La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | IMPOSTOS I TAXES PER AL 2014

L'oposició en bloc vota "no" a congelar els impostos i apujar les taxes un 1,5%

Opina que el govern és poc sensible a la situació econòmica de molts reusencs

18/10/2013 | Per Cori Sebastià

El ple de l'Ajuntament de Reus ha viscut avui una de les sessions més importants de l'any.

El ple de l'Ajuntament de Reus ha viscut avui una de les sessions més importants de l'any.

El ple de l’Ajuntament de Reus ha viscut aquest divendres una de les sessions més importants de l’any, és a dir, la que serveix per aprovar els impostos i les taxes municipals per a l’exercici següent.  La majoria numèrica del govern (format per CiU i PP) ha permès aprovar sense problemes que els impostos es congelin i les taxes pugin un 1,5% en concepte d’IPC l’any que ve. Aquest és el cas, per exemple, de la taxa de la brossa, i dels guals.  L’executiu local, s’ha quedat sol a l’hora d’aprovar aquesta proposta després que l’oposició en bloc (PSC, Ara Reus i CUP) hi han votat en contra. Les tres formacions han coincidit que la proposta presentada pel govern és poc sensible amb la delicada situació econòmica que pateixen molts reusencs.

David Vidal, portaveu de la CUP, ha afirmat que la congelació dels impostos “no és la solució” i ha opinat que l’actual govern segueix una “línia continuista” respecte el govern anterior. I és que, segons el seu parer, la proposta, per exemple, no discrimina els ciutadans en funció de la seva situació econòmica. Per la seva banda, Jordi Cervera, portaveu d‘Ara Reus, ha denunciat que el govern local “falseja la realitat i el que fa és una pujada encoberta dels impostos perquè recaptarà més”. Cervera ha argumentat la seva afirmació assegurant que l’IPC serà del 0,7% quan acabi l’any i no pas de l’1,5% com ha calculat el govern municipal. Segons ha dit, Ara Reus apostava per congelar tots els impostos i que les taxes, en cap cas, pugessin més de l’1%. Els números dels socialistes també són ben diferents a l’hora de calcular els impostos. Carles Salas, regidor del PSC, ha retret a l’executiu que el rebut de la brossa s’apugi un 1,5% quan, segons ell, la recollida d’escombraries s’ha reduït a causa de la crisi econòmica. Per tant, segons els socialistes, el servei és menor i hauria de repercutir en una rebaixa del rebut. Salas també ha considerat insuficient la congelació de l’IBI perquè, segons ha apuntat, no es preveu bonificar els qui pateixen més econòmicament. “Amb petits gestos es podria ajudar a les famílies que ho passen més malament”, ha afirmat.

El posicionament del PSC, Ara Reus i la CUP en boca dels seus portaveus ha tingut resposta per part de Joaquim Enrech, regidor d’Hisenda. Enrech ha afirmat sentir-se “desconcertat” pel posicionament del PSC. El titular d’Hisenda ha considerat contradictori que els socialistes considerin insuficient la congelació dels impostos i que s’abstinguin quan es proposa rebaixar el rebut de l’aigua. Enrech també ha qualificat de “barbaritat de l’alçada del nostre benvolgut campanar” l’afirmació de Cervera segons la qual els impostos pujaran. El regidor d’Hisenda, però, s’ha mostrat obert a estudiar les propostes presentades per l’oposició.

L’alcalde Carles Pellicer també ha volgut dir la seva en el debat sobre les ordenances municipals per a l’any que ve. Pellicer ha qualificat de “misèria” els 40.000 euros que l’Ajuntament destinarà al nou centre dedicat al circ. L’opinió de l’alcalde ha arribat després que Andreu Martín ,portaveu del PSC, hagi criticat que el govern hagi tirat endavant aquest projecte i l’hagi posat com a exemple de la mala gestió que, segons ell,  du a terme el govern. L’alcalde ha insistit, una vegada més, que els socialistes no poden donar lliçons de gestió després de la situació econòmica en la qual han deixat Reus.  

 

Urbanos en bici

Més enllà dels impostos per al 2014, el ple municipal també ha aprovat per unanimitat estudiar que agents de la Guàrdia Urbana patrullin en bicicleta. Aquesta ha estat una proposta de la CUP que la regidora responsable de la Guàrdia Urbana, Alícia Alegret, ha expressat la voluntat del govern d’estudiar. Segons ha dit, amb els responsables de la policía local s’analitzarà si és una prioritat i si és viable, també econòmicament. La decisió es coneixerà en el termini de tres mesos.

D’altra banda, a proposta també de la CUP, el ple ha aprovat per unanimitat demanar que es paralitzi l’activitat de la planta de gas de Castor . En la mateixa proposta, l’Ajuntament en bloc també s’ha posicionat en contra de la instal·lació d’un dipòsit subterrani de gas a la ciutat. Al ple d’aquest divendres, només hi ha estat absent el regidor Marc Arza a causa de la defunció del seu pare.