La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Innova

Manifest del Monterols: danys col.laterals de l'efecte INNOVA

20/01/2012 | Per Joan Carrion

Ajuntament de Reus. Fotografia: Xavi Jurio

Ajuntament de Reus. Fotografia: Xavi Jurio

La crisi interna i d’imatge que pateix el hòlding d’empreses municipals de la ciutat de Reus, INNOVA, pot tenir una quantitat considerable de punts d’anàlisi. Una d’elles –i que ha generat una mala maror molt gran en la dinàmica laboral del consistori reusenc– és el rebuig de molts funcionaris a les decisions unilaterals adoptades en matèria de personal i de contractació de serveis. Un descontentament que es va iniciar de manera tímida a mig camí de la legislatura passada, que es va accentuar a les acaballes del govern municipal tripartit i que, possiblement, es farà públic d’aquí a uns dies amb l’anunci de la creació de l’Associació Professional de Tècnics de l’Ajuntament de Reus, l’APTAR, formada per una cinquantena de membres amb l’objectiu de “representar els seus associats i contribuir a la defensa i promoció dels interessos professionals, laborals, econòmics, socials i culturals, tan individuals com col•lectius que li són propis i especialment en aquelles matèries que constitueixen els seus drets de conformitat amb allò establert a l'art. 14 EBEP (Estatut bàsic dels empleats públics)”. Es tracta, en definitiva, de l’aparició d’un col•lectiu que “se sent poc representat pel Comitè de Treballadors del consistori i gens comprès per la part política que governa la ciutat”, expliquen fonts de l’associació esmentada.

Les crítiques d’aquesta part de la plantilla de treballadors té l’origen en el que anomenen “una falta de respecte i consideració envers nosaltres per part d’INNOVA –asseguren les mateixes fonts- ja que la majoria dels nostres informes no es tenien mai en compte i, a poc a poc, es potenciava la contractació de serveis externs a l’Ajuntament i es deixaven els tècnics de casa de banda. Molta de la feina que durant anys enrere s’ha hagut de pagar fora, l’hauríem pogut realitzar nosaltres, perquè hi ha hagut gent amb els braços creuats bastant de temps.”

APTAR es va originar fa uns quants mesos –en el decurs de la legislatura anterior– quan un grup de tècnics va coincidir en un curs a la Universitat Rovira i Virgili sobre dret local. “En aquell moment vam veure com molts tècnics, ubicats en espais diversos, compartíem aquest mateix problema. Aleshores vam decidir de trobar-nos amb una certa regularitat al restaurant del Club de Tennis Monterols. Després de diverses reunions vam plasmar les nostres idees i reivindicacions en el que hem anomenat el Manifest del Monterols. Després, amb el canvi de govern, la situació no ha millorat gens i, per això, hem decidit tirar endavant l’associació. Hem enviat una carta a l’alcalde Carles Pellicer i a la primera tinent d’alcalde Teresa Gomis en què sol•licitem una reunió per presentar-los aquesta iniciativa.”

Els membres de l’APTAR expliquen que “actuarem pràcticament com un sindicat i, entre altres qüestions que estem tractant, considerem intolerable el tracte que es dóna al secretari general de la corporació en temes relacionats amb INNOVA. Ell és un professional jurista que aplica els seus coneixements i considerem que ha de rebre una major consideració per part de molts polítics de la que actualment se li dispensa”, manifesten.