La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | El PSC canvia el seu vot al final del Ple i s'abstè

El govern aprova el nou contracte amb Metrovacesa amb l'abstenció de tots els grups de l'oposició

Pellicer ha dit que una assegurança amb el BBVA pel crèdit de la Fira "ens costa 100 mil euros al mes"

19/07/2013 | Per Joan Carrion

Moment del lliurament del primer milió d'euros a l'Ajuntament de Reus per part de Metrovacesa.

Moment del lliurament del primer milió d'euros a l'Ajuntament de Reus per part de Metrovacesa.

El govern de Convergència i Unió i el Partit Popular ha viscut aquest matí el dia més dolç d'aquesta legislatura. Les cares dels regidors que han assistit a l'acte de signatura del nou contracte amb Metrovacesa amb la presència del seu conseller delegat Carlos García León han mostrat la seva satisfació de manera oberta. Fins i tot el propi alcalde, Carles Pellicer s'ha arribat a emocionar un cop finalitzat l'acte protocolari que ha suposat també el lliurament de 2,9 milions d'euros a les arques municipals, com a primer pagament del nou calendari pactat. En la sessió plenària posterior, el nou acord s'ha aprovat amb els vots afirmatius del govern, l'abstenció de la CUP i Ara Reus i el vot negatiu dels regidors del grup municipals socialista. L'empresa ha de demanar ara una nova llicència d'obres que es tramitarà a partir del mes de setembre vinent i les obres del nou centre comercial han d'estar finalitzades a mitjans de l'any 2015. Al cap d'aquest temps, Metrovacesa haurà hagut de pagar un total de 41 milions d'euros per 50 anys de concessió.

Les crítiques més dures a l'acord han arribat del PSC qui, primer ha manifestat que votaria en contra i després -de manera sorprenent- han optat per l'abstenció a partir de l'explicació del secretari municipal d'un punt concret del nou document. Andreu Martín ha acusat a l'alcalde Carles Pellicer d'aconseguir un acord que "arriba dos anys tard, després que vostè hagi dit a tothom que aquest projecte no el volia". El portaveu socialista ha dit que "aquesta millora de garanties que vostè diu, nosaltres no ho veiem gens clar i estem molt depenents del que faci l'empresa en un futur". Martín ha finalitzat la seva intervenció amb "un si a Metrovacesa però un no al document d'aquest govern". Tot i això, com dèiem abans, al final s'han abstingut davant les cares de sorpresa de bona part dels regidors presents al Ple.

Resposta de Carles Pellicer al PSC

Les paraules de Martín han rebut una duríssima resposta de Carles Pellicer "ho lamento però avui vostès tenen un mal paper a fer, Vostès, en un exercici d'irresponsabilitat anuncien que no donaran suport a un acord positiu per l'ajuntament que subsana les grans mancances del document signat per l'anterior govern on manaven vostès", Pellicer s'ha mostrat molt dur amb Martín tot dient que "hem solucionat un pastel que era de vostès i que calia afrontar amb valentia com hem fet nosaltres. Miri, senyor Martín vostès que van enderrocar una Fira i en van fer una de nova, ara cal pagar amb un aval que ens condiciona la nostra economia". Pellicer ha desvetllat que en el "crédit per la Fira fet amb el BBVA, s'hi va incloure una assegurança per l'entitat que ens costa cada mes als ciutadans de Reus un total de 100 mil euros al mes, i a mi em diu que no sabem negociar?". L'alcalde ha dit als socialistes que "vostès ara no governen i, pel bé de la ciutat, espero que tardin molts anys a tornar a fer-ho". Una afirmació que Pellicer ha fet quan el PSC havia anunciat que votaria en contra.

Per la seva part, David Vidal de la CUP, ha optat per l'abstenció i al llarg de la seva intervenció s'ha mostrat crític amb la contractació "d'un despatx d'advocats extern al consistori que a la casa hi ha bons professionals que podien haver fet aquesta feina". Vidal ha demanat al govern que "tenint en compte que Metrovacesa està formada per diverses entitats bancàries, l'ajuntament sigui el més dràstic possible si en algun moment l'empresa comet alguna mena d'incumpliment, tal com fan ells amb els seus clients". Vidal ha dit gràficament que "tot i que estem en contra d'un projecte comercial com aquest, almenys ens hem salvat de l'atropellament d'un gran tren que ens venia a sobre".

Jordi Cervera, d'Ara Reus, també ha criticat el nou document i les garanties "que ha destacat el govern perquè creiem que hi haurien pogut haver altres maneres d'avalar aquest contracte per part de la companyia immobiliària". Cervera s'ha encomanat un dia més a "la Mare de Déu de Misericòrdia i a Sant Pere perquè Metrovacesa acabi el seu projecte i no es perjudiqui més la ciutat". Com dèiem, els dos regidors han optat per l'abstenció.

En el torn de paraules, la portaveu del Partit Popular, Alicia Alegret s'ha felicitat per l'acord adoptat amb l'impulsor del centre comercial i d'oci de l'avinguda de sant Jordi tot afirmant que "ara és l'hora dels valents i qui tingui por, millor que es quedi a casa". La portaveu popular ha lloat "el treballs dels tècnics municipals en tota aquesta negociació i la postura de l'alcalde per no haver llençat la tovallola fins el dia d'avui". Alegret s'ha referit també a la situació comercial de la capital del Baix Camp tot afirmant que "aquest nou projecte ha de ser complementari a la nostra oferta i hem de saber trobar noves oportunitats amb el sector".

Finalment, la convergent Teresa Gomis, ha afirmat que "hem hagut de reconduir un projecte fruit de la bombolla immobiliària després d'unes negociacions dures i complexes". Gomis, qui ha participat directament en la negociació amb l'empresa, ha explicat que "avui per avui és el millor acord que podíem haver concretat amb Metrovacesa".