La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Trapezi 2012

Ombelico i Morosof encarrilen la fira

19/05/2012 | Per Natàlia Borbonès

Un moment de l'actuació de la companyia Morosof, ahir a la plaça de la Llibertat.

Un moment de l'actuació de la companyia Morosof, ahir a la plaça de la Llibertat.

Circ’Ombelico i Morosof. Aquestes són dues de les companyies del Trapezi que convé no perdre’s. Dues companyies que, ahir divendres, van encarrilar una mica aquesta edició del Trapezi, que no havia començat gaire bé dijous. Però cal no defallir i buscar i remenar en el programa del Trapezi perquè sempre et trobes amb alguna joia que et reconcilia amb el món, en concret, amb el de la Fira del Circ de Catalunya.

Ombelico i Morosof coincideixen tècnicament a fer el mateix: acrobàcies. Els Morosof les fan aèries. I els Ombelico, de tota mena. El denominador comú és la precisió, la innovació, la dramatúrgia i la conya, molta conya, dels seus espectacles, dels quals no pots apartar la vista ni un moment perquè t’han atrapat i no et volen deixar anar o perquè tens por que una distracció d’un segon et privi d'un aspecte fonamental de la representació. Es podria pensar que en acrobàcies, està tot inventat. Doncs no. Sempre arriba al Trapezi alguna companyia, sobretot internacional (enguany, malauradament menys de les que serien recomanables), per demostrar que no, que la invenció i la recerca permanent són possibles. També en el circ, o potser sobretot en el circ.

La companyia Morosof ve de França. L'espectacle 2&1/2 el dirigeix Lionel About -i es nota que hi ha una direcció tècnica i escènica, com hauria de ser sempre- i l'interpreten impecablement Blancaluz Capella, Rafael Moraes i Fernando do Cavaco (aquest últim, música en directe i efectes sonors). 2&1/2 és mitja hora d'emoció i de diversió. Aquesta cronista va escoltar amb els Morosof els primers oooh!!! del públic d’aquest Trapezi un punt insípid. El públic cridava cada cop, per exemple, en què el portor ni es molestava a mirar la seva àgil quan l'atrapava al vol per les mans, pels peus, per on fos, en un exercici de perfecta compenetració. Un número deliciós i que el públic de la plaça de la Llibertat va ovacionar en diverses ocasions.

Els belgues Circ'Ombelico tenen la gràcia, també, de reinventar i d'embolcallar de novetats un espectacle d'acrobàcies mà a mà, d'acrobàcies de terra i d'acrobàcies aèries, amb algun apunt d'ombres xineses, de titelles i del que vagi fluint durant la representació de Da fort, un muntatge bell i intens. Però la gran gràcia dels Ombelico és que Da fort transcorre en un espai molt reduït situat a l’interior d’un camió, que han aparcat al parc de Sant Jordi, i que té un aforament molt limitat i claustrofòbic, de llauna de sardines, i on l'espectador està a tocar dels dos actors, un prodigi d'artistes. A Da fort hi ha molta broma, molts efectes especials i un ritme trepidant, en què Iris Carta i Jef Naets, així es diuen aquests artistassos, entren i surten per moltes portes i escotilles petites. Da fort és un gran espectacle de petit format per al qual cal reservar entrada i no portar-hi canalla massa petita. I conté un element sorpresa, que la companyia va demanar a la premsa que no reveléssim a les cròniques. Així ho fem, doncs.

Qui això escriu va tenir temps, també divendres, de treure el cap a les Peixateries Velles on Los Caneca presentaven un espectacle sense pretensions d'acrobàcies i malabars, on es pot treure la canalla a pasturar, que s'ho passaran força bé. I a la plaça del Teatre, on s'escenificava una de les propostes que la direcció artística del Trapezi havia venut com un de les més originals d’aquesta fira: l'espectacle dels tres malabaristes portuguesos de Erva Daninha, que tenen la gràcia de fer malabars amb totxanes. Després del primers minuts inicials, i quan ja s'havien tirat els totxos els uns als altres, Fio promo, que és com es diu el muntatge, va decaure una mica. Però no costa res anar-hi. Només dura vint minutets.

Notícies relacionades
CULTURA | Trapezi 2012
Un inici descarrilat

18/05/2012 | Per Natàlia Borbonès | comentaris comenta

Bona assistència de públic, ahir a la nit a la plaça del Mercadal, a Descarrilat, l'espectacle inaugural del Trapezi 2012, la Fira del Circ de Catalunya, que enguany es presenta retallada per tots cantons, en l'econòmic i en el nombre de companyies. I, també, en l'ambició artística. És aviat per dir-ho, sí, però "Descarrilat" i "L'enreixat", els primers muntatges que s'han vist a la fira, van donar aquesta sensació a un públic que els va rebre amb fredor.