La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

ECONOMIA | Shirota Foods

Joaquim Barriach: 'Shirota Foods és una empresa que s'hauria pogut salvar'

02/04/2012 | Per Joan Carrion

Joaquim Barriach, primer per la dreta, en una visita a Shirota de l'ex secretari general d'Innovació del Ministerio de Ciencia y Tecnología.

Joaquim Barriach, primer per la dreta, en una visita a Shirota de l'ex secretari general d'Innovació del Ministerio de Ciencia y Tecnología.

Al llarg d'aquests dies s'han publicat tot un seguit de notícies sobre els acords que l'Ajuntament de Reus, des de la Junta General del grup d'empreses Innova, ha adoptat per tal de dissoldre l'empresa dedicada a la investigació en el món alimentari i farmacèutic Shirota Foods. Una iniciativa empresarial que va néixer amb l'objectiu de 'generar idees, realitzar activitats de recerca, desenvolupar innovació tecnològica i coneixement, per transferir-los preferentment a les empreses del sector alimentari, farmacèutic i cosmètic i orientada a la millora de la seva posició competitiva en l'àmbit d'ingredients funcionals i intentar bastir un laboratori de recerca de referència europea a l'àmbit de la nutrició i la salut per al món productiu empresarial, en concret en aspectes relacionats amb la alimentació segura, saludable i de qualitat, així com la influencia de la dieta en la prevenció de malalties i en l'envelliment', segons explica la pròpia empresa.

Aquesta societat va néixer fruit de la col·laboració entre empreses privades i organismes públics, la qual cosa havia de ser un element positiu per a Shirota Functional Foods ja que, segons es va dir en el moment de la seva creació, es combinava 'l´experiència en el món empresarial de l´iniciativa privada i amb el coneixement, els recursoscientífico-tecnològics i econòmics de les institucions públiques'. En concret, eren socis de SFF l´empresa reusenca La Morella Nuts (48%), dedicada a la transformació de fruits secs en pralinés, cremes i d´altres productes per a les indústries gelatera i alimentària; Innova (40%), Tecnoparc Reus SA (8%), la URV (2%) i l´Hospital Universitari Sant Joan de Reus (2%).

Aquesta iniciativa ha disposat entre els anys 2007 i 2011 d'un pressupost aproximat de 6 milions d'euros: 3 procedents d'un préstec signat amb el Banco Popular i avalat per l'Ajuntament de Reus i 3 milions d'euros més aportats per l'empresa privada La Morella Nuts, tot aprofitant diverses aportacions realitzades pel Ministerio de Ciencia y Tecología amb el seu programa Cénit (Consorcio Estratégico Nacional de Industrias Tecnológicas). 'D'aquests sis milions, dos s'han invertit en maquinària i instrumental per als laboratoris, dos més s'han dedicat a remunerar la plantilla d'investigadors i els dos restants s'han donat a la Universitat Rovira i Virgili per tal d'impulsar diferents programes d'investigació', explica Joaquim Barriach, que va apostar per aquest projecte quan era Director General de la companyia -nascuda a Castellvel del Camp- La Morella Nuts. Barriach es mostra decepcionat amb la voluntat de l'Ajuntament de Reus. 'Estic convençut que Shirota Foods era una proposta viable al cent per cent si el setembre de l'any passat s'haguessin adoptat altres decisions. Teníem una subvenció important per a cobrar, una ampliació de capital aprovada -ben vista per persones que actualment formen part del govern de la ciutat de Reus- i un seguit d'empreses que cada dia confiaven més en la capacitat investigadora de Shirota', explica. Barriach, creador i ànima de la Morella Nuts explica que va decidir apostar clarament per aquesta iniciativa 'fins el punt que hi vam invertir tres milions d'euros perquè confiàvem en el seu futur i, ja se sap que en temes d'investigació I+D, els resultats no arriben el primer dia'.

Barriach -que manté la seva participació a Shirota Foods a través de l'empresa Rec Immobles, després de l'adquisició de la companyia catalana per part de la multinacional suïssa Barry Callebaut- manifesta que no 'entencque el govern actual no hagi donat més temps a Shirota per demostrar la seva viabilitat' i recorda que 'el seu equip investigador havia fet importants progressos i tenia ja la confiança de moltes empreses del sector'.

Recordem que aquesta empresa tenia entre els seus clients a companyies tan destacades del món de l'alimentació com Borges, Damm, Heineken, Danone o García Baquero. La setmana passada, el govern municipal va concretar la dissolució de Shirota després d'un informe de l'interventor municipal en que recomanava aquest pas i perquè 'l'equilibri financer no arribaria com a mínim fins l'any 2016 i ara s'han de pagar els tres milions d'euros amb que el consistori va avalar el préstec del Banco Popular'. Un pagament que es farà de manera fragmentada durant els propers deu anys.