La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | NOU CAPÍTOL DE METROVACESA

Tots els partits, excepte la CUP, voten "si" per tancar un acord definitiu i fer realitat el centre de Metrovacesa

El socialista Martín carrega durament contra l'alcalde pels canvis de posicionament

19/04/2013 | Per Cori Sebastià

L'Ajuntament de Reus ha celebrat avui un ple extraordinari dedicat al centre comercial de Metrovacesa.

L'Ajuntament de Reus ha celebrat avui un ple extraordinari dedicat al centre comercial de Metrovacesa.

L’Ajuntament de Reus té ara fins 19 de juliol per tancar un acord amb l’empresa Metrovacesa que faci finalment realitat el nou centre comercial de l’avinguda de Sant Jordi. Aquest nou capítol és possible després que el ple municipal ha aprovat avui la suspensió temporal, per un període de tres mesos, del procés de revocació de la concessió dels terrenys de l’antiga fira a l’empresa Metrovacesa. Tots els partits hi han votat a favor excepte la CUP. Així, doncs, PSC i Ara Reus, que van votar en contra de la revocació de la concessió dels terrenys al gener, avui s’han decantat pel “sí”.

 Ara bé, molt dur ha estat Andreu Martín, portaveu del PSC. Martín ha qualificat la situació de “patètica, ridícula i esperpèntica” després que avui el govern hagi portat a aprovació la suspensió temporal de la concessió a Metrovacesa que va aprovar a principi d’any. Pels socialistes, aquesta actuació és una mostra més que el govern no  sap a on va. Martín ha focalitzat les seves crítiques cap l’alcalde al qual li ha dit que és “un pèsim gestor i un inconscient” i l’ha acusat de desacreditar, cada vegada més, la ciutat amb la seva mala gestió. L’alcalde Carles Pellicer no ha respòs les crítiques de Martín i només després del ple s’ha limitat a afirmar  que “no val la pena contestar i gastar saliva”.

Tot i les crítiques, els socialistes s’han mostrat satisfets perquè finalment s’hagi desencallat el projecte de Metrovacesa i han insistit que sempre han apostat per negociar amb l’empresa. Segons la seva opinió, és l’unica sortida possible perquè l’obra arribi a bon port. Martín ha defensat que els socialistes sempre han mantingut el mateix criteri. Van votar en contra de la revocació de la concessió dels terrenys a Metrovacesa i avui ha votat a favor de la suspensió temporal d’aquest acord. Per això, ha demanat a l’alcalde que demanés perdó públicament al PSC a qui va acusar d’actuar amb deslleialtat.

La petició de Martín ha tingut resposta des d’Ara Reus on Jordi Cervera, portaveu de la formació municipalista, li ha retret que els socialistes haurien de demanar perdó per moltes males actuacions que van dur a terme en el passat mentre governaven i que han portat a la ciutat a una greu situació econòmica. Cervera s’ha felicitat pel canvi de rumb del govern i perquè l’executiu local ha assumit com a pròpia, segons ell, la petició d’Ara Reus de negociar fins al límit amb Metrovacesa per resoldre el problema i evitar així que el cas arribés als tribunals amb el cost econòmic que això podria significar per la ciutat. El portaveu d’Ara Reus ja ha anunciat que al pròxim ple preguntarà al govern local quants diners s’ha gastat en l’elaboració d’estudis i informes sobre Metrovacesa.

La CUP ha estat l’única formació que ha dit “no” a l’únic punt de l’ordre del dia del ple extraordinari d’avui a l’Ajuntament reusenc. David Vidal, portaveu de la CUP, ha justificat el seu vot contrari perquè, segons ell, obre la porta a un model comercial que el seu partit no comparteix. A més, per Vidal, l'acord és una operació en benefici de les cinc entitats bancàries que controlen Metrovacesa, amb les quals l'Ajuntament té crèdits per valor de 175 milions d'euros.

 

Una mica d’oxigen

 

El principi d’acord que l’Ajuntament ha establert amb Metrovacesa preveu que aquesta empresa pagarà 38 milions d'euros de cop -abans del 19 de juliol- com a cànon total per la concessió dels terrenys per 50 anys. Aquests diners serviran per liquidar el que queda dels 37,6 milions de préstec utilitzats per construir la nova fira. L’acord també preveu que el centre comercial i d’oci serà més petit; i que la gestió de l’aparcament del complex anirà a càrrec d’Amersam, entre d’altres qüestions.

La portaveu del PP, Alícia Alegret, ha deixat clar que els 38 milions no solucionaran econòmicament el mandat si bé “li dóna oxigen” i permet resoldre l’elevat crèdit de la Fira. Alegret s’ha mostrat prudent davant del primer acord d’intencions firmat, si bé ha destacat que és una bona notícia per a la ciutat, i ha demanat a tots els partits anar a una. En aquest sentit, ha retret a Martín que les seves crítiques estaven fora de lloc. Segons ella, “aquest govern no ha de demanar disculpes per fer la feina ben feta”.

Per la seva banda, el regidor de CiU, Hipòlit Monseny, que avui ha actuat com a portaveu de la federació nacionalista per l’absència de Teresa Gomis, ha afirmat que “rectificar és de savis” per justificar que l’alcalde hagi canviat d‘actitud en les negociacions amb Metrovacesa . Després que tots els partits han coincidit en lloar la feina feta pels tècnics municipals que ha permès signar el principi d‘acord, Monseny ha afirmat que “també tenim un gran alcalde” perquè ha rectificat.

Tot i aquesta argumentació, però, l’alcalde ha assegurat que l’actuació del govern ha repòs a una estratègia. Pellicer ha afirmat que ara s’entra en una nova etapa i s’ha mostrat convençut que, si d‘ara al juliol no es tanca un acord definitiu amb Metrovacesa, serà difícil trobar una altra solució. Després del ple, en roda de premsa, l’alcalde ha assegurat que durant aquests mesos s’ha entrevistat amb diversos operadors sense que cap conversa arribés a bon port.