La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Comissió de la Sanitat al Parlament

Prat: "A Innova sempre he actuat d'acord amb els consells d'administració o els consellers delegats"

Diu que ara "no puc parlar perquè hi ha secret de sumari en una invetsigació però el meu slenci no serà etern"

17/06/2013 | Per Joan Carrion

L'exdirector general d'Innova, Josep Prat, en la seva compareixença al Parlament de Catalunya.

L'exdirector general d'Innova, Josep Prat, en la seva compareixença al Parlament de Catalunya.

Gran expectació en la compareixencça de l'exdirector general d'INNOVA Josep Prat al la Comissió d'Investigació de la Sanitat Catalana. Al llarg de la seva intervenció i en resposta a les preguntes dels diferents portaveus dels grups polítics, ha afirmat que "no hi havia cap mena d'incompatibilitat entre el seu càrrec a l'empresa privada USP i els seus càrrecs directius dins els Servei Català de la Salut". En relació als contractes signats amb Carles Manté, propietari de l'empresa CCM Estratègies i Salut, Prat ha explicat que "no puc explicar segons quines coses perquè estic sotmès a una investigació sota secret de sumari als Jujats de Reus, però que tothom tingui clar que el meu silenci no serà etern. Vull dir però que sempre vaig actuar d'acord amb els consells d'administració de les empreses públiques i els consellers delegats".

Prat aprofitat les primeres preguntes per manifestar que "estic molt dolgut amb el comportament de moltes persones que desconeixen totalment el funcionament del sector sanitari i que molt segurament no superarien la prova del cotó a l'hora de diferenciar l'Institut Català de la Salut del Servei Català de la Salut i que han fet mal a mi mateix, a la meva persona i a moltes persones del meu entorn". La diputada d'ERC, Alba Vergès, ha preguntat a Prat sobre el fet que Manté creés l'empresa 15 dies abans de la signatura del contracte amb INNOVA, Prat s'ha reservat la resposta al·legant "l'altra investigació en curs als Jutjats de Reus, però sempre he actuat d'acord amb els meus superiors". L'exdirector general del hòlding municipal reusenc ha comentat en un moment de la seva compareixença que "llàstima que durant l'escorcoll de casa meva van prendre alguns papers que avui m'haurien servit per donar respostes avui". Prat ha afirmat també que "he estat sotmès a un judici mediàtic amb un guió prederteminat i encara espero que moltes de les persones que han parlat sobre mi, em demanin la meva opinió".

A preguntes del portaveu del PSC, Jordi Terrades ha explicat que "la dimensió de l'Hospital de Sant Joan de Reus es va fer en base a un pla de futur del propi centre sanitari". Prat ha volgut fer referència a les motivacions polítiques de la seva situació actual tot explicant que "entre els anys 1985 i 2007 la gran majoria de decisions es van adoptar sense cap mena de votació". Prat ha destacat que el govern de CiU i PP li va demanar en repetides ocasions que no abandonés la direcció d'INNOVA "jo hi vaig estar d'acord sempre i quan veiés que tenia la confiança del govern, però després d'unes paraules de Pellicer vaig pensar que jo podria ser un inconvenient pel govern actual i vaig determinar deixar el càrrec". 

A preguntes del portaveu de Ciutadans, José Manuel Villegas, Prat dit que "estic convençut que sortiré totalment lliure dels procediments oberts actualment". Prat ha desvetllat que el dia que es va fer l'escorcoll a casa seva, "la Guàrdia Civil en va oferir un drap o un paraigües per tapar-me, però jo vaig dir que sortiria de casa meva com cada dia perquè no m'havia d'amagar de res".

 

Lluís Miquel Pérez i Josep Prat, s'han trobat al Parlament aquesta tarda.

 

La diputada de la CUP ha volgut centrat les seves preguntes en la relació entre Josep Prat i les decisions que es van aadoptar a l'empresa mitxa Shirota, invetsigada també pel Jutjat d'Instrucció Número 3 de Reus. Prat però ha volgut desmarcar-se dels acords adoptats en el si del consell d'administració de la societat "ja que jo hi hi tenia poders". Pel que fa a les preguntes del diputat de Convergència i Unió, Albert Batetx, Prat ha manifestat que "totes les decisions que vam prendre tenia el vist-i-plau polític i la posada en marxa de la utilització del cash pooling responia a una certa lògica per temes fiscals. De fet -ha dit Prat- vam fer el mateix que fan moltes famílies i empreses, el compartir recursos d'uns i altres per afrontar les despeses dels projectes a realitzar".

Arquitecte Jorge Batesteza

Anteriorment la Comissió de Sanitat ha adreçat les seves preguntes a l'arquitecte Jorge Batesteza qui va ser assessor durant la construcció del nou Hospital de Reus. Batesteza ha dit que no ha "tingut cap més relació amb l'Ajuntament de Reus des del mes de juliol de l'any passat i que no vaig entendre mai l'informe del secretari i de l'interventor municipal. Suposo que el van redactar quan no havien vist tota la documentació existent sobre els meus contractes amb INNOVA". L'arquitecte va dit també que "no vaig cobrar dues vegades per la mateixa feina. En total vaig facturar 387 mil euros per treballs directes meus i prop de 40 mil per tasques realitzades per personal de la meva empresa". 

Batesteza ha manifestat que "la tasca d'aquests assessoraments va servir per estalviar prop de 100 euros per metre quadrat durant la construcció del nou edifici de l'hospital i, si tenim en compte que es van edificar més de 90 mil metres quadrats, l'estalvi va ser de prop de nou milions d'euros".

Les respostes de Jordi Tous

Un cop acabada la declaració de Batesteza, ha segut a la tribuna l'exdelegat de Benestar i Família a Tarragona durant el tripartit, el reusenc Jordi Tous. A llarg de la seva intervenció ha insistir en que l'operació a partir de la qual es va llogar un immoble propietat de la família de Josep Prat per ubicar-hi un centre de menors -un CRAE- es va realitzar entre dues entitats privades i "jo no me'n vaig assabentar fins que l'operació ja estava signada". Una resposta que ha provocat les preguntes del diputat i alcalde de Valls, Albert Batet en el sentit si "a Tarragona es va fer molt diferent de quan es va realitzar una operació similar a la capital de l'Alt Camp ja que en aquest cas vostè hi va intervenir directamet". Tous ha volgut desvincular-se de la gestió de Prat i ha dit que no "hi ha va haver cap relació amb el seu càrrec a Benestar i Família i el seu posterior fixatge per part de Sagessa".