La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Empreses municipals

L'Estat canvia la classificació comptable d'INNOVA i provoca l'increment del deute municipal

Els treballadors acomiadats del Fortuny, presents a la sessió plenària

10/05/2013 | Per Joan Carrion

Quatre dels cinc treballadors acomiadats pel Consorci del Teatre Fortuny, en una imatge d'aquest matí al ple reusenc.

Quatre dels cinc treballadors acomiadats pel Consorci del Teatre Fortuny, en una imatge d'aquest matí al ple reusenc.

Punt i final a la gallina dels ous d'or al consistori reusenc. L'Estat, a través de la Intervención General del Estado (IGAE), va comunicar a primers d'abril a l'Ajuntament de Reus que la classificació del hòlding d'empreses municipals INNOVA variava de manera trascendental: passava de ser considerada empresa de 'mercat' (perquè més d'un 50% dels seus ingressos provenien de la venda de serveis) a ser contemplada com a empresa de 'no mercat'. Una de les principals conseqüències d'aquesta modificació és que el seu deute cal sumar-lo a partir d'ara al ratio de l'endeutament municipal, i per tant es redueixen de manera taxativa les possibilitats de buscar nous sistemes de finançament com ara recórrer a la concertació de nous préstecs. La pròpia planificació de la fusió de societats anònimes municipals es veurà afectada per aquesta situació.

Per posar un exemple de la nova realitat financera de l'Ajuntament de Reus, es pot dir que si abans la ratio d'endeutament era d'un 80 per cent, ara aquest percentatge augmenta fins a més d'un 140 per cent. "Això no ens va gens bé i caldrà buscar noves solucions -ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer-, uns canvis que tractarem en un ple extraordinari que convocarem pel dia 20 o 21 d'aquest mes". Pellicer ha volgut veure una part positiva en aquest tema tot dient que "ens obligarà a accelerar el desmantellament del grup d'empreses INNOVA, un qüestió que ja fa mesos que estem treballant". Tot són manera de veure les coses. Però la decisió de la Intervenció General del Estado -regida pel Partit Popular- colpejarà de valent el futur de les finances municipals. I és que s'ha de tenir en compte que una de les 'qualitats' argumentades per governs anteriors a la ciutat de Reus, era tot just la possibilitat d'INNOVA de trobar finançament per tirar endavant noves inversions sense que el seu deute anés comptablement al mateix cistell. Això ha passat a la història. Sorprenentment, sobre aquest punt tots els grups municipals hi han passat de puntetes, amb l'excusa que ja es tractarà en el citat ple monogràfic de finals de maig. 

Mocions, precs i propostes

Una vegada més, els esforços de les diferents formacions polítiques s'han centrat en la presentació de mocions, precs i propostes: pot ser la més cridanera -en aquests dies de Trapezi pels carrers de Reus- ha sigut la del grup municipal d'Ara Reus sobre el Teatre Fortuny en la que es reclamava demanar al Govern de la Generalitat que mantingui la partida econòmica de l'any passat per enguany pel Teatre Fortuny i "assegurar així el futur cultural de Reus", segons ha manifestat la regidora del citat grup independent, Cori Fargas. La proposta ha rebut la unanimitat dels 27 regidors davant la presència de quatre dels cinc treballadors recentment acomiadats del citat equipament teatral.

Per part del PSC, el seu portaveu Andreu Martín, ha demanat que el ple sol·licités de manera unitària la liquidació del deute que la Generalitat té amb la ciutat de Reus, una quantitat que avui per avui suma ja 62 milions d'euros. La moció socialista ha sigut rebutjada pel govern del CiU i el PP i per tant no s'ha pogut aprovar. Tampoc ha prosperat una petició del regidor de la CUP, David Vidal, sobre la "necessitat que el Síndic de Greuges s'incorporés a les reunions de diversos organismes municipals o a la proposta que els grups de l'oposició puguessin assistir a partir d'ara a les juntes de seguretat". Finalment, Ara Reus ha suggerit que es pugués organitzar una fira per combatre temes d'atur juvenil, una iniciativa que s'ha pres en consideració per part de la resta de grups polítics, si bé es buscarà una nova fórmula més "adequada amb les tecnologies actuals", segons ha comentat la portaveu popular Alicia Alegret.