La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

SOCIETAT | NW Revista de Reus

El Vent de Reus

20/01/2012 | Per Francesc Domènech

Diuen que allà on bufa fort, el vent marca caràcter. A Reus bufa el mestral, o el serè, i podem convenir que aquest punt de caràcter arrauxat que té la gent de Reus ve donat per la quotidiana convivència, en determinats moments de l’any, amb les mestralades que allunyen els núvols de mal averany, serveixen per fer net i fan que gaudim d’aquesta llum tant especial, tant apreciada pels artistes.

Quan aquest projecte va començar a caminar, cap al mes de setembre, va arribar el dia que calia posar nom a la revista que teniu a les mans. Alguns dels promotors vam tenir el nostre primer contacte amb el verí del periodisme com a molt joves lectors de la revista “Mestral”, la primera onada d’aire fresc en premsa escrita en aquest territori en el context de la recent estrenada democràcia. Allò no va anar bé, i el periodisme local va tardar temps a tenir referents dignes, que permetessin explicar la realitat d’aquest entorn des d’un punt de vista diferent, propi de la ciutat. Així doncs, entre l’argument de que el vent imprimeix caràcter, una voluntat de recuperar arrels del periodisme local, i un dissenyador que ens va acabar de convèncer, vam triar el logotip NW per batejar aquesta publicació, que no pretén altra cosa que ser la revista de Reus.

En tot cas, qui vulgui buscar una relació amb el “Mestral” hi trobarà, a més d’una certa memòria del nom, aquell esperit de voler fer les coses diferents: aleshores calia obrir finestres; avui, aquest projecte neix en un context de crisi general en el sector de la comunicació que ha fet que Reus estigui ara mateix orfe de mitjans escrits pensats i fets des de la ciutat i per als seus ciutadans. El sector audiovisual té força, el sector digital ha vist consolidar projectes interessants... Però faltava el paper, el poder disposar d’una referència al quiosc, el poder rebre una revista local a casa. El forat estava clar, i hem volgut omplir-lo. Aquesta publicació té també la seva versió digital (www.nwrevistadereus.cat), des d’on seguirem de ben a prop l’actualitat diària que cada mes ens mirarem més a fons des de la revista.

Que ningú esperi que aquestes pàgines es converteixin ni en una permanent ensabonada als qui governen, ni tampoc en el bastió d’una oposició constant i permanent. Els promotors d’aquest projecte som periodistes, i al periodisme se li poden atribuir moltes funcions, entre les quals, reflectir amb justícia el debat polític, però també aportar elements nous a aquest debat. Ens marquem com a objectiu intentar explicar el per què de les coses que passin, aportant dades i recordant d’on venim en una societat cada cop més mancada de memòria històrica recent. I tot això, sent molt conscients que cal explicar moltes més coses de les que habitualment tenen ressò mediàtic. En aquest primer número hem volgut ser especialment curosos en aquest objectiu.

La revista té diverses firmes convidades, com les de Toni Orensanz, Xavier Graset, Cori Sebastià o Agustí Segarra, que ens oferiran cada mes la seva visió de les coses. La secció que esteu llegint intentarà cada mes fer una anàlisi de l’actualitat i justificar els continguts que presentarem en cada edició. En el primer número, però, calia fer una mínima presentació del projecte que encetem ara, i que en la seva primera edició vol mostrar una realitat que trenca el to general dels missatges pessimistes que ens porta la dura crisi que patim: en el reportatge central, us presentem diversos casos d’emprenedors que treballen fort i que se’n surten, també entrevistem el jove actor Pau Ferran, format a les entitats locals i que ha tingut ja les seves primeres feines professionals a Barcelona. Repassem també algunes de les claus que expliquen el fort creixement d’alternatives per a l’oci nocturn a la ciutat, entre d’altres continguts, històries i opinions de persones amb un caràcter marcat pel vent de Reus. Pel mestral, pel vent del NW.

 

Francesc Domènech, Director de NW Revista de Reus