La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Cas Shirota

Lluís M. Pérez: "Tinc la consciència molt tranquil·la perquè no he fet res i, el que he fet, era en benefici de la ciutat"

"Les acusacions particulars fan evident l'existència d'un interès polític en tot aquest cas"

30/05/2013 | Per Francesc Domènech

Lluís MIquel Pérez, parlant amb els periodistes a la sortida de la seva declaració judicial.

Lluís MIquel Pérez, parlant amb els periodistes a la sortida de la seva declaració judicial.

La desfilada de 13 dels 14 exregidors de l'equip de govern davant del jutge per declarar per l'aval de 3 milions d'euros que l'Ajuntament va atorgar a l'empresa partcipada pel mateix consistori, Shirota Functional Foods, s'ha tancat la tarda d'aquest dijous amb la presència als jutjats de la republicana Empar Pont, l'exregidor socialista Eduard Ortiz i l'exalcalde, Lluís Miquel Pérez. L'exalcalde, que ha estat l'únic que ha parlat a la sortida de l'edifici judicial, ha estat molt clar quan ha dit que "surto amb tranquil·litat d'ànim i tranquil·litat moral perquè les coses es van fer bé". Pérez ha afirmat: "Tinc la consciència molt tranquil·la, perquè, primer, no he fet res. I, segon, el que he fet ha estat en benefici de la ciutat i la seva promoció econòmica".

L'advocat de Pérez, Antoni Aluja, no ha deixat que el seu client expliqués detalls de la declaració i de l'orientació de les preguntes del jutge i la fiscal que porta el cas, per no trencar el secret del sumari. Malgrat això, l'exalcalde ha donat alguna pista: "Per les preguntes que ens han fet, entenem que es va assentant la idea de que en tot el tema de Shirota aplicàvem el dret mercantil, i no el dret administratiu". Des d'aquest punt de vista, Pérez ha lamentat que "una discussió jurídica sobre quin dret calia aplicar serveixi perquè la ciutadania es faci l'opinió que som uns delinqüents habituals". L'exalcalde, que ha mostrat la citació judicial en la que figura com a "inculpat" i no com a "imputat", ha dit també que "hem pogut aportar un munt d'informació convicent sobre l'actuació legal de l'Ajuntament en aquest cas". Pérez confia ara que "el rigor de tots plegats acabi de posar les coses al seu lloc".

Lluís Miquel Pérez ha lamentat que una discussió sobre quin cos legal s'ha d'aplicar comporti que "persones honestes que han treballat per la ciutat durant molts anys es vegin immersos en una situació com aquesta".


La politització del cas

L'exalcalde de Reus també s'ha referit a la politització del cas apuntada pel seu advocat el primer dia que va començar el rosari de declaracions dels exregidors. Segons Pérez, "les acusacions particulars i la seva actuació manifesten l'existència d'un interès polític partidari evident", i ha afegit que "els partits estan legitimats a fer-ho, però cal dir que les coses són així". Qui ha impulsat aquestes declaracions ha estat la representació legal del grup municipal d'Ara Reus, liderat per Jordi Cervera.

Eduard Ortiz, a la sortida de la seva declaració

En aquest sentit, Pérez ha criticat l'espectacle judicial que ha suposat la declaració de tots els regidors del Govern: "Per poder tenir la informació necessària per determinar si s'havia aplicat de forma adequada la llei, amb la declaració del secretari de l'Ajuntament i meva com a president de la Junta General d'accionistes n'hi havia prou. Dels regidors, alguns coneixien el tema més a fons que d'altres, que es limitaven a tenir la informació que els donàvem abans de la celebració de la Junta General". Sabien, per tant, que "Shirota era una empresa de recerca en nutrició constituïda per empresaris privats, l'Ajuntament i la Universitat per impulsar el projecte Tecnoparc, i amb l'avinentesa d'uns recursos importants que venien del Ministeri, i que això era una oportunitat per avançar en el projecte Tecnoparc i fer promoció econòmica". Això, segons Pérez, era l'únic que sabien alguns dels regidors que han declarat. Per això el sorprèn la declaració de tots plegats: "és el primer cop, que jo sàpiga, que per escatir una cosa com aquesta calgui l'explicació dels qui van votar". S'ha mostrat també estranyat quan ha dit que li estranyava que no s'hagués tingut en compte la votació al si del Consell d'Administració, i no només la del Ple de l'Ajuntament.

Ni Empar Pont ni Eduard Ortiz han dit res a la sortida del jutjat. Pont ha demanat poder declarar en català, però finalment, i després d'esperar-se unes hores, no ho ha pogut fer perquè el jutjat no ha pogut trobar cap traductor.

Ara cal esperar a veure les decisions que prengui el jutge per aquest cas que està sota secret de sumari, i que és una peça a banda del cas Innova, que té en els exdirector general d'Innova, Josep Prat, i l'exdirector de CAT SALUT, Carles Manté, com a imputats.

 


 

Notícies relacionades
VIDA MUNICIPAL | Cas Shirota
Comença la desfilada d'exregidors del govern municipal pel Jutjat per l'aval de Shirota

28/05/2013 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Les exregidores d'Ensenyament i de Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus, MIsericòrdia Dosaiguas i Rosa Garrido, han estat les encarregades d'iniciar la desfilada d'exregidors de l'equip de govern de l'Ajuntament de Reus davant del jutge i el fiscal per declarar per la causa relacionada amb l'aval que l'Ajuntament va condedir a l'empresa Shirota Functional Foods. La declaració de tots els regidors s'allargarà fins el dijous a la tarda. L'exregidora i exmilitant socialista Teresa Pallarès també ha arribat als jutjats a mitja tarda per declarar davant el jutge per aquest cas.

VIDA MUNICIPAL | Primeres declaracions al jutjat
L'advocat de l'exalcalde LLuís M. Pérez i d'altres regidors socialistes parla 'combat polític' en el cas Shirota

28/05/2013 | Per Joan Carrion | comentaris comenta

Els regidors socialistes Misericòrdia Dosaiguas, Carles Salas i les exregidores Rosa Garrido i Teresa Pallarès han obert avui les declaracions per l'aval municipal de tres milions d'euros donat a l'empresa mitxa Shirota el mes de febrer de l'any 2008. Una decisió que està sent investigada pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, com a peça separada dins la causa penal seguida contra Josep Prat i Carles Manté per les factures irregulars d'INNOVA. Al sortir de la citada declaració, l'advocat de Dosaiguas, Salas, Garrido -i també de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez- ha qualificat la situació de "combat polític" i que tot correspon a la voluntat de "desballestar un projecte de ciutat de 32 anys".

VIDA MUNICIPAL | Jutjats de Reus
El jutge imputa almenys tres delictes (malversació de fons públics, prevaricació i delicte societari) als inculpats per Shirota

29/05/2013 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Malversació de fons públics, prevaricació i delicte societari són alguns dels delictes que el jutge que instrueix el cas Shirota imputa als regidors de l'anterior govern municipal que van votar a favor de l'aval municipal dels tres milions d'euros, segons ha trascendit avui de l'entorn de la investigació. Aquesta tarda-nit han continuat les declaracions de sis regidors més: els socialistes José Magrazó, Martina Garcia i Joan Anton Verge, el republicà Jordi Bergadà i els ecosocialistes Ernest París i Pilar Pérez. Recordem que aquesta investigació forma part com a peça separada i secreta de la causa penal instruída pel cas Innova. Demà es tancarà aquest torn de declaracions amb la citació de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez i els regidors Empar Pont, Eduard Ortiz.