La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

El govern de Reus aprova tot sol el nou pressupost municipal de 315,5 milions

L'oposició qüestiona que augmentin les partides destinades a despesa social

21/12/2013 | Per Cori Sebastià

La corporació municipal ha viscut avui l'últim ple de l'any.

La corporació municipal ha viscut avui l'últim ple de l'any.

L’Ajuntament de Reus ha viscut aquest matí l’últim ple municipal de l’any i, de fet, el més important. Amb l’únic, però, suficient, vot afirmatiu de l’equip de govern s’ha aprovat el pressupost municipal per el 2014. El pressupost consolidat (és a dir, la suma dels pressupostos de l’Ajuntament, de les empreses municipals i dels organismes autònoms) puja 315,5 milions d’euros. Això vol dir que és un lleuger 0,29% superior respecte el d’aquest any que acabem.

En el seu parlament, el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, ha qualificat els nous pressupostos  municipals de “realistes i austers” però també de “continuïstes” perquè donen compliment , segons ell, al pacte de govern que CiU i PP van establir fa dos anys de destinar els principals esforços a l’atenció a les persones i a promoure l’activitat econòmica. En aquest sentit, Enrech ha ressaltat que un 56% del pressupost es destina a despesa social (si bé baixa un punt respecte enguany) i un 7% a promoció econòmica (3 punts més que aquest 2013).  Pel titular d‘Hisenda, el lleuger increment que experimenta el pressupost marca “un canvi de tendència” respecte els comptes dels últims exercicis els quals havien anat a la baixa. Enrech també ha subratllat que s’està complint el compromís de simplificar i aprimar les empreses municipals la qual cosa comença a donar resultats econòmics positius. En aquesta línia, el regidor ha explicat que l’Ajuntament tancarà el 2013 amb una ràtio d’endeutament del 125% (el màxim permès és del 110%) la qual cosa significa 9 punts menys que fa un any i que confia tancar el 2014 amb un 120%.  Segons ha dit, la previsió és que l’Ajuntament acabi l’any amb un deute de 356,7 milions, 45 menys que al juny del 2012,  i amb la previsió que el deute sigui de 333,8 milions quan finalitzi el 2014. A tot això, ha apuntat que també s’ha aconseguit rebaixar el termini de pagament a proveïdors que ara és de 50 dies (la intenció és reduir-lo més) quan era de 176 dies  el setembre del 2012.  Per tot plegat, Enrech ha opinat que el govern local està en disposició de transmetre un missatge positiu. “S’està reconduïnt la difícil situació d’aquest ajuntament”, ha apuntat si bé també ha deixat clar que “no es pot baixar la guàrdia”.

 

Les tesis de l’oposició

El discurs d’Enrech, però, no ha estat gens compartit per l’oposició. David Vidal, regidor de la CUP, ha qüestionat que aquest pressupost marqui un canvi de tendència i també s’ha mostrat especialment disconforme amb el discurs del govern segons el qual s’aposta en despesa social. Vidal, que ha assegurat que la CUP no ha presentat esmenes perquè el govern mai no els n’hi accepten cap, s’ha queixat novament sobre la falta de transparència del consistori per accedir a determinada informació i ha criticat els sous dels alts càrrecs i dels càrrecs de confiança. “Com pot ser que hi hagi càrrecs de confiança que cobrin més que el jutge que porta el cas Innova?”, s’ha preguntat. Per ell, si el govern apliqués criteris d’economia domèstica l’Ajuntament s’estalviaria molts diners i no caldria fer retallades. Vidal ha acabat la seva exposició, de marcat to ideològic, assegurant que després de dos anys, si una cosa ha quedat clara, és que el govern local no té cap projecte de ciutat. Aquesta afirmació no ha agradat gens ni mica el regidor d’Hisenda, el qual visiblement alterat, ha assegurat que en aquests dos anys de mandat el govern local s’ha hagut de centrar a millorar la pèssima situació econòmica que va heretar, fet que, segons ell, ha impedit fer cap actuació. Segons ha defensat, “l’Ajuntament s’estava morint i hem aconseguit ressucitar-lo. Estàvem al límit que vinguès una administració externa i ens intervingués”.

Per la seva banda, el portaveu d’Ara Reus, Jordi Cervera, ha reconegut que la seva formació és conscient del poc marge de maniobra que té l’executiu a causa de la situació econòmica, però, ha proposat redistribuir mig milió d’euros del pressupost municipal. Ara Reus ha apostat, per exemple,  per reduir la partida destinada a Comunicació i, per contra, augmentar les que tenen com a objectiu accions socials. Cervera, que ha assegurat que en el pressupost hi havia “partides maquilladles”, ha recomanat al govern trobar noves fórmules de finançament. En resposta a aquestes qüestions, Enrech ha defensat amb rotunditat que “totes les partides s’ajusten a la realitat” i s’ha mostrat obert a escoltar les propostes d’ Ara Reus per trobar noves vies de finançament.

Cervera i Vidal han superat amb escreix el temps que tenien assignat per exposar el posicionament dels seus grups, cosa que no ha passat amb el PSC . Amb una breu exposició, el regidor del PSC, Carles Salas,  després de reconèixer que l’existència d’un pla d‘ajustament,  limita molt l’actuació del govern, ha retret a l’executiu local que aquests últims anys hagi pujat la pressió fiscal, sobretot, amb l’IBI i la taxa d’escombraries. Salas també ha destacat que moltes de les coses aprovades al ple d’aquest dissabte poden quedar en no res després que el govern central hagi aprovat recentment la Llei d’administracions locals que retalla competències als ajuntaments.  El portaveu socialista, Andreu Martín, ha estat l’encarregat de parlar en nom del seu grup en el torn de rèplica. Segons ha afirmat, el PSC no podia votar avui a favor del nou pressupost perquè “consolida l’allunyament de l’Ajuntament dels seus ciutadans”.