La Revista de Reus

Nous aires a la informació local

Segueix-nos

facebook twitter youtube google+

CULTURA | Música

L'Ajuntament no deixa celebrar el concert del festival "Rock'n'Reus"

Estava prevista l'actuació de grups de l'anomenat rock radical, com "Sniestro total", "Boikot" o "Reincidentes"

24/08/2012 | Per NW Revista de Reus

Imatge principal de la pàgina web del festival "RocknReus"

Imatge principal de la pàgina web del festival "RocknReus"

L'Ajuntament de Reus ha decidit no deixar celebrar aquest divendres el festival "Rock'n'Reus" que estava previst que se fes al Parc de la Festa, amb la participació de diversos grups amb prestigi entre els aficionats al rock anomenat radical. L'Ajuntament al·lega motius de seguretat i, en una nota oficial, explica que els promotors del festival "no han obtingut en temps i forma els permisos necessaris per realitzar el concert i l'acampada previstos per l'organització".

Segons una nota oficial, "el govern de l'Ajuntament de Reus ha de garantir que tots els actes, activitats i Festivals que es realitzen a la ciutat compleixin estrictament les normes de seguretat per vetllar pels seus participants, i en aquest cas els promotors del Festival no han aportat la documentació necessària per garantir-ho". El comunicat oficial conclou que l'Ajuntament "facilitarà als organitzadors la realització del Festival en un futur, sempre i quan compleixin els requisits que la normativa estableix per a aquest tipus d'esdeveniments".

La decisió municipal s'ha pres en el moment en què la popular Alícia Alegret exerceix d'alcaldessa accidental de la ciutat. Aquesta circumstància ha estat molt destacada en les diferents xarxes socials, que tota la tarda bullen amb missatges relatius a la prohibició. Els organitzadors del festival es s'han mantingut durant hores al Parc de la Festa, recinte del Festival, i deien que hi estaven "atrinxerats", mentre anaven informant al públic que feia cap al recinte a mesura que s'acostava l'hora d'inici del concert, que era a les 8 del vespre.


Defectes d'organització

Des de l'Ajuntament de Reus s'ha assegurat que el permís necessari per poder organitzar el concert el van presentar a la vigília del concert, el dijous 23, i que el mateix dia de l'acte, divendres, reclamaven el permís per ocupar el Parc de la Festa. El mateix Ajuntament de Reus diu que ha estat requerint als organitzadors fins a última hora tota la documentació necessària i s'assegura que els documents aportats presentaven defectes formals i materials que afectaven la seguretat i que no es podien subsanar en 24 hores.

L'Ajuntament, que insisteix a dir que facilitarà als organitzadors la realització del Festival en els pròxims dies sempre que compelixin els requisits d'aquest tipus d'esdeveniments, anuncia una Junta de Portaveus per dilluns per informar del cas a tots els grups municipals. Ja aquesta durant la mateixa tarda de divendres, l'alcaldessa accidental, Alícia Alegret, n'ha parlat amb els portaveus.

Fonts consultades indiquen que els promotors del festival haurien actuat amb poca rigorositat a l'hora de preveure alguns temes que es requereixen als organitzadors d'esdeveniment d'aquest tipus: garantir un nombre suficient de guardes de seguretat, garantir un correcte control d'accessos i la qüestió de l'assegurança de responsabilitat civil són alguns dels temes que els organitzadors no tenien resolts tal com marca la normativa a primera hora de la tarda de divendres, fet que justifica la decisió de l'Ajuntament.

 

Cartell potent

El cartell del festival era potent, sobre tot per als amants del rock sovint qualificat com a radical. Grups com Siniestro Total, Reincidentes, Boikot o Porretas són una referència d'aquest estil musical, de manera que, a priori, es podia preveure l'assistència de molt de públic. S'havien venut unes 2.000 entrades anticipades. De fet, a l'exterior del Parc de la Festa hi han fet cap persones vingudes expressament, fins i tot, de Madrid. Guària Urbana i Mossos d'Esquadra treballen de manera coordinada per garantir la seguretat a l'indret i altres punts de la ciutat.

Presentació de RocjnReus. A l'esquerra, Xavier Bagés (Foto: Reusdirecte.cat)

La presentació del festival es va fer a les instal·lacions de l'Imac, i fins i tot els organitzadors es van fotografiar amb el Director General de l'Imac, Xavier Bagés (la foto adjunta és de Reusdirecte.cat). La insuficient assegurança de Responsabilitat Civil que s'exigeix en aquests casos sembla que és la raó legal de més pes que justificaria la prohibició. El matí de divendres, el compte de twitter que divulga l'agenda cultural de Reus recordava encara el festival, per al qual, treballadors municipals havien muntat l'escenari durant el dijous. La decisió s'ha pres a primera hora de la tarda.

La prohibició del festival unes hores abans del seu inici, no cal dir-ho, ha sorprès tothom. Els organitzadors ho han comunicat a través de la seva pàgina a facebook, generant comentaris de sorpresa a l'inici i d'indignació després. Fins i tot, hi ha crides a manifestar-se per la ciutat i a concentrar-se al Parc de la Festa, on la Guàrdia Urbana manté un dispositiu de seguretat i els organitzadors intenten negociar amb l'Ajuntament.