La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | NOVA ORDENANÇA DE CIVISME

Reus multarà a partir d'ara el burka, la prostitució i el nudisme a la via pública

L'ordenança de civisme cataloga les infraccions que podran arribar a multes de 3.000 euros

21/02/2014 | Per Cori Sebastià

L'alcalde Pellicer i la regidora Alegret han explicat la nova ordenança que s'aprovarà al ple municipal de final d'aquest mes.

L'alcalde Pellicer i la regidora Alegret han explicat la nova ordenança que s'aprovarà al ple municipal de final d'aquest mes.

La reparació dels actes incívics va costar a l’Ajuntament de Reus 235.000 euros l’any 2012, segons les últimes dades municipals. Amb l’objectiu, doncs, de posar fre a aquests actes que malmeten la ciutat, l’equip de govern ha enllestit  l’ordenança de civisme. D’aquesta manera, la ciutat es dota, per primera vegada, d’una ordenança d’aquest estil si bé el document recull diverses infraccions que fins ara formaven part d‘altres normatives.

La nova ordenança de civisme significarà que, per primer cop, Reus multarà la pràctica de la prostitució al carrer (tant a clients com qui ofereixi el servei), l’ús del burka, i anar total o parcialment despullat per la via pública. L’alcalde Carles Pellicer ha assegurat que “és legal i constitucional” multar per portar vel integral a la via pública, tot i reconèixer que una sentència judicial va obligar l’Ajuntament de Lleida fer marxa enrere en una decisió com aquesta.  La regidora responsable de la Guàrdia Urbana, Alícia Alegret, ha explicat que el consistori reusenc s’ha avançat a regular una qüestió en la qual hores d’ara ja hi treballa el Parlament català.

La normativa de civisme sancionarà, doncs, l’ús del vel integral a la via pública però també a les instal·lacions municipals i l’ús d’altres vestimentes o accessoris (per exemple, passamuntanyes o casc integral) que impedeixin o dificultin la identificació.

La nova ordenança classifica els diversos actes considerats incívics en infraccions lleus, greus o molt greus. Així, doncs, també es multaran accions com deixar la brossa fora de l’horari establert (de les 8 del vespre a les 10 de la nit) o fora dels contenidors, consumir drogues i beure alcohol a la via pública, deixar els escrements del gos a la via pública o no evitar que els animals miccionin a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà, netejar qualsevol tipus de vehicle al carrer, espolsar robes o estores a la via pública, fer necessitats fisiològiques (com defecar, orinar o escopir) en espais públics,  o fer pintades. No s’inclou en aquest catàleg d’infraccions aquells fets considerats delictes penals, com ara la crema de contenidors.

Amb la nova normativa, per primera vegada, s’introdueix la possibilitat que l’infractor haurà de pagar una multa per l’acte incívic que hagi comès però a més haurà d’abonar l’import que comporti la reparació del dany ocasionat.

Les sancions econòmiques estan catalogades en funció del grau de la infracció però també d’altres qüestions, com ara si és el primer cop que es comet. L’ordenança fixa que les infraccions lleus podran ser sancionades amb multes de fins a 750 euros; les infraccions greus podran arribar als 1.500 euros; i finalment, les molt greus podran comportar a l’infractor una multa màxima de 3.000 euros (aquesta ja és actualment la sanció més gran).

Pellicer i Alegret han insistit que l’objectiu del consistori reusenc és que, a partir d’ara, hi hagi “tolerància zero” vers l’incivisme, i han fet una crida als ciutadans perquè denunciïn els actes incívics.

La regidora de la Guàrdia Urbana ha explicat que ara les multes més freqüents s’imposen per orinar a la via pública, i per consumir drogues i beure alcohol al carrer.