La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Funerària

L'Ajuntament de Reus estudia ara no vendre la Funerària i donar-la en concessió

30/03/2012 | Per Joan Carrion

L'Alcalde de Reus, Carles Pellicer i la Presidenta d'Innova, Teresa Gomis.

L'Alcalde de Reus, Carles Pellicer i la Presidenta d'Innova, Teresa Gomis.

La Presidenta del hòlding d'empreses municipals Innova, Teresa Gomis, ha anunciat avui que l'Ajuntament de Reus, a través del Consell d'Administració del Grup Salut, està analitzant la possibilitat de no vendre la Funerària Municipal a una empresa externa, sinó adjudicar-la en concessió i posteriorment capitalitzar l'import parcial o total que la ciutat rebria com a contrapartida econòmica. Un nou model que possibilitaria a l'empresa que assumís temporalment aquest servei públic que la concessió pogués incloure la gestió del Cementiri Municipal. 'D'aquesta manera, si d'aquí uns anys ens interessa recuperar la propietat d'aquests equipaments, ho podrien fer un cop finalitzés aquesta adjudicació'. Aquest nou enfoc suposa un canvi important en la dinàmica que s'havia comentat durant aquestes darreres setmanes, quan semblava que el govern municipal optava més aviat per una venda definitiva de la Funerària (un procés que no incloïa el canvi de propietat del Cementiri).

Recordem que la societat municipal responsable d'aquest servei, Gesfursa, havia encomanat mesos enrere un estudi a la consultora Price Waterhouse qui hauria elaborat un informe per guiar aquest procés de venda. Segons Gomis 'aquesta és una decisió que no està encara tancada i estem acabant d'analitzat totes les possibilitats. Preveiem que aquest procés podria finalitzar el mes de novembre d'enguany'. La venda o concessió dels serveis funeraris és un dels projectes iniciats pel nou govern municipals de CiU i del PP per tal de sanejar les malmeses finances municipals. Segons el valor de mercat, aquesta societat podria tenir un preu d'11 milions d'euros, tot i que la conjuntura econòmica actual podria rebaixar aquesta xifra.

L'Ajuntament de Reus ha explicat també avui que s'ha confirmat el que ja semblava la crònica d'una mort anunciada: la dissolució de l'empresa mitxa Shirota Foods després que el seu Consell d'Administració hagi donat llum verda a aquesta decisió, segons ha explicat l'Alcalde Carles Pellicer. Shirota té avui en dia un deute pendent de 2,2 milions d'euros, una xifra que es podria incrementar un cop s'analitzin els moviments en la comptabilitat diària de la companyia. Pellicer ha explicat que 'hem fet tots els intents per a buscar nous socis però no podem continuar allargant una empresa que, si tot anés bé, no tindria guanys fins l'any 2016. Ara ja hem assumit el pagament de les primeres quotes corresponents a l'aval de tres milions d'euros que va fer l'Ajuntament de Reus, però no ho podem allargar més'. L'Alcalde de Reus ha 'afegit que, afortunadament l'entitat bancària ha acceptat el fet de poder retornar aquest diners de l'aval en un termini de 10 anys, la qual cosa serà menys perjudicial per a la ciutat'. Shirota ha iniciat ja el concurs de creditors.

En la conferència de premsa d'avui, el Consistori ha explicat que el hòlding Innova ha experimentat durant l'any passat unes pèrdues de 4,2 milions d'euros com a conseqüència de la participació accionarial de les finances municipals en les empreses mixtes: la citada Shirota, Tecnoparc, Recane i Promoimpuls. Per això, 'a més de la dissolució de Shirota, també farem el mateix amb Tecnoparc (que es fusionarà amb Gupsa) i amb totes les societats mitxes'. 'Aquesta desaparició de Tecnoparc també s'ha pactat amb la resta de socis privats i la ciutat tindrà com a contrapartida que el Consistori assumirà la propietat de l'edifici del Cepid, a la zona de Bellisens', ha manifestat la regidora Teresa Gomis.

D'altres qüestions anunciades avui se centren en l'aportació de l'Ajuntament de Reus de 142.366 euros a la promoció de l'aeroport reusenc, una quantitat que anirà a parar a la companyia irlandesa Ryanair per tal que mantingui els vols des de la capital del Baix Camp i destinar 487.340 euros més a l'exposició 'De Gaudí al Modernisme de Reus' que ocuparà la primera planta del Gaudí Centre. Un projecte pel que s'ha demanat un 50% d'aquest pressupost als fons europeus Feder.

Finalment, la Junta de Govern Local ha aprovat unes noves bases per a l'atorgament de subvencions per a les associacions de veïns i entitats ciutadanes en general. Amb aquest nou plantejament 'volen evitar les duplicitats que hi havia abans ja que a partir d'ara només es podrà rebre una única subvenció municipal per a un mateix projecte. Abans es produïa una situació d'una certa disbauxa i cal posar ordre en els més de mil convenis que hem trobat que s'havien signat anys enrere', ha manifestat Pellicer.