La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

La Generalitat paga 62 milions a l'Ajuntament però encara n'hi deu 36,5

El consistori paga ara els seus proveïdors en 84 dies

22/11/2013 | Per Cori Sebastià

La sessió plenària també ha tractat els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve.

La sessió plenària també ha tractat els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve.

El deute de la Generalitat a l’Ajuntament de Reus era fins fa poc de 98,7 milions d‘euros. Ara, però, aquesta xifra s’ha reduït fins als 36,5 milions després que el govern català ja hagi pagat aquests dies 62,2 milions a través del pla de pagament a proveïdors. L’alcalde Carles Pellicer ha expressat la seva satisfacció si bé s’ha mostrat prudent perquè, tal com ha recordat, el govern català encara deu al consistori reusenc prop de 36,5 milions, una xifra que no s’ha pogut beneficiar del pla a proveïdors. Aquesta quantitat que encara està pendent es reparteix de la manera següent: 16,9 milions es deuen a l’Ajuntament, i els 21 restants a les empreses municipals, entre les quals hi ha l’hospital de Sant Joan. El deute actual, doncs, de la Generalitat amb l’Ajuntament l’ha donat a conèixer avui l’alcalde durant el ple municipal.  Durant la sessió l’interventor municipal, Baldomero Rovira, ha donat compte del compliment del pla d’ajust aprovat l’any passat per accedir al crèdit ICO de l’Estat espanyol i pagar així el deute als proveïdors que aleshores era de 37 milions. Segons l’interventor, el consistori, amb data de 21 de novembre, paga a 84 dies els proveïdors. Això significa que s’ha reduït el termini quan fa un parell de mesos era de 97 dies, una xifra que queda molt lluny de fa un any quan aleshores es pagava a 176 dies. Rovira ha apuntat que l’objectiu és aconseguir que els proveïdors cobrin en 30 dies al gener.  

I més números. Durant el ple, la primera tinent d’alcalde, Alícia Alegret, ha informat que es mantindran per a l’any vinent els bitllets i abonaments de l’autobús urbà. Només s’apujarà el bitllet de l’autobús que va a l’aeroport que passarà a valdré 3 euros, cinquanta cèntims més que ara. Per la seva banda, el regidor d’Hisenda. Joaquim Enrech, ha explicat que, tal com es va pactar amb els representants dels treballadors, el plus de productivitat d’enguany de 1.700 euros es pagarà en tres parts: la primera ja s’ha abonat aquest mes i és de 450 euros, la segona de 900 euros es pagarà al gener, i al febrer hi haurà el tercer pagament de 350 euros.

 

Moments de tensió

 

El ple ha viscut alguns moments de tensió. El primer ha arribat quan la corporació ha debatut la moció presentada pel Partit dels Socialistes la qual defensava que l’Ajuntament expressés a la Generalitat la seva disconformitat perquè l’any vinent invertirà a Reus1,75 milions, una xifra considerada molt petita per als socialistes respecte els diners que rebran altres municipis. Els socialistes proposaven que el govern català inclogués als seus nous pressupostos una llarga llista d’inversions a la ciutat. En l’exposició de la moció, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha retret a Alícia Alegret i Carles Pellicer no haver lluitat prou al Parlament, en la seva condició de diputats, per aconseguir inversions per a Reus.  Alegret i Pellicer, però, no s’han mossegat la llengua. Mentre que la regidora popular ha retret a Martín “vendre fum” per sortir als titulars dels mitjans, Pellicer li ha dit: “Vostès s’han de preocupar per ser més coherents. Quan això era el país de les maravelles perquè no feien moltes de les coses que ara demanen?”. CiU ha votat en contra de la moció; PP i Ara Reus s’han abstingut, mentre que el PSC i la CUP hi han votat a favor.

El segon moment de tensió s’ha produït també a partir d’una intervenció del Partit dels Socialistes. En aquesta ocasió, volien saber perquè s’havien apujat els sous de l’interventor i del secretari municipal. Per això, plantejaven una sèrie de preguntes, una d’aquestes qüestionava si era compatible la imputació de la tinent d‘alcalde Teresa Gomis per actuacions aquest mandat amparades en informes fets pels dos funcionaris. El regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, s’ha encès i ha considerat que s’havien traspassat totes les línies vermelles posant en dubte la professionalitat de l’interventor i el secretari. Visiblement molest, Enrech ha manifestat: “Crec que no és tolerable que qualsevol membre d’aquesta corporació es permeti atacar l’honradesa de funcionaris professionals”.

En un altre ordre de coses, a proposta de la CUP, el ple ha apovat vetllar perquè no es tanqui el servei diürn d’urgències del CAP Sant Pere, i per iniciativa d’Ara Reus, s’ha acordat, per unanimitat, convertir Reus en una smart city.