La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | TEATRE FORTUNY

Una programació "d'urgència" obre la nova etapa del Consorci del teatre Fortuny

Hi haurà nou espectacles però encara no s'ha desvetllat com serà el nou ens

22/04/2013 | Per Cori Sebastià

La nova programació s'ha presentat avui amb Joaquim Sorio, Albert Vallvé, Carles Pellicer, Jordi Agràs i Josep Margalef.

La nova programació s'ha presentat avui amb Joaquim Sorio, Albert Vallvé, Carles Pellicer, Jordi Agràs i Josep Margalef.

Nou espectacles configuren la programació de primavera del teatre Fortuny. “La flauta màgica” serà el primer muntatge que el dia 30 d’aquest mes es podrà veure dalt de l’escenari i que significarà el retorn de la programació del Consorci del Fortuny a l’espai escènic. La programació de primavera ha estat qualificada “’urgència” pels responsables del Consorci perquè s’ha definit amb només una setmana després que ara fa uns dies la Generalitat va anunciar que abandonava l’ens i eren acomiadats Ferran Madico i Lluís Graells, director general i gerent del consorci durant l’últim any.  

Els representants de l’Ajuntament, de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona, les tres institucions que encara formen el consorci del Fortuny, han presentat avui la nova programació però han deixat encara molts interrogants sobre com funcionarà properament el nou ens. Així, doncs, el nou consorci, tal com ja es va dir, estarà format solament per l’Ajuntament i la Diputació, però, encara no s’ha determinat quina participació tindrà cada institució ni tampoc quina serà l’ aportació econòmica que farà la Generalitat a través d’un contracte programa, un cop hagi abandonat el consorci. No se sap tampoc quin pressupost tindrà enguany el Fortuny tot i que s’ha afirmat que serà un 30% inferior respecte el del 2012. En aquest punt, s’ha explicat que menys pressupost comportarà una reestructuració de la vintena de treballadors que formen la plantilla del teatre tot i que encara tampoc s’ha precisat quina retallada es farà. L’alcalde Carles Pellicer, que presidirà el nou consorci, tampoc ha aclarit quantes persones formaran la comissió artística que s’encarregarà de definir en el futur les programacions del Fortuny. Ha assegurat però, que es mantindrà el Centre de les Arts Escèniques de Reus (CAER) si bé només farà coproduccions.

La Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus van crear fa trenta anys el Consorci del teatre Fortuny per rehabilitar i gestionar l’espai escènic. Es va segellar un contracte per 25 anys que va caducar fa uns anys, però, que es va anar renovant. L’alcalde Carles Pellicer ha insistit avui que aquest acord ja estava caducat i que els nous temps fan necessari una nova fórmula. Segons, l’alcalde en un parell de mesos es podría constituir el nou consorci. Jordi Agràs, delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona, ha reiterat la voluntad de la Generalitat de continuar participant  econòmicament en el Fortuny i ha afirmat que la sortida del consorci no té perquè significar una reducció de l’aportació que ha fet fins ara, Per la seva banda, Albert Vallvé, vicepresident de la Diputació, ha manifestat el ferm desig de la corporació intercomarcal de seguir al Fortuny “perquè és la joia de la nostra demarcació”.

La nova programació

 

 Més enllà de les bones intencions, però, moltes incògnites encara sobre com funcionarà el consorci i el Fortuny en el futur. Ara bé, avui sí que s’han conegut els espectacles que configuren la programació de primavera, que té un pressupost de 40.000 euros (la de fa un any va costar 70.000). La programació s’obrira amb “La flauta mágica”  el dia 30 d’aquest mes; el muntatge de ballet “La bella dorment” es podrà veure el 23 de maig; Joan Pera i Lloll Bertran representaran “Don Juan Tenorio” el 28 de maig, i el 2 de juny es podrà veure al Fortuny la sarsuela “La tabernera del puerto”. La programació seguirà el 7 de juny amb l’obra “El nom”, amb Joel Joan; i el 18 de juny es representarà “Bona gent”, amb Mercè Aránega i Àlex Casanovas. La cartellera d’espectacles per aquesta primavera es tancarà amb el concert de Chano Domínguez i l’orquestra Camera Musicae, i “Pagagnini” de la companyia Yllana, els dies 21 i 26 de juny. 

Josep Margaleg, cap d ‘administració del Fortuny i en aquests moments gerent i director artístic en funcions, ha afirmat que aquesta programació garanteix que el teatre tingui una oferta de qualitat.