La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

VIDA MUNICIPAL | PLE MUNICIPAL

Reus diu, per segona vegada, "no" a adherir-se a l'Associació de municipis per la independència

Els socialistes s'han tornat a posicionar contràriament a la proposta

05/04/2013 | Per Cori Sebastià

Empat a 13 vots. Aquest ha estat el resultat de la votació a la moció defensada per Ara Reus i la CUP, promoguda per una seixantena d’entitats reusenques, que demanava l’adhesió de la ciutat a l’Associació de municipis per la independència (AMI). L’alcalde no ha pogut exercir el seu vot de qualitat que serveix solament quan es busca aconseguir una majoria relativa perquè en aquest cas calia majoria absoluta per aprovar la moció. I és que els estatuts d’AMI estableixen que els municipis que en formin part ho han de fer després que els seus plenaris hagin aprovat l’adhesió per majoria absoluta. El resultat ha estat 13 vots a favor de CiU, Ara Reus i la CUP; i 13 en contra del PSC i el PP (tenint en compte que al ple no hi ha assistit la regidora socialista Sandra Guaita per motius laborals, segons el seu partit).

D’aquesta manera, doncs, per segona vegada, Reus ha quedat fora de l’AMI. El debat de la moció ha estat intens i ha estat seguit al saló de plens per membres d’algunes de les entitats impulsores de la moció. Les crítiques han anat dirigides especialment al PSC que hi ha votat en contra, tal com ja va fer fa un any amb la mateixa proposta. Andreu Martín, portaveu del PSC, després de recordar que els socialistes no defensen la independència, ha justificat el vot contrari en el fet que, ni les entitats promotores de la iniciativa ni els partits que han presentat la moció, es van posar en contacte amb el grup socialista per buscar el seu posicionament favorable. Per Martín, el govern també s’ha desentès de la proposta tenint en compte que l’alcalde no l’ha liderat tot i estar promoguda per seixanta entitats. Així li ha dit a l’alcalde: “Si hagués tingut una actitud activa hauria evitat que avui Reus fes el ridícul”. David Vidal, portaveu de la CUP, ha retret a Martin faltar a la veritat perquè, segons ell, les entitats promotores de la moció havien parlat amb tots els grups municipals, inclòs el del PSC. Vidal li ha etzibat: “Vostès són espanyolisme i avui ho han demostrat. Voten en contra perquè els obliguen perquè així funcionen els partits”. Les crítiques de Vidal, però, contra els qui han votat en contra també han anat cap el PP als quals ha nomenat “els hereus del franquisme”. La seva afirmació, com era d’esperar, ha tingut ràpida resposta per part d’Alícia Alegret, portaveu del PP. Alegret, de baixa maternal però que avui ha anat al ple com a regidora, ha demanat a Vidal respecte per als seus regidors i, sobretot, per als ciutadans que representen. Alegret, visiblement molesta, li ha dit: “Li demano respecte, senyor Vidal. No cal que ataqui i desqualifiqui els qui no pensem com vostè. Vostè té un regidor i nosaltres 6, encara que és cert que les tornes poden canviar a les pròximes eleccions. Respecte perquè representem una part important de la ciutadania de Reus”. Per la seva banda, Jordi Cervera, portaveu d‘Ara Reus, ha afirmat que “aquesta és una moció que fa por i això ho demostra que tothom avui està aquí”, en clara referència a la presència d’Alegret. Cervera (el seu partit es va abstenir fa un any) ha manifestat que Ara Reus entenia aquesta moció com un suport a la societat civil reusenca, un argument utilitzat en bona mesura per Teresa Gomis, portaveu de CiU. Gomis (CiU va donar llibertat de vots als seus regidors l'anterior vegada) ha explicat que la federació nacionalista hi donava suport perquè està defensada per seixanta entitats.

 

Pla de xoc d’habitatge

 

On sí que hi hagut unanimitat de tots els grups municipals ha estat en la posada en marxa d’un pla de xoc en matèria d’habitatge. Entre els punts que proposa, destaca la posada en pràctica del lloguer social per donar una segona oportunitat a les famílies amb problemes econòmics. També es proposen canvis legislatius i mesures de suport a les famílies tant al govern de l’Estat com a la Generalitat de Catalunya. Un grup de membres de la plataforma en contra dels desnonaments s’han desplaçat fins al ple municipal per aplaudir la iniciativa.

En un altre ordre de coses, l’abstenció de CiU ha permès aprovar la moció d’Ara Reus per declarar Reus, ciutat lliure de fracking, és a dir, d’una tècnica que es fa servir per a l’extracció de gas no convencional i que es considera nociva per al medi ambient. La proposta d’Ara Reus ha prosperat gràcies al vot favorable del PSC i la CUP, i l’abstenció de CiU. El PP s’hi ha pronunciat en contra.

D’altra banda, el ple municipal també ha aprovat demanar a la Generalitat pagui el deute a les farmàcies. Tots els partits s’hi han posicionat a favor excepte el PP que s’ha abstingut.