La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Diligències judicials pel cas Shirota

El jutge pren declaració -com a testimonis- a regidors que van votar contra l'aval de 3 milions d'euros a Shirota

L'exregidor de CiU, Fèlix Oliva, i l'exregidor del PP, Juan Gallardo, han contestat les preguntes del jutge aquesta tarda.

18/06/2013 | Per Joan Carrion

Juan Gallardo, exregidor del PP a Reus ha comparegut aquesta tarda -com a testimoni- davant el Jutjat d'instrucció número 3.

Juan Gallardo, exregidor del PP a Reus ha comparegut aquesta tarda -com a testimoni- davant el Jutjat d'instrucció número 3.

El Jutjat d'instrucció Número 3 de Reus continua aquests dies amb les diligències inscrites dins la peça separada i secreta de la causa judicial iniciada contra Josep Prat i Carles Manté per les presumptes factures irregulars d'INNOVA. Aquesta investigació sota secret de sumari, està centrada en l'aval de tres milions d'euros que l'Ajuntament de Reus va atorgar a l'empresa Shirota el mes de febrer de l'any 2008. Si dies enrera el jutge va citar a declarar com a imputats als 14 regidors del govern del passat mandat que van votar afirmativament, aquests dies han començat a estar citats els regidors que es van mostrar contraris a aquest acord municipal.

 

Aquesta tarda han acudit als Jutjats de Reus, en qualitat de testimoni, els exregidors de CiU i el PP, Fèlix Oliva i Juan Gallardo. Un i altre van argumentar en el ple de 2008 el vot negatiu dels seus respectius grups municipals a avalar com a consistori els tres milions d'euros que el consell d'administració d'INNOVA havia acordat mesos enrere. Un i altre han explicat al jutge les motivacions d'aquell vot negatiu.

 

Postura del Partit Popular, el 2008

 

 

Pel que fa a la posició del Partit Popular en la creació de Shirota -i en la negativa a cobrir la injecció de tres milions d'euros-, Gallardo va explicar en aquella Junta General del hòlding d'empreses municipals "que no creiem necessària la participació d’INNOVA en aquest projecte, que creiem que si hi havia de participar alguna entitat vinculada al consistori havia de ser la mateixa societat promotora del parc tecnològic, la societat TECNOPARC SA, ja que no tenim coneixements, ni capacitat per a fer el seguiment d’aquests tipus de projecte des de la societat INNOVA, per tant creiem que vers aquest projecte el holding s’hauria de centrar en buscar el finançament, però no en participar".


Gallardo va continuar la seva intervenció aquell dia tot dient que "creiem que no és un projecte, en el que perquè hagi de participar, des del punt de vista empresarial l’administració pública, tot tenint en compte que és un projecte estrictament privat que ja rep des de les instancies oficials, des del Ministeri, les suficients subvencions per tirar-ho endavant". Cal dir que al llarg d'aquell procés els PP va mantenir sempre la mateixa postura d'oposició al suport econòmic municipal al projecte.

 

Postura de Convergència i Unió a la Junta General


Pel que fa al grup municipal de Convergència i Unió, aquest va votar en un primer moment a favor de la constitució de l'empresa Shirota, posteriorment es va abstenir a l'hora d'avalar el crédit de tres milions dins el consell d'administració d'Innova i posteriorment va votar en contra a la Junta General.

 

En aquella convocatòria, Fèlix  Oliva va explicar que CiU també votarà en contra perquè tot i que hi va haver una abstenció del nostre posicionament en el darrer consell d’administració, del qual no era jo encara conseller i passat el temps volem explicar el següent (reproducció textual de l'acta):

 

- Aquesta societat SHIROTA -deia Oliva- , és una d’aquestes societats desconegudes en les quals intervé l’Ajuntament, intervé INNOVA, i pel que aquest conseller d’INNOVA ha pogut llegir a les actes, ja es va plantejar en el seu moment els dubtes sobre la necessitat que l’Ajuntament i INNOVA participessin. Textualment el seu president va reconèixer que no corresponia a l’Ajuntament entrar en projectes de risc mercantil i de la mateixa manera es va agafar el compromís de traspassar la participació d’INNOVA a una altra societat. Crida l’atenció senyor president, que el consell d’administració es va fer al març de l’any passat i no es porta a la Junta General aquest acord, fins a un any desprès i en aquest any sembla que no ha passat gran cos. A més ens sorprès una mica l’opacitat, hem tingut una certa dificultat per conèixer quins eren els membres del Consell d’Administració d’aquesta societat". 


 - La instal·lació d’una nova societat al Tecnoparc, sempre és una bona notícia, però aquí hem de matisar que els dos nous socis d’aquesta societat són per una banda una empresa de Reus, la Morella Nuts i per una altra l’Ajuntament de Reus. Per tant no em sembla que això sigui un exemple d’èxit de la incorporació de noves empreses a la ciutat de Reus. Però hi ha una cosa que ens crida l’atenció i li volia plantejar la pregunta. Al consell d’administració de data 20 de març es planteja una doble opció, que és faci un crèdit participatiu, o avalar, per la mateixa quantitat, són tres milions d’euros a aquesta societat. No he trobat a les actes del consell d’administració que s’acordés, com es vol afirmar ara, que eren els consellers delegats els que podien decidir quina de les dos fórmules es podia agafar.  El crèdit a una societat privada de tres milions d’euros ens sembla que és digna d’un consell d’administració i que sobrepassa les capacitats d’un conseller delegat". Aquest és un extracte de la manifestació d'Oliva, aquell 29 de febrer de fa cinc anys.

 

Resta de declaracions

 

Al llarg dels propers dies està prevista que d'altres regidors que es van mostrar en contra de l'aval siguin citats a declarar, així com diversos tècnics municipals, entre ells el secretari i l'interventor municipals que l'any passat van redactar un informe crític amb aquella decisió adoptava pel govern tripartit de l'any 2008,