La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

Els Xiquets de Reus recuperen un 3 de 9 que frega l'excel·lència

Cinc castells de gamma extra i vuit castells de nou conformen el balanç de la diada del Mercadal

05/10/2013 | Per Francesc Domènech

Just després de descarregar el 3 de 9 amb folre, a la pinya dels Xiquets de Reus s'hi desfermava l'eufòria.

Just després de descarregar el 3 de 9 amb folre, a la pinya dels Xiquets de Reus s'hi desfermava l'eufòria.

3 de 9 amb folre dels Xiquets de Reus.Faltaven pocs minuts per les set de la tarda quan els tres segons del 3 de 9 amb folre dels Xiquets de Reus han pujat sobre la pinya, davant mateix de la porta de l'Ajuntament. Era el primer castell de la segona ronda. Abans, la colla reusenca havia obert plaça amb el 2 de 8 amb folre, el vuitè de la temporada i el desè consecutiu que assoleixen. Els segons han dit que estaven bé i han començat a pujar els daus, les crosses, les agulles i la gent que forma el nucli del folre. I els terços. També han dit que estaven bé. Ha pujat la resta del folre i els quarts, que són els que manen. I també estaven bé. Amunt, doncs. Han sonat les gralles. El castell s'ha carregat, amb una certa sensació de lentitud, amb una gran solvència, sense que en cap moment donés la sensació que estàvem davant d'un objectiu perseguit durant dos anys com a mínim, que els Xiquets arribaven al final d'un camí traçat amb molta saviesa i amb seny. Amb l'aleta s'ha desfermat l'eufòria entre els aficionats reusencs que eren a la plaça. A la descarregada, el castell ha estat més tremoladís, però en cap moment ha donat la sensació de perill. I en desfer-se els terços ha començat l'eufòria. S'havia fet justícia: el 3 de 9 amb folre ha tornat als Xiquets de Reus l'amor que la colla li ha dedicat durant tant de temps. No haver-lo assolit hagués estat una gran injustícia, i aquest dissabte s'ha demostrat que la justícia castellera existeix, que quan es treballa s'acaben recollint els fruits, i que quan es treballa bé, el fruit es pot recollir a les primeres de canvi.

La grandesa que han demostrat els Xiquets de Reus a la diada del Mercadal no s'explica només del 3 de 9 amb folre. El castell ha fregat l'excel·lència, però és que ha anat acompanyat de dos altres grans castells. El primer, el 2 de 8 amb folre, el tenen consolidat. És normal que les colles, quan hi ha algun gran objectiu en una diada, utilitzin la primera ronda per fer un castell que tenen assegurat, per calmar els ànims i matar els nervis. Que el castell balsàmic hagi estat el 2 de 8 amb folre, castell que van carregar fa dos anys per primer cop després de quatre anys sense fer-lo, diu molt de l'estat de forma de la colla. I que, després del 3 de 9 amb folre, quan es podia pensar que la feina ja estava feta, s'hagin atrevit amb el molt difícil 5 de 8, i que l'hagin descarregat en el segon intent d'aquesta temporada (la setmana anterior només l'havien carregat), referma encara més el que diem. El resultat és clar: el món casteller té avui més de setanta colles, i els Xiquets de Reus han recuperat aquest dissabte la condició de colla de nou. Està entre les 10 colles del país que han fet castells de nou pisos aquesta temporada.

3 de 9 amb folre i pilar dels Castellers de Vilafranca

Si algú a la plaça no tenia clar què és la felicitat, ho haurà pogut descobrir si s'ha fixat amb les cares dels castellers dels Xiquets de Reus, les dels dirigents actuals i les d'alguns veterans que havien viscut el 3 de 9 del 1996, els "Renfe", "Heavy", Benach, Balsells, Ciurana, Guarque i tants d'altres que les han viscut de tots colors durant aquests anys...

La diada 

La fita dels Xiquets de Reus ha tingut com a marc una diada del Mercadal que ha tingut molt de nivell. Tres de les colles convidades hi han fet la millor actuació que tenien registrada a Reus: la Vella de Valls, la Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca. I els Capgrossos de Mataró, que hi participaven per primer cop, han estat a l'alçada de les circumstàncies. Potser la dada més siginficativa és que tots els castells, tots, han estat descarregats. Només el pilar finals de la Jove de Tarragona ha caigut després d'haver-se carregat. Per tant, l'efectivitat de la diada ha estat màxima.

Els qui s'enduen la millor actuació han estat els Castellers de Vilafranca, que ja a la primera ronda han descarregat un 9 de 8 amb un enxaneta, el primer castell de gamma extra (superior al 3 de 9 amb folre en l'actual taula de punts del Concurs de Tarragona) de l'actuació. A la segona ronda, el plat fort de la jornada: un 3 de 9 amb folre i pilar al mig que, especialment mentre es descarregava l'estructura del castell, ha patit molt. A la tercera ronda, els Verds han optat pel 4 de 9 amb folre. La traca final l'han posat amb el pilar de 8 amb folre i manilles amb el que s'han acomiadat de la plaça.

Pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Abans, el pilar de 8 l'havia descarregat també la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que s'endú de Reus una gran actuació, amb un 9 de 8 amb tres enxanetes, un 3 de 9 amb folre i un 4 de 9 amb folre. A remarcar el folre del 3 de 9, molt lleuger, i clara prova del 3 de 10 amb folre i manilles que s'han marcat com a objectiu per Santa Úrsula. El pilar ha estat al final i ha servit per demostrar el domini que la Vella té d'aquesta construcció, ara mateix a l'abast només d'aquesta colla i dels Castellers de Vilafranca.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona potser ha estat la colla més prudent en la diada. No ha mostrat a plaça cap dels castells de gamma extra que té consolidats, com el 9 de 8 o el 5 de 9 amb folre, i tampoc ha triat Reus per tornar a intentar el pilar de 8 amb folre i manilles que té pendent des de la diada de la Festa Major de Santa Tecla. Ha optat per obrir plaça amb el 4 de 8 amb el pilar, per continuar després amb el 4 de 9 amb folre i el 3 de 9 amb folre. Al final, han provat el pilar de set amb folre. L'han carregat, però els ha caigut durant la descarregada. Un mal pas de cara a l'objectiu de pilar de 8 amb folre i manilles que volen intentar al Vendrell per la Fira de Santa Teresa.

I els Capgrossos de Mataró han repetit la tripleta que ja van fer a Lleida la setmana passada (4 de 9 amb folre, 3 de 9 amb folre i 5 de 8), però li han pujat un pis al pilar que van fer a Lleida: Han descarregat el pilar de 7 amb folre, el primer d'aquesta temporada.

3 de 9 amb folre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

3 de 9 amb folre dels Capgrossos de MataróTot plegat, en una diada seguida per molt de pública a la plaça del Mercadal. Un dels moments més frapants ha estat quan, un cop descarregat el 3 de 9 dels Xiquets de Reus, les altres colles aplaudien al costat del públic l'èxit dels amfitrions. Èxit que ha fet que la festa, al carrer d'en Rosich, on els Xiquets tenen el local, hagi estat llarga. Se la mereixien.

Al peu de la pàgina, podeu veure el vídeo del 3 de 9 amb folre dels Xiquets de Reus.