La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | INVESTIGACIÓ

L'aprofitament dels òrgans d'una mort cardíaca faria créixer les donacions un 33%

Aquesta és una de les recerques que du a terme l'Institut d'investigació Pere Virgili

20/11/2013 | Per Cori Sebastià

L'Institut Pere Virgili està ubicat al Centre de Nutrició, situat al costat el nou hospital.

L'Institut Pere Virgili està ubicat al Centre de Nutrició, situat al costat el nou hospital.

Actualment es fan cada any una vintena de donacions d’òrgans a la demarcació de Tarragona, una xifra que es considera normal. Ara bé, aquesta quantitat podria ser un 33% superior si es poguessin extreure òrgans després d’una mort cardíaca i no solament encefàlica (anomenada mort cerebral). Així ho considera la doctora María Bodí, cap de l’UCI de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, que aquest dimecres ha explicat el projecte de donació i trasplantament d’òrgans i de teixits que actualment dirigeix. La reducció de les morts encefàliques i per accident de trànsit han fet que les donacions d’òrgans s’hagin estancat a la demarcació, però, també a Catalunya i Espanya. A tot això, el perfil del donant ha canviat. Si a la dècada dels anys 90, el donant tenia 40 anys de mitjana, ara aquesta ha pujat fins als 60. Això també ha determinat que no es puguin aprofitar tants òrgans, on el ronyó i el fetge continuen sent els que més es necessiten. Tot plegat fa que sigui necessari trobar noves maneres per obtenir donacions. Una d’aquestes consisteix en donar els òrgans dels malalts que moren per un problema cardíac controlat a la Unitat de Cures Intensives. Aquest és un procés nou que actualment no es practica a Catalunya i molt poc a l’Estat espanyol.

La doctora Bodí lidera ara una investigació en el qual hi participen una dotzena d’hospitals catalans, entre els quals hi ha la Vall d’Hebrón, el Clínic i Bellvitge.  L’equip que porta aquest projecte primer va estudiar quines són les morts per aturada cardíaca que tenen lloc a la UCI i que servirien per extreure òrgans. Aquí s’inclouen els casoso en què el malalt ja no respon al tractament, i la família i el metge decideixen no tractar-lo més. El projecte que ara es desenvolupa també inclou formar els professionals per seguir un protocol i estudiar més a fons els pacients.

Bodí confia que l’any que ve ja es pugui posar en pràctica aquesta nova font per aconseguir òrgans. Això, però, haurà de ser possible després que un comité d’ètica ho aprovi.

Aquest projecte és una de les investigacions que actualment es duen a terme sota l’aixopluc de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, amb seu al Centre de Nutrició i Salut, emplaçat al Tecnoparc de Reus. Aquest institut de recerca biomèdica és una fundació creada fa 8 anys (amb participació de diverses administracions i institucions) que té un pressupost que se situa sobre els 3 milions d’euros. L'organisme esta format per més de 459 investigadors de centres sanitaris de la demarcació, que s'agrupen en 56 grups de recerca. L’IISPV té relacions amb uns 400 projectes dels quals un centenar són actius. Entre aquests també n’hi ha un relacionat amb el tractament avançat del càncer de cap i coll, del qual cada any es detecten 200 casos nous a la demarcació. Francesc Xavier Avilès, otorinolaringòleg de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, després de destacar que aquest és un tumor molt agressiu, ha explicat que l’interès és “no solament tractar el tamany del tumor sinó també la seva biologia”.