La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

L'Ajuntament de Reus vota a favor del projecte turístic Barcelona World i diu no a la "llei Wert"

Tots els partits, excepte la CUP, opinen que el complex d'oci és una gran oportunitat

28/03/2014 | Per Cori Sebastià

La corporació municipal celebrarà dilluns un ple extraordinari per reordenar les empreses municipals.

La corporació municipal celebrarà dilluns un ple extraordinari per reordenar les empreses municipals.

Dos dels temes d’actualitat aquests dies d’àmbit nacional i estatal han estat avui protagonistes al ple que ha celebrat l’Ajuntament de Reus. El consistori ha votat a favor del projecte Barcelona World i en contra de la LOMCE (coneguda com a “llei Wert”),  la nova llei d‘educació que impulsa el govern central del Partit Popular. Els acords, però, no han estat per unanimitat. Tots els partits excepte la CUP s’han posicionat a favor del nou macroprojecte turístic i d’oci que es vol fer al costat de Port Aventura mentre que el PP ha estat l’únic que ha votat “no” a la moció presentada per la CUP en contra de la LOMCE. La resta de formacions polítiques hi han donat suport.

Tots els partits han deixat clar el seu posicionament sobre el projecte Barcelona World en un debat llarg però serè a partir de la proposta presentada per Ara Reus. Aquesta defensava que l’Ajuntament donés suport al manifest signat per patronals i institucions del territori a favor del projecte. La CUP ha estat l’única formació que s’ha pronunciat en contra. El seu regidor, David Vidal, ha demanat que l’Ajuntament no prengués un posicionament oficial fins que no se sàpiguen tots els detalls tècnics sobre l’edificabilitat, però, sobretot, quina taxa en concepte de joc pagaran els propietaris del projecte. Marc Arza, de CiU, ha expressat el suport absolutament favorable de la coalició nacionalista perquè, segons ha dit, “Barcelona world generarà moltes oportunitats” i ha destacat l’impacte que podrà tenir per fer créixer el nombre d’usuaris de l’aeroport de Reus. Arza ha assegurat que els impulsors del projecte pagaran tots els impostos que els hi pertoca. No ho ha vist tan clar Vidal que li ha etzibat: “M’hi jugo alguna cosa que no pagaran com nosaltres. M’hi jugo un café”.  El seu repte ha ocasionat una rialla general del plenari.

Per la seva banda, la resta de partits han coincidit en destacar que Barcelona World és una gran oportunitat per al territori si bé han deixat clar PP i PSC que el seu suport no és “un xec en blanc”. Així, la popular Alícia Alegret ha recordat que el seu partit ha posat diverses condicions per donar suport al projecte, com ara que els menors no puguin accedir als casinos. Ara Reus ha acceptat l’esmena presentada pels socialistes en la qual es demana que el projecte de Barcelona world preservi la costa i s’adoptin mesures efectives contra el blanqueig de capitals.

La LOMCE

Llarg ha estat el debat sobre Barcelona World i, extens i intens, ho ha estat el que s’ha produït sobre la LOMCE  perquè la discussió ha anat a càrrec de regidors que són professors. La popular Montserrat Duch ha fet (amb un to que més aviat semblava que renyés els membres de la corporació) un llarguíssim resum sobre la nova llei i l’ha justificat com a necessària per combatre l’elevat fracàs escolar. La convergent Dolors Sardà, regidora d’Ensenyament, ha assegurat que la LOMCE és un atac a l’autogovern de Catalunya i al model lingüístic català. Per la seva banda, el socialista Andreu Martín ha assegurat que anular la LOMCE serà el primer que faran els socialistes quan tornin a governar.

On sí que hi ha hagut unanimitat, però, ha estat en instal·lar desfibril·ladors en edificis municipals, tal com ha proposat Ara Reus. La convergent Teresa Gomis, però, ha deixat clar que això es farà quan sigui possible econòmicament i ha explicat que actualment ja es treballa en un projecte sobre aquesta qüestió. També hi ha hagut consens entre tots els partits, a proposta del PSC, per demanar al Ministeri de Foment la construcció d’un baixador ferroviari a Bellissens. En canvi, no ha prosperat la demanda de la CUP perquè l’Ajuntament demanés un calendari de tancament de les centrals nuclears a l’estat espanyol. La sessió plenària també ha servit per saber que l’Ajuntament ha tancat el pressupost del 2013 amb un romanent positiu de poc més d’1,6 milions d’euros. El ple ha durat gairebé quatre hores tot i les reiterades peticions de l’alcalde Carles Pellicer als regidors perquè les seves intervencions no s’allarguessin en excés.