La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

Ara Reus es queda sol defensant un pacte anticorrupció

Govern i PSC tomben la proposta i defensen la presumpció d'inocència pels qui ara estan en processos judicials

13/12/2013 | Per Cori Sebastià

El ple municipal ha viscut avui la penúltima sessió d'aquest 2013.

El ple municipal ha viscut avui la penúltima sessió d'aquest 2013.

Dues vegades, per boca de l’alcalde Carles Pellicer i del regidor d’Hisenda Joaquim Enrech, han demanat al portaveu d’Ara Reus, Jordi Cervera, que retirés la moció que proposava que els grups municipals segellessin un pacte anticorrupció. Cervera, però, s’ha mantingut inflexible i ha donat una negativa per resposta. I és que el portaveu d’Ara Reus ha considerat que és “urgent” que els partits amb representació a l’Ajuntament de Reus facin un pacte per evitar que es tornin a produir casos com els que aquests últims mesos han passat pels jutjats de la ciutat. Cervera ha lamentat que “avui sigui un dia per a la història” després que el govern (format per CiU i PP) juntament amb el PSC, el principal grup a l’oposició, hagin dit “no” a la proposta d’establir un pacte anticorrupció. Segons ell, els reusencs esperen dels seus representants municipals gestos que deixin clar que “fan una bona feina”. David Vidal, únic regidor de la CUP, no ha pogut assistir avui al ple per la qual cosa la formació independentista no s’ha posicionat sobre aquesta proposta.

El regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, ha argumentat la negativa del govern a la moció basant-se en la llei de transparència segons la qual “la decència és una obligació legal. Per tant, davant d‘una obligació legal no hi ha pacte que valgui.” Dit això, però,  Enrech ha afegit que aprovar ara un pacte anticorrupció podria portar a pensar que “ hi ha hagut en algun moment o que hi ha corrupció”. I en aquest sentit, s’ha mostrat totalment respectuós amb la presumpció d’inocència cap els qui ara estiguin en algun procés judicial. El titular d’Hisenda ha sentenciat: “Necessitem que el nom de Reus deixi d’estar vinculat a la corrupció. No ho aconseguirem a base de parlar-ne”.  Per la seva banda, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha afirmat que “l’honradesa no es pacta” i ha assegurat que els membres del seu grup “no necessitem cap pacte anticorrupció” perquè estan compromesos a actuar amb honradesa.

L’oficina d’atenció a la víctima

A banda, del pacte anticorrupció, el ple municipal d’aquest divendres, el penúltim de l’any, també ha servit per saber que l’Oficina d‘Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana ha fet 1.855 seguiments personalitzats i 256 ordres de protecció aquest 2013. Aquestes xifres representen una reducció respecte fa un any. Aleshores hi van haver 2.183 seguiments personalitzats i 273 ordres de protecció, segons ha explicat Alícia Alegret, regidora responsable de la Guàrdia Urbana. Alegret ha apuntat que, si bé les dades s’han reduït (no es descarta que la crisi ha influït en una davallada de les denúncies), la situació continua sent preocupant. Ara bé, també ha destacat que el servei fa una “feina excepcional” tenint en compte els recursos econòmics que té. La regidora responsable de la Policia Local ha aportat les dades a partir d’una proposta del PSC relativa a la violència de gènere en la qual demanava, entre altres coses, al Govern de l’Estat que reactivi la Llei Integral contra la violència de gènere amb un pressupost apropiat i suficient.

Aquesta no ha estat l’única proposta socialista que no ha tirat endavant.  Així, per exemple, el govern local ha votat en contra d’una adequació temporal i una flexibilització dels criteris establerts per a l’adjudicació dels pisos de protecció oficial am l’objectiu de donar sostre a les famílies de la ciutat amb problemes d’habitatge. El regidor d’Urbanisme, Miquel Domingo, ha explicat que en els últims quatre anys s’han fet diverses accions per incrementar l’ocupació dels pisos de protecció oficial gestionats per l’empresa municipal Gupsa i que ara estan buits. El regidor ha manifestat la voluntat de fer tot el possible per ocupar aquests pisos però ha recordat que estan subjectes a hipoteques que encara s’han de pagar. A tot això, ha assegurat que la majoria dels habitatges ara lliures són d’una o dues habitacions per la qual cosa tenen unes dimensions que resulten insuficients per a famílies que han estat desnonades.

On sí que hi ha hagut unanimitat al ple ha estat en la decisió de demanar que la ciutat opti a ser Capital de la cultura catalana el 2017, el mateix any que Tarragona acollirà els Jocs del Mediterrani. L’alcalde Carles Pellicer ha afirmat que la ciutat hi optarà amb una candidatura “original” si bé no ha donat més detalls.