sessió plenària semblava que foren els treballadors municipals qui farien acte de presència per tal de mostrar la seva protesta pel Pla d'Ajust que ha redactat l'equip de govern, al final la polèmica ha vingut donada pel dur enfrontament que hi ha hagut entre CiU i el PP d'una banda, i el PSC, Ara Reus i la CUP de l'altra.

El ple d'avui ha rebut la qualificació com 'la sessió més important i delicada que s'ha fet a Reus des de l'arribada de la democràcia', segons ha explicat el regidor d'Hisenda Joaquim Enrech en referència a la 'importància i trascendència de les mesures a adoptar donada la mala situació de les finances municipals'. Recordem que l'Ajuntament deu actualment -a data 31 de desembre de l'any passat- un total de 37,3 milions d'euros a proveïdors amb 7.451 factures pendents de pagar. Aquest deute és l'argument utilitzat per l'equip de govern per presentar el ja conegut Pla de Sanejament al Ministeri d'Hisenda a partir del qual se sol.licita un préstec per aquest import, a tornar en deu anys amb un 5% d'interès. Aquest crèdit suposarà a la ciutat haver de pagar durant aquests anys, un total de 12,1 milions d'euros en interessos.

El Ple d'avui ha donat compte doncs de la certificació d'aquestes factures pendents i, a continuació, s'ha debatut el Pla d'Ajust que s'ha elaborat per tal de reduir la despesa municipal per un import de 4,8 milions d'euros. I, en aquest punt, s'ha començat a escalfar l'ambient i les declaracions d'uns i altres han anat pujant de to fins a escenificar un trencadís en les relacions existents entre govern i oposició, mentre un grup de membres del Comitè d'Empresa asseguts en un dels bancs del plenari, es miraven atònits per les afirmacions d'uns i altres.

En un primer moment ha sigut el propi Interventor, Baldomero Rovira, qui s'ha situat darrera del faristol per explicar en una llarga intervenció les mesures concretes que 'forçaven' a l'Ajuntament de Reus a adoptar aquestes retallades. Segons el documentent redactat pel seu departament i pels tècnics d'Innova, una part important de la reducció es basa en estalviar prop 1,7 milions d'euros en despeses de personal: eliminació dels fons social dels treballadors, reducció de fins a 300 mil euros en la partida de treballadors interins i, sobretot, en deixar també en suspens el pagament de 1800 euros lineals a cada empleat. Una suspensió que està pendent -segons ha explicat el regidor Joaquim Enrech- dels pressupostos que el govern de Mariano Rajoy aprovi divendres vinent. Quan ha finalitzat aquesta explicació de l'Interventor, s'ha iniciat el ball de bastons.

Diversos membres del Comitè d'Empresa han assistit al Ple Extraordinari d'aquest matí

 

Comença el debat entre govern i oposició

L'explicació del regidor d'Unió, Joaquim Enrech ha rebut una primera crítica per part de tota l'oposició: 'aquest Pla d'Ajust es va presentar ahir al matí a les nou i 24 hores després es porta al Ple. No hi ha hagut temps material per estudiar-lo, ni possibilitats de presentar mesures alternatives'. En aquest punt, David Vidal de la CUP ha criticat que tota la reducció de la despesa en personal s'aboqui a sobre els treballadors de l'Ajuntament i no repercuteixi en altres nòmines de càrrecs directius com ara d'Innova'. Vidal ha lamentat també que 'el govern municipal encara es creu que està a l'oposició, i enlloc d'argumentar les polítiques del govern, es dedica a atacar l'actual oposició'.

Per la seva part, Jordi Cervera, d'Ara Reus, ha retret a l'Alcalde Carles Pellicer que 'no hagi acceptat a ajornar el Ple a demà dimecres tal com volien els treballadors municipals una negativa que ha fet perquè vostè demà ha d'anar a Barcelona a fer de parlamentari'. Cervera ha criticat també que 'el seu govern és unilateral en la presa de decisions i no ha comptar per a res amb l'oposició, ni amb els representants dels treballadors. Nosaltres hem presentat dues esmenes que no s'han tingut en compte'.

I tancant el torn de l'oposició, ha arribat la intervenció del nou portaveu socialista, Andreu Martín. I en aquest moment l'ambient s'ha acabat de crispar. Martín ha criticat també durament la dinàmica que el govern ha seguit per explicar aquest pla a l'oposició i ha utilitzat l'expressió 'mesures antisocials', en referència a les retallades en temes laborals. Unes paraules que han exasperat el regidor d'Hisenda Joaquim Enrech qui, en una intervenció duríssima ha replicat a Martín la 'inconsciència' del grup socialista al votar en contra del Pla d'Ajust. Enrech ha preguntat al portaveu socialista 'si vostès no volen que aconseguim aquests 37,3 milions d'euros per a pagar les factures o per a pagar les nòmines dels treballadors?'. I han seguit tot una sèrie de crítiques d'un cap a l'altre que han endurit la sessió.

Cal dir que el Pla d'Ajust s'ha aprovat amb els vots favorables dels 16 regidors del govern de CiU i del PP, mentre que tota l'oposició present (nou vots) ha votat en bloc contra aquestes mesures. Durant l'explicació de vot, la portaveu popular Alicia Alegret també ha dirigit paraules gruixudes cap a l'oposició, en especial cap al PSC, a qui ha criticat per 'fer un exercici de demagògia barata. Si no adoptem aquestes mesures ja podem baixar les persianes perquè la situació financera que vostès ens van deixar era extremadament negativa. Vostès han fet una oposició irresponsable i destructiva'. Teresa Gomis, per part de CiU també ha defensat la necessitat d'aquest Pla i la sessió plenària s'ha tancat amb la intervenció de Carles Pellicer.

L'Alcalde de Reus s'ha dirigit a l'oposició tot dient que 'vostès avui s'han equivocat votant en contra d'aquestes mesures perquè no han volgut ajudar la ciutat'. Unes paraules que ha ratificat en una declaració posterior davant els mitjans de comunicació: 'Suposo que aquesta nit algú no podrà dormir. Avui el PSC ha actuat de manera lamentable, ha perdut el nord i jo els recomano que a partir d'ara utilitzin menys les tisores i més el bolígraf per a presentar propostes'.

El PSC voldria que la reducció de les nòmines dels polítics arribés al 15%

Un cop finalitzada la sessió plenària, el grup municipal socialista ha volgut sortir al pas de les acusacions del govern tot manifestant que 'els partits que ara governen la ciutat també són culpables de la situació actual, el que passa és que no saben per on van', ha dit Andreu Martín. 'Si ells haguessin fet els deures i haguessin reclamat el deute de 33 milions d'euros que la Generalitat deu a la ciutat, ara no estaríem com estem. I a més, duran aquests mesos s'han dedicat a incrementar segons quines partides com ara les dels càrrecs de confiança'. El nou portaveu socialista ha 'lamentat que no haguem tingut temps per presentar i debatre algunes de les nostres propostes de reducció de partides que haurien rebaixat l'impacte sobre les retallades al personal'. El PSC ha citat com a exemple 'els més de 460 mils euros que cobren sis càrrecs de confiança i ha explicat que la seva proposta de reducció dels sous de polítics i personal eventual no s'hauria quedat en un 5%, 'nosaltres haurien volgut que aquesta reducció en aquestes nòmines, hagués arribat com a mínim al 15%'.