La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Inversió municipal controvertida

Reus paga la reforma de tot un pis de la Guàrdia Civil per "mantenir el servei de control d'armes"

El projecte inclou la reforma de la cuina, sala de bany, entre altres espais de l'habitatge

21/05/2013 | Per Joan Carrion

Una imatge d'aquest matí de l'entrada de la Caserna de la Guàrdia Civil al Passeig Mata de Reus.

Una imatge d'aquest matí de l'entrada de la Caserna de la Guàrdia Civil al Passeig Mata de Reus.

David Vidal, regidor de la CUP, ha volgut denunciar aquest matí que "l’Ajuntament s'està gastant 49.314,99 euros més IVA, en les obres de remodelació d’un habitatge a la Caserna de la Guardia Civil, mentre està mentint a la ciutadania dient que la inversió ha de servir per garantir la seguretat del polvorí i el control d’armes a l’edifici". Segons el citat portaveu, "fa dos mesos, en Comissió Informativa, el regidor d’urbanisme va explicar que l’Ajuntament estava realitzant unes obres a la Caserna de la Guardia Civil per tal de garantir la seguretat ciutadana, ja que havien de servir pel manteniment del polvorí i després que el govern espanyol no volgués invertir ni un euro més en el manteniment d’aquest edifici de la seva propietat".

Per Vidal, "la sorpresa va ser, quan la CUP va descobrir que la inversió de l’Ajuntament no havia de servir per al manteniment del polvorí, sinó per fer obres de reforma d’un habitatge, on actualment viu un membre d’aquest cos armat espanyol. El descobriment -segons la CUP- es va fer a través d’un document penjat a internet (https://serveis.reus.cat/objecte.php?tipus=licitacio&licitacio=1189&codi=2663), amb el títol explícit de “Memòria valorada de reforma d’un habitatge a l’edifici de la Guàrdia Civil”. Les obres -amb un pressupost de sortida de 59.468 euros- van sortir a subhasta pública i es va adudicar a l'empresa Fulgencio Villar d'entre 15 ofertes presentades. L'execució es troba actualement en un 75 per cent de la seva realització i sembla que el projecte estarà finalitzat d'aquí aproximadament un mes. Cal dir també que el projecte s'havia redactat durant la passada legislatura amb el govern tripartit.

Armes de cacera

La CUP va preguntar sobre la raó d'aquesta despesa -en un edifici de la Guàrdia Civil- en la darrera sessió plenària. En ella, el regidor d’hisenda, Joaquim Enrech, va respondre que "la inversió havia de servir per continuar prestant el servei que ara es presta i que com vostè sabrà -adreçant-se a David Vidal- aquest és un servei destinat a les persones que tenen armes bàsicament i principalment de cacera, hi ha un servei d’intervenció d’armes i de gestió de permisos d’armes”.

Per la seva part, la CUP continua la seva denúncia tot explicant que "dies després vam descobrirí un nou document (https://serveis.reus.cat/objecte.php?tipus=licitacio&licitacio=1189&codi=2662) titulat “Plec de clàusules administratives particulars”, on no sols menciona de nou que l’objectiu de la inversió és  la reforma d’un habitatge a l’edifici de la Guàrdia Civil, sinó que detalla minuciosament totes les inversions que s’hi realitzant. Aquest document, demostra clarament, que l’objecte de la inversió és la remodelació d’un habitatge destinat a un membre de la Guardia Civil, i en cap cas, té relació amb el manteniment del polvorí", ha manifestat aquest matí David Vidal.

La CUP considera una "vergonya que l’Estat espanyol no inverteixi ni un euro en el manteniment d’aquest edifici, mentre es gasten 1,8M d’euros en la construcció d’una nova caserna a Gandesa o 20M d’euros en la nova comissaria de la Verneda a Barcelona. Així com, que l’Ajuntament de Reus es gasti més de 50.000 euros en unes obres d’un edifici que no és propietat seva, sinó de l’Estat espanyol". Per últim, la CUP demana a Pellicer que "expliqui tota la veritat sobre aquestes obres, i que compleixi amb el seu programa electoral, quan prometia que aquest edifici passaria a ser propietat de l’Ajuntament de Reus i tindria usos socials, i no militars". 

Reacció del govern municipal

Per la seva part, el govern de Reus ha explicat que "sempre ha informat als grups municipals que les obres de reforma d’un habitatge a la caserna de la Guàrdia Civil que porta a terme estan relacionades amb la seguretat i vigilància del servei d’intervenció d’armes de l’equipament i del detall de les obres que s’executen consta en la documentació del projecte, disponible per tots els membres de la Comissió Informativa de Serveis Territorials, així com per al conjunt de la ciutadania a través del web municipal".

Fonts municipals han manifestat que "amb l’execució de les obres, el govern de Reus compleix amb un compromís que l’Ajuntament de Reus va arribar el passat mandat amb la Guàrdia Civil" i, en relació a l’ús municipal de la caserna, el govern de Reus "manté el seu interès i les converses perquè les instal·lacions puguin revertir a l’Ajuntament per destinar-lo a usos municipals".