La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Castells

La Diada del Mercadal portarà a Reus els grans castells

Castellers de Vilafranca, Vella de Valls, Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró i Xiquets de Reus formen el cartell.

05/09/2013 | Per Francesc Domènech

El cinc de vuit assolit l'any passat, i l'assaig a plaça del 3 de 9 amb folre que els Xiquets de Reus van fer diumenge a Cambrils. Els dos castells els volen mostrar junts en una mateixa actuació.

El cinc de vuit assolit l'any passat, i l'assaig a plaça del 3 de 9 amb folre que els Xiquets de Reus van fer diumenge a Cambrils. Els dos castells els volen mostrar junts en una mateixa actuació.

Com tots els anys que no hi ha Concurs de Castells a Tarragona, la Plaça del Mercadal acollirà el dissabte, 5 d'octubre, la Diada del Mercadal, que arriba a la seva onzena edició. Com fa dos anys, el nombre de colles s'ha limitat a cinc, en bona part per manca de disponibilitat pressupostària, per la qual cosa algunes de les grans colles no podran ser presents a la plaça. El cartell el composen els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i els Xiquets de Reus.

Justament, els Xiquets de Reus són, probablement, la colla que, en termes relatius, es mostrarà més ambiciosa a la plaça. El fet d'actuar a casa els fa pensar que, avui per avui, i si tot va ben rodat d'aquí a aleshores, la colla reusenca pot plantejar una actuació que, de reeixir, seria la més important de la seva història, amb el 2 de 8 amb folre, el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre. El 5 de 8 ja el van poder fer l'any passat, i el 3 de 9 s'ha convertit en el gran objectiu d'aquesta temporada. Abans, els Xiquets tenen la diada de Misericòrdia i una actuació a Terrassa que marcarà el programa final, en funció de com els hagin anat les coses. El que està clar és que als Xiquets de Reus els encantaria arribar al Mercadal i poder plantar aquests castells.

Pel que fa a les altres colles, hi ha la coincidència que el Mercadal cau en un punt estratègic de la temporada que fa pensar que totes poden portar grans castells. Aquest seria el cas de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que haurà passat ja el seu particular repte de les Festes de Santa Tecla a Tarragona, que els marcarà el que resta de temporada. Si els va bé Santa Tecla, perquè poden aprofitar Reus per plantejar alguns dels nous reptes que es puguin plantejar. I si no, per refer-se del que els hagi pogut quedar pendent per la seva Fesa Major.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls arribarà al Mercadal a poques setmanes de la seva gran diada, Santa Úrsula, on volen mostrar tot el seu potencial. La Vella de Valls té alguns castells pendents d'intentar aquesta temporada, com el 5 de 9 amb folre i en l'estratègia de la Vella la diada del Mercadal és un punt molt a tenir en compte.

Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca, amb el potencial que tenen i en la mesura que les altres colles plantegin castells importants, tot fa pensar que no es quedaran enrere i que plantegin o algun castell important, com van fer fa dos anys amb el 4 de 9 sense folre que van carregar, o amb una prova nova, com fa quatre anys amb el 5 de 8 amb el pilar.

Els Capgrossos de Mataró, finalment, han tingut fins ara una temporada força allunyada de les d'anys anteriors i tenen moltes assignatures pendents. El seu calendari fa pensar que la Diada del Mercadal els pot servir per mostrar a la plaça que encara s'hi ha de comptar entre les grans colles.

Del cartell de la diada, que té un pressupost de 19 mil euros, és de destacar l'absència tant de la Colla Joves Xiquets de Valls, com dels Minyons de Terrassas, a més dels Xiquets de Tarragona, tres de les colles que, a banda de les que seran a la plaça, han assolit uns regisres més notables en el que portem de temporada. El president dels Xiquets de Reus, Pau Morales, ha explicat que la impossibilitat de reunir totes les colles que hagin assolit o estiguin a les portes d'un castell de gamma extra "ha fet que hàgim plantejat una rotació de les colles convidades en relació a altres anys".

La diada castellera es farà pel sistema de tres rondes sense repetició, i una quarta ronda de millora, per intentar buscar agilitat. El sorteig de l'ordre d'actuació es farà el dia 21 al local dels Xiquets de Reus.