La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

POLíTICA | Ajuntament de Reus

El 'grup' Ajuntament de Reus té pendents de pagar 7.450 factures per un import de 37,3 milions d'euros

El Consistori s'acull al Pla Estatal de Finançament del deute municipal per avançar el pagament a proveïdors

23/03/2012 | Per Joan Carrion

Alicia Alegret, Carles Pelicer i Joaquim Enrech

Alicia Alegret, Carles Pelicer i Joaquim Enrech

El dia 1 de gener d'aquest any 2012, l'Ajuntament de Reus tenia per pagar a proveïdors un total de 37.391.290,61 milions d'euros en factures corresponents a despeses realizades des del propi Consistori i a tota la resta d'empreses públiques municipals. Una xifra, a primera vista esfereidora, però que es veuria compensada a només 4,3 milions d'euros si la Generalitat de Catalunya pagués demà mateix els 33 milions d'euros que deu a la ciutat de Reus. Però com que aquest pagament va per llarg ja que el Govern de Catalunya està pendent del gruix de milions que li haurien d'arribar des del Govern de Madrid, el govern municipal ha decidit recórrer al Pla Estatal de Finançament del Deute Municipal del ens locals per poder començar a liquidar les citades factures a partir del proper dia 1 de maig.

Una proposta que requereix que el Ministeri d'Hisenda aprovi la documentació i petició presentada per l'Ajuntament de Reus, la qual cosa permetria disposar d'un préstec per aquest import a retornar en 10 anys, amb dos anys de carència i a un tipus d'interès del 5%. Aquesta operació podria suposar un interessos totals a pagar durant aquests deu anys de prop de 9 milions d'euros. Durant la presentació d'aquesta operació, l'Alcalde de Reus, Carles Pellicer ha manifestat que a més d'aquesta iniciativa, 'el govern ultima un Pla d'Ajust que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques obliga a fer als ajuntaments que s'acullin al pla de finançament i aquest projecte concret serà presentat a la resta de formacions polítiques el dilluns vinent en el decurs d'una reunió extraordinària de la Comissió Informativa de Serveis Generals i Econòmics i es portarà al Ple l'endemà mateix'.

Per la seva part, el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech ha explicat que 'aquest pla de finançamen representarà una injecció de 37,3 milions d'euros en l'economia local ja que es podrà començar a pagar els nostres proveïdors a partir del dia 1 de maig amb el compromís d'abonar la totalitat del deute abans del 31 de desembre d'enguany'. Enrech ha manifestat de manera ben gràfica el perquè l'Ajuntament de Reus s'acull a aquest Pla, 'si no ho féssim d'aquesta manera n'hi hauria per fer-nos fora a patades, ja que és la millor solució que tenim actualment a les mans per superar les dificultats de tresoreria que patim ara mateix i que repercuteix en l'economia de la ciutat'.

En aquest Pla de Finançament destaca el deute que té contret directament l'Ajuntament, amb prop d'11,4 milions d'euros o el del grup d'empreses de l'Àrea de Salut amb 16,1 milions d'euros. En termes relatius, el deute total representa aproximadament un 9% del pressupost dels 396 milions d'euros aprovats l'any passat.

En aquesta operació no es veu afectat el deute de l'empresa mitxa Redesa 'ja que a aquest pla del Ministeri d'Economia, només s'hi poden acollir els organismes o empreses amb capital exclusivament públic, en aquest cas totalment municipal', segons ha manfestat la regidora popular Alicia Alegret.