La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

Reus cedirà el padró municipal per a la consulta sobiranista del 9 de novembre

CiU, Ara Reus i CUP voten a favor mentre PP diu "no", i el PSC s'absté

31/01/2014 | Per Cori Sebastià

CiU s'ha desmarcat del PP i ha votat a favor que l'Ajuntament cedeixi el padró.

CiU s'ha desmarcat del PP i ha votat a favor que l'Ajuntament cedeixi el padró.

Amb els vots favorables de CiU, Ara Reus i la CUP, l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres donar suport a la celebració d‘una consulta legal el 9 de novembre i facilitar tots els mecanismes perquè aquesta es pugui realitzar, entre els quals, s’hi inclou la cessió del padró municipal. El PP (soci de govern de CiU al consistori reusenc) ha votat en contra de la proposta, presentada per la CUP, mentre que el PSC s’ha abstingut.

A l’hora de justificar el seu vot, tots els partits s’han basat en un informe fet pel secretari municipal si bé cada formació l’ha interpretat a la seva manera. El regidor popular Sebastià Domènech ha estat l’encarregat de defensar el vot negatiu del seu partit. La portaveu del PP, Alícia Alegret, no ha dit ni una paraula en aquest debat. Domènech ha argumentat, tal com fa el PP, que només l’Estat té les competències per demanar el padró i que l’Ajuntament ha de complir la llei. Segons ha afirmat amb fermesa: “La majoria dels reusencs no volen la independència i aquí estem nosaltres (en referència al PP) per deixar sentir la seva veu”.  El seu discurs ha estat, com era d’esperar, totalment oposat al que ha fet Teresa Gomis, portaveu de CiU. Gomis, després de repassar el posicionament del seu partit, ha defensat que “el dret a decidir és un dret elemental i bàsic per a qualsevol societat”. El portaveu de la CUP, David Vidal, després d’escoltar les paraules de PP i CiU no se n’ha pogut estar de referir-se al pacte de govern que mantenen les dues formacions. Digirint-se a Gomis, li ha dirigit diverses preguntes amb un to d’indignació: “I què fan junts aquí? Quan trencaran el pacte? Quan es presentaran amb una personalitat pròpia”.

Per la seva banda, el portaveu socialista, Andreu Martín, després d’afirmar que encara no hi ha una convocatòria formal de la consulta, ha assenyalat que, hores d‘ara, no hi ha motius pels quals  l’Ajuntament no es posi a disposició d’una altra administració.

El sou dels regidors

Reus, doncs, cedirà el padró per a la consulta del 9 de novembre, però, encara haurà d’esperar perquè la web municipal mostri què cobren els regidors de la mateixa manera que la Generaltat ha fet amb els alts càrrecs al portal "Transparència" del Govern.. La proposta del PSC no ha tirat endavant després que el govern hi hagi votat en contra. El regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, ha assegurat que les retribucions dels membres de la corporació ja són publiques perquè, un cop aprovades pel ple, es publiquen al Butlletí Oficial de la Província (BOP). Segons ell, el govern no té cap intenció de ser opac i en aquest sentit, ha assegurat que, d’acord amb la Llei de Transparència, tan aviat com sigui possible els sous es publicaran a la web municipal. No ha precisat, però, quan serà.

Membres de la Plataforma hipotecaEl ple d’aquest divendres ha estat, a grans trets, plàcid, però, ha tingut alguns moments de crispació entre alguns dels regidors. Dos els ha protagonitzat David Vidal. El portaveu de la CUP ha mantingut una agre discussió amb Jordi Cervera, d’Ara Reus, quan es debatía la proposta de la formació municipalista que demanava incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana.  Vidal, després que Cervera l’hagi acusat d’estar a favor dels okupes, li ha dit al portaveu d’Ara Reus: 'Vostè té la seva opinió, jo sóc un okupa. Si vol el proper dia vinc encaputxat, amb un còctel molotov i amb un esprai. Com vol que vingui?. Per després sentenciar: "Prefereixo ser un okupa que no pas treballar en un banc putejant la gent com fa vostè". L’altra pujada de to de Vidal s’ha produít amb Teresa Gomis mentre es debatia una moció de la CUP que defensava la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar la sanitat a la ciutat. Gomis ha assegurat, amb dades, que majoritàriament el sistema sanitari a Reus és públic. L’explicació de la segona tinent d’alcalde ha encès Vidal el qual li ha retret que només menteix i ha qüestionat la feina que fan els membres del govern local. Les paraules de Vidal han anat pujant de to fins arribar a afirmar: “No foten res. Vostès haurien de demanar perdó” en considerar que no van fer res mentre eren a l’oposició per fer públiques les irregularitats. “Només van calentar la cadira. Se’ls hauria de caure la cara de vergonya”, els ha etzibat.

Màxima tranquil·litat i sintonia, però, entre tots els partits en la decisió de sancionar les entitats bancàries amb pisos buits. D’aquesta manera, el ple s’ha fet seva una proposta impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Un grup de la PAH ha assistit avui a la sessió plenària per veure com la corporació donava llum verda a la seva demanda. També hi ha hagut acord unànim dels partits en la concessió d’una menció honorífica municipal al Centre extremeny pels seus 25 anys, i una altra, per a Canal Reus TV per celebrar-ne 15.