La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2012

Un inici descarrilat

18/05/2012 | Per Natàlia Borbonès

Anicet Leone, en un moment del seu número de l'espectacle inaugural "Descarrilat".

Anicet Leone, en un moment del seu número de l'espectacle inaugural "Descarrilat".

Bona assistència de públic, ahir a la nit a la plaça del Mercadal, a Descarrilat, l’espectacle inaugural del Trapezi 2012, la Fira del Circ de Catalunya, que enguany es presenta retallada per tots cantons, en l’econòmic i en el nombre de companyies. I, també, en l’ambició artística. És aviat per dir-ho, sí, però Descarrilat i L’enreixat, els primers muntatges que s’han vist a la fira, van donar aquesta sensació a un públic que els va rebre amb fredor.

Descarrilat partia amb un bon aval: la direcció de Bet Garell i Marcel Escolano, ànimes de Los Galindos, companyia solvent i de bon record en algunes edicions anteriors del Trapezi. El muntatge segueix l’estela de la majoria d'espectacles inaugurals del Trapezi que ideava l'anterior direcció artística de la fira –Escarlata Circus-, i que consisteix en presentar un rere l'altre un seguit de números de diverses tècniques circenses executats per alguns dels artistes que participen en altres espectacles del festival. I la música, moltes vegades, es converteix en l'únic punt d'unió entre els diversos números. Però a Descarrilat no s'aconsegueix la desitjada sensació de conjunt, tot i que el treball dels músics és impecable. No hi van ajudar els nombrosos errors en què van caure alguns dels artistes, com l'equilibrista-pallasso Anicet Leone, que va estar correcte en el pal xinès però no tant en la seva faceta de funàmbul. O el malabarista Saltoka, que va ser evident que ahir no va viure el seu millor dia. El públic va estar molt fred durant tot el muntatge i només va reaccionar amb alguns dels esclats d'humor del número de llançament de ganivets de la companyia Doramai i, sobretot, amb l'actuació final de la Paloma, excèntrica, desmanegada i divertidíssima trapezista interpretada pel veterà Stephane Drouards, que va aconseguir remuntar el clímax d'un espectacle que feia aigües per tot arreu. D'espectacles inaugurals, el Trapezi n'ha ofert algun de pitjor però molts més de millors.

  També bastant fred va quedar el públic de L'enreixat, de la companyia Sifó, una de les dues coproduccions del Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER) per a aquest Trapezi. Molt poca gent al Teatre Bartrina va seguir les evolucions dels tres intèrprets dalt de l'escenari, que estava presidit per un interessant artefacte que permet l'execució de determinats números acrobàtics. L'enreixat, però, fa la sensació que primer s'hagi construït la màquina i després hagi arribat el treball de creació, i no pas al revés. L'espectacle es fa llarg i només el número de quadrant aeri, molt ben executat per Serena Vione i Agustí Cardona, va aconseguir despertar una mica el públic, que ja feia estona que havia entrat en un agradable estat de somnolència. Pensat inicialment per ser representat al carrer, però que els tripijocs que s'han hagut de fer en aquesta edició tan precària per aconseguir un Trapezi amb uns mínims de dignitat van aconsellar de traslladar al Teatre Bartrina, L'enreixat haurà de rodar bastant per acabar sent un espectacle més reeixit.

Va començar una mica descarrilat, aquest Trapezi. Cal esperar que s'hi puguin veure propostes més ambicioses i originals des d'avui i fins diumenge. Ahir, els seguidors habituals de la Fira del Circ de Catalunya vam patir. I molt.

 

 

Notícies relacionades
CULTURA | Trapezi
Una fira amb menys companyies però més treballadores

30/04/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

Els espectacles de la Fira del Circ de Catalunya ompliran els carrers de Reus del 17 al 20 de maig amb la participació de 38 companyies, 11 menys que l'any passat, però amb la voluntat de f'er-les treballar més'. Que les companyies oferiren diverses funcions dels seus espectacles, o els seus membres participaran en altres propostes, és una de les característiques del Trapezi 20012 que han destacat els seus responsables per explicar que el descens de companyies, conseqüència de la reducció pressupostària que ha patit el Trapezi, no afectarà el gruix de la programació, atès que els grups faran més actuacions que en altres edicions. Així, Ferran Madico, director general del Consorci del Teatre Fortuny, va apuntar que en aquesta edició, la fira oferirà 92 "propostes" (espectacles i funcions) davant les 110 de 2011. Amb aquests "malabars en la programació", s'ha aconseguit pal·liar de cara al públics els efectes del descens de companyies participants. Companyies que, d'altra banda, són catalanes en la seva majoria.

CULTURA | Fira del circ
L'espectacle "Descarrilat" de Los Galindos inaugura avui una nova edició de Trapezi

17/05/2012 | Per NW Revista de Reus | comentaris comenta

La setzena edició del festival Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, comença avui a Reus amb una programació d'espectacles que es podran contemplar fins diumenge que ve. Enguany, es tracta d'una nova convocatòria protagonitzada per la presència de Jordi Gaspar a la direcció artística i per la reducció d'un 21% del pressupost, que es reflectirà en una lleugera disminució del nombre de companyies, espectacles i funcions. La programació passarà de les 49 propostes de l'any 2011 a 43 enguany, i de 110 funcions a 92, sumant unes 80 hores d'oferta de circ. En concret, s'han contractat menys companyies -sobretot internacionals- però les catalanes hi seguiran tenint un paper molt destacat. La inauguració anirà a càrrec de la companyia Los Galindos, que presentaran el nou espectacle "Descarrilat", aquesta nit a les 10 a la plaça del Mercadal.