La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | Serveis

Reus vetllarà els morts de tota la comarca

Un acord entre Ajuntament i Consell Comarcal allunya la posibilitat de privatització de la funerària

21/10/2013 | Per Francesc Domènech

Alcaldes del Baix Camp han presentat l'acord juntament amb el de Reus, Carles Pellicer, i el President del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud (Foto: Decida)

Alcaldes del Baix Camp han presentat l'acord juntament amb el de Reus, Carles Pellicer, i el President del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud (Foto: Decida)

La funerària de Reus no es vendrà. Per contra, un acord entre l'Ajuntament de Reus i el Consell Comarcal del Baix Camp farà possible que l'empresa municipal pugui estendre la prestació dels serveis funeraris per la comarca, als municipis que ho demanin. Ara mateix, el servei en molts pobles està en mans privades, i els ajuntaments estan queixosos pel preu del servei, de manera que veuen en els serveis de l'empresa municipal de Reus GESFURSA una bona sortida.

La solució final, que està pendent de la rúbrica de l'acord entre les dues institucions que s'haurà de fer després de la presa de l'acord formal per part del COnsell d'Alcaldes del Baix Camp el dia 30 d'aquest mes d'octubre, allunya definitivament l'opció de privatització del servei que es va intentar durant l'any passat, i també l'opció d'externalitzar serveis que s'havia votat al ple de l'Ajuntament del mes de setembre passat. Sobre la funerària, doncs, el govern municipal ha canviat tres cops d'opinió. I, amb la solemnitat amb la que aquest dilluns ha estat presentat l'acord, sembla que pot afirmar-se que a la tercera va la vençuda.

Es tracta d'un acord que reforça la idea de prestació d'un servei a càrrec d'una empresa pública, concepte allunyat de les tesis dominants entre les autoritats econòmiques de l'Estat, que treballen per reduir el nombre d'empreses públiques, especialment en aquells sectors on hi ha empreses privades que fan el servei, com és el cas de la funerària. En el context de la política local, la decisió deurà satisfer els partits a l'oposició, que sempre havien defensar a favor del manteniment del caràcter públic del servei i es mostraven en contra de la privatització, malgrat les urgències econòmiques de l'Ajuntament. A més, l'acord podrà servir al govern municipal per replicar les opinions que diuen que en l'actual mandat la ciutat ha perdut pes al territori i que, per tant, ha reduït la seva capitalitat. En aquest sentit, no deixa de ser significatiu l'acord, després de molts anys de desencontre institucional entre la comarca i la seva capital, que s'havia traduït en la creació d'empreses comarcals per gestionar l'aigua o la recollida de la brossa a diferents municipis sense comptar amb Reus. AIxò explica el fet que el President del Consell Comarcal i alcalde de les Borges del Camp, Joaquim Calatayud hagi qualificat d'històric aquest acord quan ha dit que "mai en 26 anys, l'Ajuntament de Reus i el Consell Comarcal s'havien posat d'acord en una mesura com aquesta". 

L'acord que firmaran les dues institucions no vol dir que tots els ajuntaments contractin en exclussiva el servei funerari a GESFURSA, la societat municipal de Reus. La contractació serà lliure, de manera que els ciutadans podran triar quina funerària els prestarà el servei. GESFURSA serà present als municipis que deleguin les competències de serveis funeraris al Consell Comarcal. L'avantatge per als municipis és que podran disposar d'un preu del servei comú a tota la comarca. A més, es preveu que es construeixin noves sales de vetlla a Riudecanyes, l'Aleixar, a les Borges del Camp, Prades  i a la Selva del Camp, tot i que encara falta concretar molts detalls. Aquestes sales seran compartides entre diferents municipis.

L'acord implicarà el canvi de nom comercial amb el que actua GESFURSA. Amb l'entrada en fundionament de l'acord, de dir-se "Serveis Funeraris de Reus" passarà a anomanar-se "Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp".

Així doncs, capítol tancat. Resta obert el futur de l'emprea municipal Aigües de Reus, que el govern municipal també ha estudiat de vendre.

Notícies relacionades
ECONOMIA | Funerària
Onze milions d'euros per la Funerària de Reus

20/02/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La decisió política ja fa temps que està presa. El govern municipal format per Convergència i Unió i PP té prevista la venda --total o parcial- de diverses societats municipals per tal de fer front a la delicada situació econòmica del consistori reusenc.

ECONOMIA | Funerària
L'Ajuntament de Reus estudia ara no vendre la Funerària i donar-la en concessió

30/03/2012 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

La Presidenta del hòlding d'empreses municipals Innova, Teresa Gomis, ha anunciat avui que l'Ajuntament de Reus, a través del Consell d'Administració del Grup Salut, està analitzant la possibilitat de no vendre la Funerària Municipal a una empresa externa, sinó adjudicar-la en concessió i posteriorment capitalitzar l'import parcial o total que la ciutat rebria com a contrapartida econòmica.

VIDA MUNICIPAL | PLE AJUNTAMENT DE REUS
La funerària no es vendrà després que cap empresa hagi volgut comprar-la

13/09/2013 | Per Cori Sebastià | comentaris comenta

La funerària de Reus finalment no es vendrà. Ara bé, l'Ajuntament estudiarà quina és la manera més adequada per externalitzar serveis. El ple de l'Ajuntament ha aprovat avui aquest canvi que arriba després que quedés desert el concurs que s'havia convocat per vendre per 9,5 milions el 95% de les accions de la funerària. El govern manté que la delicada situació econòmica en què van heretar l'Ajuntament els obliga a prendre determinades decisions. L'oposició, per la seva banda, manté que les coses no s'han fet bé i considera que la funerària ha de ser 100% municipal.