La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

Els millors Xiquets de la història per al millor Concurs de la història

El Concurs, quanyat pels Castellers de Vilafranca, veu fins a tres castells de 10 pisos

05/10/2014 | Per Francesc Domènech

Els tres castells descarregats pels Xiquets de Reus al Concurs (Foto: Marta Bros)

Els tres castells descarregats pels Xiquets de Reus al Concurs (Foto: Marta Bros)

Fer la millor actuació de la història davant tot el món casteller, en la que es considera la gran festa de tot el món casteller, al costat de les colles més grans i davant de milers de persones serveix entre altres coses per guanyar-se el respecte. No és exagerat afirmar que el món casteller recorda encara l'excel·lent actuació de la colla reusenca en el Concurs de Castells del 1996, quan, després d'haber descarregat el 2 de 8 amb folre, el 3 de 8 i el 4 de 8, els Xiquets de Reus van descarregar un dels millors 3 de 9 amb folre mai vistos fins aleshores. El mòn casteller sap de la segona època daurada de la història de la colla, però avui han passat la revàlida: Els Xiquets de Reus han repetit la millor actuació de la seva història durant la seva actuació al Concurs de Castells de Tarragona, en una diada que ha estat espectacular i que les colles han convertit en el millor Concurs de les 25 edicions celebrades fins avui.

Els Xiquets, com ja van fer per la diada de Misericòrdia, han utilitzat el 5 de 8 com a castell de sortida, i l'han clavat. L'han bastit a la primera actuació conjunta de la primera ronda i cal dir que la mala sort ha fet que, malgrat que era acutació conjunta, el castell s'hagi pogut construir en solitari. Un dels xiquets del pom de dalt no s'ha trobat bé, al final ha pogut pujar, però ha retardat uns minuts l'inici del castell. A la segona ronda venia la peça més difícil del repte que s'havien plantejat els Xiquets: el 3 de 9 amb folre. No ha estat un castell tant impecable com els fets fins ara (de segons a quarts han hagut de treballar de valent), però s'ha descarregat. I ja en van quatre de seguits, des de la reestrena del castell a la diada del Mercadal de l'any passat. I a la tercera ronda ha arribat el 2 de 8 amb folre. I ja en van 22 de descarregats en els darrers tres anys!

La present edició del Concurs de Castells ha confirmat el creixement general del món casteller, de manera que ha permès que gairebé totes les colles milloressin els registres en relació a les edicions anteriors. Els Xiquets de Reus no han estat excepció i han sigat la repetició de la seva millor actuació de la història, i la millor en un Concurs de Castells.

La Colla, a banda d'intervenir com a actriu en el Concurs, ha pogut ser testimoni directe del gran espectacle ofert per les grans colles. El Concurs l'han guanyat els Castellers de Vilafranca, en un frec a frec amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls que fins al final ha tingut serioses opcions de guanyar, gràcies amb 4 de 9 amb el pilar que ha descarregat a la sortida i, sobre tot, al 3 de 10 amb folre i manilles i el 2 de 8 sense folre que han carregat. Fins que els Castellers de Vilafranca no han carregat el 3 de 10 amb folre i manilles a la quarta ronda no han aconseguit ser al capdamunt de la classificació. Abans, havien descarregat el 3 i el 4 de 9 amb el pilar al mig, i el 2 de 8 sense folre. Per postres, la tercera colla classificada, la Jove Xiquets de Tarragona, s'ha convertit avui en la quarta colla del món casteller en fer un castell de 10 pisos: el 3 de 10 amb folre i manilles, que li ha permès guanyar la tercera plaça del Concurs. Un altre dels grans titulars del certamen ha estat el fet que els Castellers de Sabadell s'han convertit en colla de 9, després de carregar el 3 de 9 amb folre.

Els Xiquets de Reus semblen tenir consolidats tant els castells de la gamma alta de vuit, com el 3 de 9 amb folre. Això, vulguin o no, obliga els Xiquets de Reus a plantejar-se fer alguna passa endavant, que ha probablement, ha de passar forçosament pel 4 de 9 amb folre. Treballar-lo i aconseguir-lo acostaria als reusencs a poder-se plantejar en els pròxims anys bastir la desitjada tripleta màgina: 3 i 4 de 9 amb folre i 5 de 8. No està tant lluny. És qüestió de posar-s'hi. 

Podeu accedir al detall i a la classifiació del XXV Concurs de Castells, a través d'aquest enllaç.