Donen la safata que va traslladar el cor de Fortuny a la Fundació Reddis
La família de qui va ser vicepresident de la Fundació, Josep Maria Sugrañes, fa la donació al Fons Cultural de l'entitat
05/06/2012 | Per NW Revista de Reus

A primer terme, al safata. Al fons, i d'esquerra a dreta, Elisa Sugrañes, Valero Camps i Antoni Amador.
La família de qui va ser vicepresident de la Fundació Privada Reddis, Josep Maria Sugrañes, ha fet donació de la safata de plata que va servir per transportar el cor del pintor Marià Fortuny des de l'Ajuntament a l'Església Prioral de Sant Pere. Es tracta d'una peça de dimensions notables, molt treballada, que es va fer expressament per a l'ocasió. Conté una inscripció en la que s'hi pot llegir: " En esta bandeja fue trasladado el corazón del famoso pintor Dn. Mariano Fortuny des de la casa de la ciudad de Reus a la parroquia de San Pedro, donde fue depositado en un cenogario el día 1ro. de Diciembre de 1876". La "relíquia" de Fortuny es troba encara a la capelal del Santíssim de la Prioral, amb una làpida on es pot llegir: "Dio el alma al Cielo/su fama al mundo/el corazón a su patria".
De fet, l'arribada del cor de Fortuny a Reus es va produir dos anys i deu dies després de la mort de l'artista, a Roma, on residia. Va morir el 21 de novembre de 1874. Entre la data de la mort i la data del trasllat del cor, ja s'havia fet un altre homenatge, en descobrir-se una placa commemorativa a la Boella, al número 26 del Raval de Robuster, actual seu del Centre d'Amics de Reus, deixant constància que era el lloc de naixement del pintor.
La safata protagonista de la donació havia estat propietat en primera instància del matrimoni format per Antoni Gallard (d'origen francès) i Maria Pàmies. La família es va dispersar i descendents van tornar a la ciutat per vendre la casa que tenien, amb tot el que hi havia a dins, inclosa la safata. El contingut de l'habitatge va fer cap a Cayetano Puig Alonso de Medina, oncle de Josep Maria Sugranyes. Sugranyes va morir el mes de maig de l'any passat, i la seva filla, Elisa,ha decidit fer la donació a la Fundació, que ha tirat endavant un dels projectes impulsats pel seu pare, el de la creació d'un Fons Cultural "creat per rescatar i recuperar obres d'art i altre tipus de patrimoni relacionats amb la ciuat", segons han explicat el President de la Fundació, Valero Camps, i el responsable de la secció cultural de l'entitat, Antoni Amador. El Fons Cultural portarà, justament, el nom de Josep M. Sugrañes.
La Fundació va destinar l'any passat 13 mil euros a aquest fons cultural. De moment, i a banda de rebre la safata del cor de Fortuny, han adquirit una escultura de Joan Rebull, i dibuixos o pintures de Josep Tapiró, Baldomer Galofre, Josep Llovera o Ceferí Olivé. El Fons Cultural està concebut en un concepte ampli, perquè entre els projectes en curs que està treballant hi ha la digitalització del fons sonor de Ràdio Reus, emissora amb més de vuitanta anys d'història. Un tastet de tot plegat ja es podrà veure a l'exposició que la Fundació obrirà el dia 15 per commemorar el 20è aniversari de l'entitat, però hi ha previst fer una altra exposició, més endavant, per poder exposar amb més detall tot aquest fons cultural de què disposa la Fundació Privada Reddis.