La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

Els Xiquets de Reus carreguen el 5 de 8 i signen la millor Misericòrdia de la seva història

La colla es conjura per a l'objectiu del 3 de 9 amb folre per la Diada del Mercadal

21/09/2013 | Per Francesc Domènech

El 5 de 8 carregat pels Xiquets de Reus. (Foto: F. D.)

El 5 de 8 carregat pels Xiquets de Reus. (Foto: F. D.)

Que la Mare de Déu de Misericòrdia ho eviti, però si el dia 5 d'octubre, per la raó que sigui, els Xiquets de Reus no tenen èxit amb el seu intent de 3 de 9 amb folre, serà una gran injustícia. Hi ha unanimitat en tot el món casteller a l'hora de valorar la bona feina que es fa a la colla, d'un parell d'anys ençà, a base d'anar assolint objectius pas a pas, amb seguretat i amb resultats positius evidents. Un exemple: Si l'any passat el repte havia estat recuperar el 2 de 8 amb folre i consolidar-lo, enguany ja en porten set de descarregats, i amb una solvència envejable. I un altre exemple: Si l'any passat el castell límit assolit, al final de la temporada, va ser el 5 de 8, enguany el castell ha arribat quan encara hi ha marge de maniobra i, per tant, hi ha temps per marcar-se un nou objectiu, que no pot ser altre que el 3 de 9 amb folre, que porten assajant amb insistència des de fa mesos. La colla, aquest dissabte, l'ha demanat a crits en un parell d'ocasions. Fins i tot, alguns dels castellers havien arribat a la plaça convençuts que s'intentaria en aquesta diada de tant bé com els van els assajos. Però el Cap de Colla i la Junta Tècnica han volgut ser fidels a la seva estratègia i anar pas a pas, i el pas que tocava era el 5 de 8. Plantajar-se estrenar els dos castells en un mateix dia es considerava massa agosarat.

Dos de Vuit amb folre dels Xiquets de Reus

El cas és que els Xiquets de Reus han tornat a retratar el 5 de 8. Només l'han carregat. El castell s'ha mostrat tremoladís mentre es carregava, però s'ha assentat bé quan han entrat els dosos. Després de les dues aletes, el pom de dalt de la banda del dos ha començat a donar mostres de debilitat, fins al punt que entre els dosos i els quints, s'ha desfet el castell. A cop calent, en moltes de les cares dels Xiquets es notava una certa decepció, però a mesura que han passat els minuts han assimilat que havien carregat un gran castell i no s'han arronsat a l'hora de demanar fer un pas més, el del 3 de 9 amb folre. 

El 5 de 8 ha arribat a la tercera ronda. Si algú podia pensar que l'estratègia de la colla era conservadora, els fets han demostrat que portar l'objectiu màxim de la diada a la tercera ronda havia estat una bona decisió, perquè en les dues rondes anteriors, els de la camisa avellana han aconseguit descarregar el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre, ambdós amb una seguretat a l'abast de poques colles de la dimensió dels Xiquets de Reus. Menció especial mereix el 2 de 8 amb folre, que era el setè de la temporada que descarreguen d'un total de set intents. De fet, la temporada dels Xiquets és tant bona, que en la seva estadística no tenen cap castell de sis (habitual en diades menors en molts colles) i la caiguda del 5 de 8 d'avui és la primera que tenen en tot l'any. Són dades que demostren, com diuen a la mateixa colla, "que ens estem fent grans". Tant grans, que la d'aquest dissabte ha estat la millor actuació de la història dels Xiquets de Reus en la Diada de Misericòrdia. Tant grans, que Roger Ciurana, el Cap de Colla, en acabar l'actuació, ha deixat clar que, si no passa res, per la Diada del Mercadal l'actuació prevista serà de 2 de 8 amb folre, 3 de 9 amb folre i 5 de 8. Simplement, la millor actuació de la història dels Xiquets de Reus si s'assoleix. Roger Ciurana es deixa portar per l'ambició de la colla: "La gent creu en el projecte, continua creient en el projecte, per tant toca continuar amb pas ferm cap a l'objectiu del 3 de 9".


Granollers i Sabadell

L'actuació de Misericòrdia tenia com a colles convidades als Xics de Granollers i els Castellers de Sabadell. Els de Granollers han fet al Mercadal els tres castells més importants que tenen en el seu particular catàleg aquesta temporada, la clàssica de vuit:4 de 8, 3 de 8 i 2 de 7. Tots tres castells han estat descarregats amb solvència.

Tres de Vuit dels Xiquets de Reus

Per la seva banda, els Castellers de Sabadell han optat pel 3 i el 4 de 8, a més del 5 de 7. Tenien recent el mal tràngol d'haver intentat sense èxit el 3 de 9 amb folre durant la seva Festa Major, i difícilment podien fer massa cosa més a Reus. Al final del seu 3 de 8, els sabadellencs han cridat, com els de Reus, "un pis més!", perquè el 3 de 9 amb folre és un objectiu que comparteixen les dues colles.


Diada del Mercadal

La jornada castellera d'aquest dissabte a la tarda havia tingut un entremès al migdia, quan, al local dels Xiquets de Reus, s'ha fet el sorteig de l'ordre d'actuació i de l'emplaçament de les colles per a la diada del Mercadal del pròxim dia 5. Els Xiquets de Reus s'havien reservat el privilegi d'obrir plaça. A partir d'aquí, els segons en actuar seran la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els tercers els Capgrossos de Mataró, als quals seguiran la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.

Després del sorteig, els responsables de les colles participants han fixat objectius ambiciosos per a la diada. Qui més s'ha mullat ha estat la Colla Vells dels Xiquets de Valls, que, en boca del seu cap de colla, Manel Urbano, ha dit que vindrien "amb la voluntat de fer la nostra millor actuació a Reus", i amb l'objectiu "d'estrenar" un castell encara inèdit aquesta temporada. I aquest castell inèdit poden ser dos: el 9 de 8 i el més probable: el 5 de 9 amb folre.

Caiguda del 5 de 8 dels Xiquets de Reus després de ser carregat.

La Jove de Tarragona ha de tancar el cicle d'actuacions de les Festes de Santa Tecla per acabar-se de decidir, però l'actuació de Reus pot ser significativa en la seva estratègia de fer un pas endavant després d'haver descarregat aquesta temporada tant el 9 de 8 com el 5 de 9 amb folre. 

El representant dels Capgrossos de Mataró, després de reconèixer que "aquesta no és la nostra millor temporada" ha dit que vindran a Reus "amb el màxim que tinguem" i que "voldríem intentar la tripleta", és a dir, 3 i 4 de 9 amb folre, i 5 de 8.

I pel que fa als Castellers de Vilafranca, la seva gamma de castells és tant àmplia que es fa difícil predir quina pot ser la seva aposta pel Mercadal. En qualsevol cas, algun castell de l'anomenada gamma extra sembla garantit, sobre tot tenint en compte que alguns castells, com el 2 de 8 o el 5 de 9 amb folre, encara no han estat intentats per aquesta colla.

La Diada del Mercadal, doncs, promet. I els Xiquets de Reus es proposen estar a l'alçada de les circumstàncies.

 

Galeria fotogràfica