La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Pèrdues mil·lionàries

L'Ajuntament de Reus perdrà 3 milions d'euros en l'aventura de l'empresa Shirota Foods

06/03/2012 | Per Joan Carrion

'empresa Shirota Foods va rebre, durant la passada legislatura, la visita de Juan Tomás Hernani, aleshores Secretari General d'Innovació del Ministeri de Ciència i Tecnologia

'empresa Shirota Foods va rebre, durant la passada legislatura, la visita de Juan Tomás Hernani, aleshores Secretari General d'Innovació del Ministeri de Ciència i Tecnologia

El Consell d'Administració d'Innova té gola avall que el consistori reusenc haurà de destinar tres milions d'euros a amortitzar el préstec sol.licitat durant la passada legislatura per posar en marxa l'empresa Shirota FunctionalFoods, una iniciativa que no ha tingut pràcticament cap mena d'ingrés econòmic des de la seva creació. Avui mateix, els membres del citat consell han hagut d'aprovar el pagament les quotes pendents a dia d'avui, una quantitat que s'acosta als 500.000 euros i que caldrà liquidar aquests dies. En cas contrari, l'entitat bancària podria exigir l'execució immediata del préstec i aleshores l'Ajuntament hauria de pagar els 2,7 milions d'euros restants. Una xifra que caldria sumar als 300 mil euros que la ciutat va pagar quan Shirota va rebre aquesta injecció econòmica. Fem aquesta aportació, Innova tindrà temps per negociar amb els bancs creditors de Shirota lasubrogació de préstec i poder retornar l'import entre 8 i 10 anys. Carles Pellicer ha anunciat també que la idea inicial és que un cop abonades aquestes quantitats, Innova reclami els diners a Shirota però la sortida més segura serà la dissolució de la societat. Almenys aquesta és l'opció escollida pel govern municipal ja que durant aquest temps no ha tingut cap capacitat de generar ingressos.

La societat va néixer fruit de la col·laboració entre empreses privades i organismes públics i tenia aleshores com a socis de SFF l´empresa reusenca La Morella Nuts (48%), dedicada a la transformació de fruits secs en pralinés, cremes i d´altres productes per a les indústries gelatera i alimentària; Innova (40%), Tecnoparc Reus SA (8%), laURV (2%) i l´Hospital Universitari Sant Joan de Reus (2%).

Pellicer ha anunciat també que l'acord ha sigut pres per unanimitat i també s'ha decidit estudiar la possibilitat d'iniciar -si escau- accions legals contra els antics administradors. Una petició que ha estat iniciativa de la CUP i l'Alcalde ha volgut afegir la matisació 'si escau'.

En la mateixa reunió d'avui s'ha decidit fer les gestions necessàries per liquidar també la societat Tecnoparc i fusionar-la amb l'empresa pública Gupsa. L'Ajuntament de Reus deixarà també les societats Recane i Promoimpuls5C, en aquest procés iniciat dies enrere d'aprimament del grup d'empreses Innova i de reducció de les despeses actuals.

Finalment, el consell d'administració del grup econòmic ha analitzar els darrers informes de Reus Transport,Redessa i Amersam sobre les retribucions dels seus expresidents durant les passades legislatures. Un cop estudiats, s'ha anunciat que les diverses retribucions dels senyors Eduard Ortiz, José Magrazó o Josep Morató eren'irregulars', segons ha comentat el propi Alcalde, si bé no s'apostarà per la denúncia judicial ni se'ls demanarà la part de les quantitats rebudes, en teoria indegudament. Segons ha explicat la Primera Tinent d'Alcalde Alícia Alegret 'el consell ha decidit -només- per unanimitat fer pública una reprovació sobre la seva actuació'. 'Una mena de condemna moral', segons ha volgut especificar Carles Pellicer.