La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Territori

Reus i Tarragona acorden treballar junts temes de mobilitat, serveis socials, turisme i infrastructures

Les dues ciutats constitueixen una comissió bilateral i es treballaran de manera especial serveis socials i transport públic.

02/06/2014 | Per Francesc Domènech

La comissió bilateral, reunida a la Casa Canals de Tarragona aquest dilluns (Foto: Cedida)

La comissió bilateral, reunida a la Casa Canals de Tarragona aquest dilluns (Foto: Cedida)

Sembla que queda lluny el Nadal del 2009, quan Reus i Tarragona organitzaven actes institucionals per reclamar, cada ciutat des del seu punt de vista i interessos, la capitalitat del territori que comparteixen. "Tots som capital", es deia a Reus, en un acte cívic al Teatre Fortuny amb 200 entitats representades. "Tarragona sóm tots. Tarragona capital", es deia a Tarragona, en un acte amb 4.000 persones a les escales de la Catedral. Es debatien les vegueries i la seva capitalitat administrativa. Cinc anys després, les dues ciutats, a través dels seus governs municipals, han oficialitzat treballar conjuntament per resoldre problemes comuns. Aquell seguit d'actes i el creuament de declaracions d'una banda a l'altra van posar seriosament en dubte les relacions institucionals entre les dues ciutats, cosa xocant tenint en compte que els alcaldes d'aleshores eren del mateix partit: Josep Fèlix Ballesteros a Tarragona i Lluís Miquel Pérez a Reus. La dinàmica en què van caure els dos màxims representants institucionals va generar una profunda preocupació entre la resta d'institucions del territori, que reclamaven que es deixessin de banda les polítiques de campanar i que les dues ciutats es posessin d'acord.

Ara, amb el debat territorial amagat en algun calaix del Parlament de Catalunya sense que ningú vulgui tornar a destapar la capsa dels trons, els dos ajuntaments s'han posat a treballar per aconseguir resoldre assignatures pendents a les dues ciutats. Gràcies a un compromís al que van arribar els dos alcaldes en un debat organitzat per la CEPTA en territori neutral (al restaurant Mas Folch, del terme de Constantí), aquest dilluns s'ha posat en marxa la primera comissió bilateral Tarragona-Reus, que reuneix regidors del govern de les dues ciutats, i els seus dos alcaldes. Ballesteros ja hi era fa cinc anys i intervenia en l'acte de la Plaça de les Cols. Pellicer, fa cinc anys, seia a primera fila de l'acte del Fortuny, que havia organitzat la Cambra de Comerç. Aquest dilluns, han compartit taula de treball a la Casa Canals de Tarragona, i a l'octubre repetiran experiència a Reus, "amb la voluntat fe fer extensiva l'experiència a tot el territori del Camp de Tarragona", han dit. L'últim intent de vertebrar institucionalment tot el Camp de Tarragona va ser la creació d'un Consorci, que, amb seu a Vila-seca, nov a poder superar els estralls de les diferències entre les dues ciutats principals. 

El que es pretén amb la creació de la comissió bilateral és "sumar esforços i fer unfront comú en temes compartits com infrastructrures, mobilitat, serveis socials, promoció turística i del patrimoni i temes culturals", es diu en una nota oficial. 


El Bus de Tarragona fins a Bellissens

Una de les qüestions més interessants que es volen acordar és que les respectives empreses de transport urbà sobre passin els límits dels respectius termes municipals. D'aquesta manera, es pretén autobusos de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona puguin arribar, per exemple, fins al Campus de Bellissens o fins a l'aeroport, de la mateixa manera que els autobusos de Reus Transports puguin arribar al Campus de Sescelades o a l'estació d'alta velocitat de la Secuita. Aquest objectiu, avui, no és possible per limitacions legislatives. Els dos alcaldes han acordat aprovar mocions al Ple, fer arribar el tema al Parlament i reunir-se amb el Conseller de Territori, Santi Vila, per fer-ho possible. La comunitat d'estudiants universitaris, que van d'una ciutat a l'altra cada dia, seria la més beneficiada d'un acord d'aquestes caraterístiques.

Tarragona ha demanat suport a Reus per al seu projecte de soterrament de la via del tren, i es demanaran conjuntament nous abaixadors per al servei de Rodalies de tren estrenat recenment. També es posaran en comú polítiques d'habitatge i per donar sortida als pisos propietat de les entitats bancàries.

En matèria turística, s'ha decidit que Tarragona entri a formar part de l'aliança turística que ja funciona entre Salou, Cambrils i la Pineda, a la que Reus es va incorporar ja fa temps, i que ha estat un èxit.

Hi haurà també feina conjunta entre les eines de promoció econòmica de què disposen les dues ciutats, Redessa, a Reus, i Tarragona impulsa, a Tarragona.

En matèria social, els dos ajuntaments han acordat constituir una Taula social que que treballi el problema de la pobresa energètica, molt present a les dues ciutats.

En esports, s'estudiaran també col·laboracions entre els dos municipis en l'organització dels dos esdeveniments importants previstos: el mundial de Patinatge a Reus, i els Jocs del Mediterrani del 2017 a Tarragona.

Les Àligues

En matèria cultural, la comissio bilateral s'ha proposat "incrementar la relació entre elsSeguicis de Reus i Tarragona. I, de moment, ja s'han plantejat accions concretes: L'Àliga de Tarragona, per exemple, visitarà Reus al setembre, en el marc d'una trobada d'àligues festives que està prevista. La torna vindrà al 2015, quan l'Àliga de Reus visitarà Tarragona per celebrar el 30è aniversari d'aquest element clau del seguici tarragoní.

Hi haurà intercanvis similars amb els Nanos de les dues ciutats i la Cucafera petita de Tarragona, que serà a Reus per Sant Pere per a la presentació de la Cucafera petita que s'estrena enguany per Sant Pere.

Les bases i els àmbits de treball estan constituïts. Ara només falta que res esguerri el que per alguns és una feina que fa molt de temps que s'havia d'haver fet.

 

 

Notícies relacionades
ECONOMIA | CONVERSA ENTRE ALCALDES
Ballesteros demana un gran pacte entre institucions per atreure més creuers al port de Tarragona

20/02/2014 | Per Cori Sebastià | comentaris comenta

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha demanat avui que s'estableixi un gran pacte entre les diverses institucions publiques i privades del territori per atreure més creuers al port de Tarragona. L'alcalde tarragoní ha defensat, doncs, que s'estableixi un acord a l'estil de l'anomenat "pacte de la Boella", que es va segellar fa deu anys per potenciar l'aeroport de Reus. Ballesteros ha proposat aquest nou pacte durant una conversa que ha mantingut amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, davant d'un grup d'empresaris en un acte a Constantí convocat per l'organització patronal Cepta.