La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Teatre Fortuny

Carles Pellicer: "Del CAER no n'ha quedat res, cap pòsit"

L'aportació de la Generalitat al Teatre Fortuny ha caigut més d'un 60 % en cinc anys

30/05/2014 | Per Francesc Domènech

Gràfica que mostra l'evolució de l'aportació econòmica del Teatre Fortuny els últims cinc anys (Font: Ajuntament de Reus)

Gràfica que mostra l'evolució de l'aportació econòmica del Teatre Fortuny els últims cinc anys (Font: Ajuntament de Reus)

Un dels debats ciutadans que ha hagut d'afrontar l'actual Govern municipal durant els tres anys de mandat ha estat la gestió de la política cultural, molt qüestionada. La dissolució del Centre d'Arts Escèniques de Reus i la gestió del Festival Trapezi han estat els temes que més crítiques han generat, especialment en els sectors més implicats en la Cultura. Passar de ser un centre de producció d'arts escèniques d'àmbit nacional, que és el que era el CAER, a ser un teatre que es limita gairebé només a programar espectacles que estan de gira, no ha agradat a tothom. L'alcalde, Carles Pellicer, ho té clar. Diu que  està "molt content de com s'està portant el Teatre Fortuny", i que aquest fa una programació "que no té res a veure amb el nivell de la programació que es feia abans, quan hi havia el CAER". L'alcalde està satisfet perquè "omplim i repetim representacions", i assegura que la programació per als pròxims mesos agradarà molt. Per tot plegat, Pellicer es pregunta: "Què en queda del CAER?". I respòn ell mateix: "Absolutament res. Cap pòsit". I es continua preguntant: "On van anar els diners? Quantes obres es van estrenar amb èxit?... Una?... Dues?... Estem molt millor ara i estic disposat a discutir-ho amb qui sigui".

La declaració de l'alcalde ha estat després del Ple de l'Ajuntament, en el que el Regidor de Cultura, Joaquim Sorio, ha hagut de respondre a tota una bateria de preguntes que li ha dirigit el grup municipal socialista sobre els diners destinats als diferents festivals i fetes amb la intenció d'aclarir quina ha estat l'evolució de les aportacions del Govern de la Generalitat als diferents equipaments culturals que té la ciutat i als festivals del Trapezi i del Cos. Sorio ha donat unes xifres que deixen clar que l'aportació de la Generalitat al Consorci del Teatre Fortuny ha passat dels 1,4 milions d'euros del 2010, als 500 mil euros d'enguany, com es pot veure a la gràfica que acompanya aquesta informació. La reducció s'explica per l'efecte de la dissolució del CAER, que ha fet que la Generalitat hagi reduït el compromís que tenia amb Reus. Els diners de la Genealtiat anaven destinats a l'activitat artística del Teatre Fortuny, a les produccions del CAER (inclosos els festivals Trapezi i Cos), i al manteniment de l'edifici i la seva estructura administrativa. En tallar-se d'arrel el capítol de produccions, s'ha reduïït l'aportació al Consorci.

Pel que fa als festivals, els imports destinats al Festival de mim i teatre gestual, Cos, han passat dels 130 mil euros del 2009 als 85 mil euros de l'any passat. El Trapezi es paga a parts iguals entre l'Ajuntament i la Generalitat. En aquest sentit, l'aportació de les dues parts ha estat la següent:

  • 2010: 234 mil euros
  • 2011: 187 mil euros
  • 2012: 146 mil euros
  • 2013: 145 mil euros
  • 2014: 150 mil euros


Sorio ha remarcat que l'edició del Trapezi d'enguany ha tingut un pressupost de 360.700 euros, uns 70 mil euros més que l'edició anterior. 

Una de les qüestions que havien sorprès és el fet que l'Ajuntament no hagués demanat cap subvenció per al festival COS. Sobre aquest cas, Joaquim Sorio ha explicat que les subvencions d'enguany han estat per al Trapezi, per a equipaments culturals, per al suport econòmic a l aprogramació professional estable, "i per a la resta d'activitats escèniques-artístiques, on hi està inclòs el Cos".