La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | Si finalment l'entesa és bona, el centre hauria d'estar obert el 2015

Metrovacesa pagarà 38 milions d'euros de cànon de cop que serviran per liquidar el crèdit de la Fira

El nou projecte constructiu mantindrà la superfície però rebaixarà una planta

18/04/2013 | Per Joan Carrion

Cares de satisfacció d'Alicia Alegret, Carles Pellicer i Teresa Gomis aquest matí a l'hora d'anunciar l'acord.

Cares de satisfacció d'Alicia Alegret, Carles Pellicer i Teresa Gomis aquest matí a l'hora d'anunciar l'acord.

"Aquesta és una de les gràcies" ha dit l'alcalde Carles Pellicer quasi al final de la roda de premsa per anunciar aquest acord. Unes paraules que es referien al fet que en aquesta entesa entre consistori i empresa hi ha un mateix protagonista que té el seu paper tant a Metrovacesa com en el préstec que l'Ajuntament de Reus va demanar el 2011 per poder finançar les obres de la nova Fira. Es tracta d'una entitat bancària: el BBVA, ja que per una banda és accionista de la companyia immobiliària (amb prop d'un d'un 17 % de les accions) i, per l'altra, va ser un dels bancs que van formar part del crèdit concertat que va deixar 37,6 milions d'euros al consistori reusenc per poder afrontar les obres de la nova Fira. A partir del document que s'ha anomenat 'acord de voluntats', l'empresa pagarà 38 milions de cop que correspondria al total del cànon dels 50 anys de concessió dels terreny de l'Avinguda Sant Jordi on ara hi ha només l'estructura de ferralla. Amb aquest diners, Pellicer ha dit avui que "es liquidarà el que queda per pagar de les obres del nou recinte firal, un tema que ens ha portat moltes preocupacions durant aquests darrers dos anys".

L'acord  que ha de tenir una validesa definitiva com a molt tard el dia 19 de juliol, introdueix modificacions del projecte pel que fa l’impacte visual, l’acessibilitat i la gestió i explotació de l’aparcament subterrani.

El punts concrets del principi d'acord

Així, els punts de l’acord que demà se sometrà a l'aprovació del ple municipals, són els següents:

1) Metrovacesa avançarà amb un pagament únic i anticipat l’import íntegre del cànon establert al contracte, que està fixat en 2,2 milions d’euros anuals. L’avançament i capitalització en un pagament únic d’aquest cànon significa que en el moment de la signatura del document contractual (no més tard del pròxim 19 de juliol) Metrovacesa farà efectiu el pagament de 38 milions d’euros. Aquest import és el resultat de capitalitzar l’import del cànon al llarg de tot el periode de vigència del contracte en condicions de mercat. És a dir, Metrovacesa enlloc d’anar pagant a terminis una quota anual de 2,2 milions d’euros la pagarà íntegrament al comptat. Segons diu el document, la modalitat concreta de pagament serà fixada per les dues parts.

Segons Pellicer, "aquest fet, eliminarà qualsevol incertesa sobre el futur cobrament del canon i permetrà que es puguin plantejar operacions que rebaixin substancialment l’endeutament de l’Ajuntament. I permetrà fer-ho a molt curt termini, atenent la delicada situació econòmica, financera i de tresoreia de l’Ajuntament".

2) Metrovacesa presentarà una modificació al projecte que reduirà la volumetria i, per tant, l’alçada del centre comercial, tot i mantenint la seva superfície total.

Per Pellicer "el centre tindrà un menor impacte visual, especialment a la banda del carrer Gaudí, on l’alçada de l’edifici es rebaixarà considerablement". Aquest replantejament suposarà segurament l'eliminació dels cinemes i la bolera que contemplava el projecte inicial.

3) La modificació del projecte haurà d’incloure canvis en els accessos a l’aparcament que representin millores per la mobilitat al voltant del centre comercial.

4) Metrovacesa transferirà a l’Ajuntament la gestió i l’explotació de l’aparcament del centre comercial. Això permetrà que l’Ajuntament directament o a través de l’empresa municipal Amersam, pugui gestionar de forma integral les 1.800 places d’aparcament de l’eix de l’avinguda de Sant Jordi. S’evitaran situacions complexes de competència entre les 900 places del centre comercial i d'oci integral i les 900 de l’aparcament de la plaça de la Llibertat.

5) El termini màxim de durada de la concessió es mantindrà en 50 anys. La data començarà a comptar a partir de l'apertura de portes, a mitjans de l'any 2015. 

6) Metrovacesa posarà a disposició de l’Ajuntament un local ubicat dins el centre comercial de 1.280 metres quadrats perquè l’Ajuntament el pugui destinar als serveis d’interès públic que consideri convenient.

Portaveus municipals i agents econòmics
L’alcalde de Reus ha celebrat avui al matí 18 una reunió extraordinària i urgent de la Junta de Portaveus -a la que no hi ha pogut assistir David Vidal de la CUP per motius personals- per informar els grups municipals del principi d’acord signat amb Metrovacesa que es debatrà en el ple de demà divendres.

Així mateix, l’alcalde ha informat el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, i pròximament té previst de reunir-se amb els representants de les entitats econòmiques i comercials de la ciutat, d’acord al compromís de diàleg i d’informació sobre l’evolució del projecte.