La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

OPINIó | Tribuna

La idea "de nou Reus"

19/03/2014 | Per Francesc Domènech | comentaris 1 comentaris

L'Ajuntament, seu del poder municipal. "De nou Reus" hi té coses a dir.

L'Ajuntament, seu del poder municipal. "De nou Reus" hi té coses a dir.

Reus és rica en experiències de col·lectius ciutadans que s'han trobat i han dedicat el seu temps a pensar la ciutat i a intentar convèncer de la necessitat de millorar i canviar moltes coses. El comú denominador havia estat, d'entrada, la bona fe i el fet que es tractava d'iniciatives valentes, pel que tenien de qüestionament del paper dels partits polítics. lgunes havien despertat elevades espectatives en alguns sectors ciutadans, i a la vegada temor entre els polítics de partit. D'iniciatives d'aquestes, en la història de la democràcia municipal de Reus, n'hi ha hagut moltes: de serioses, d'opotrunistes, de compormeses, de friquis... Alguns grups mai es van arribar a presentar a les eleccions. D'altres sí, i fins i tot, han obintgut representació als bancs de l'oposició. Algunes havien despertat elevades espectatives en alguns sectors ciutadans, i a la vegada temor entre els polítics de partit. Vull dir amb això que la història es repeteix i que, un altre cop, un col·lectiu de ciutadans compromesos, amb idees i ganes de canviar les coses fa un pas i es presenta públicament fent una crida a participar, a treballar per Reus i a "repensar el seu model de gestió". I han dit a la presentació que no descarten presentar-se a les eleccions municipals, que ja es veurà i que tot dependrà de com vagin anant les coses. Segur que el pacte CiU-PP, incomprès per molts, ha influït en l'origen de la iniciativa, d'igual manera que en tot aquest temps no s'ha visualitzat una alternativa clara a l'actual situació, ni a dins ni a fora de l'Ajuntament.

La qüestió és, però, que el problema que tenen les plataformes ciutadanes és que, en cas de convertir-se en candidatures electorals, deixen de ser plataformes ciutadanes i passen a ser plataformes polítiques. Almenys, als ulls de la gent i als ulls dels qui hauran de ser els seus interlocutors, els partits polítics. Aquest és el mal. Amb totes les diferències que es vulguin, però Ara Reus va néixer també com una mena de plataforma ciutadana que es va convertir en partit polític. I la CUP neix del que ells en diuen un "moviment popular" que en un moment donat decideix fer el pas i accedir a les institucions. Ara ja no són plataformes de ciutadans. Són organitzacions polítiques i no es poden estalviar la crítica general que es fa a la política, encara que en ocasions això sigui injust.

Ni aquesta ciutat ni aquest país han trobat fórmules eficaces de participació política que no sigui la militància a un partit. I ara que els partits estan tant desprestigiats, bo és que s'insisteixi a manifestar les ganes de participar d'una altra manera, de crear alternatives, de debatre el que calgui, i a veure si a força d'insistir s'acaba trobant la fórmula. Però els promotors de la iniciativa han de ser conscients d'aquesta realitat, sobre tot quan saben bé que escoltaran cants de sirena de moltes bandes oferint-los qui sap què. I, si avancen en la decisió de buscar una representació municipal, convé no oblidar que el trencaclosques de la política local tendeix cap a una atomització de grups polítics que fa preveure un nou ajuntament, al 2015, que potser serà el més difícil de governar de tota la història municipal.

 

 

 

 

 

 

1 comentaris invertir ordre dels comentaris
1

lluis miquel perez

23 març 2014 a les 12:18h

Savi Quico!

Deixa el teu comentari

Nom

E-mail

Comentari